21 juni 2023

Sai Shivani Devata är LiU-studenten som pluggar biomedicin och alltid har varit intresserad av sport. Hon har provat det mesta från dans och karate till badminton och handboll. För något år sedan fastnade hon för cricket och nu har sporten hela hennes hjärta.

Cricketspelare
Förutom landslaget tävlar Sai Shivani Devata för Malmöhus Cricket Club. Nyligen har hon även börjat träna med herrlaget i Linköping Cricket Club. Planen är att träna med dem en gång i veckan. – Jag utvecklas massor då. THOR BALKHED

Cricket är en sport som påminner om brännboll och är släkt med baseboll. Med rötter som kan spåras ända tillbaka till 1500-talets England är det en världsidrott som ofta beskrivs som den näst populäraste efter fotboll.

– Jag kom till Sverige när jag var fyra år och är uppvuxen i Helsingborg i Skåne. Mina föräldrar är från Indien och vi har alltid kollat på cricket. Det är en del av livet för oss.

Uttagen till svenska damlandslaget i cricket

Cricket spelareNär LiU-studenten Sai Shivani Devata som pluggar biomedicin blev uttagen till svenska damlandslaget i cricket blev hon väldigt glad och överraskad. Foto THOR BALKHED Så en dag år 2020 hörde hon talas om Malmöhus Cricket Club, en klubb som brukar vinna den södra damserien, och hon bestämde sig för att testa att spela. 

Och det gick bra. Så bra att hon blev uttagen till svenska damlandslaget sommaren därpå. 

– Jag minns dagen så väl. Det var i Malmö sommaren 2021 och landslagscoachen David Williman var där. Han ropade upp de 14 tjejer som blivit uttagna och jag var en av dem. Det var helt galet och kändes så bra. 

Sedan dess har hon hunnit spela två turneringar för landslaget, en i Sverige och en i Gibraltar där hon också tog sin första wicket, som innebär att hon brände en av slagmännen i motståndarlaget.

– Det är min största cricketframgång hittills. Jag blev jättestolt. Hon som slog i det andra laget var jättebra, ändå lyckades jag slå ut henne. 

Nu vill hon fortsätta att träna cricket och bygga en stark kropp så att hon får spela fler matcher.

– Cricket har hela mitt hjärta. Jag älskar sporten. 

Kombinerar elitidrott med studier

När hon flyttade till Linköping hösten 2021 för att läsa det internationella kandidatprogrammet Experimental and Industrial Biomedicine blev hon en del av LiU Elitidrott. Det är ett samarbete mellan LiU och Riksidrottsförbundet och innebär en möjlighet för de som vill kombinera en elitidrottskarriär med akademiska studier, och därigenom få dubbla karriärer. 

För att bli aktuell som elitidrottsstudent (EVL-student) krävs att man är aktiv inom en idrott som tillhör något av riksidrottsförbundets specialidrottsförbund. Man ska också vara potentiell eller aktuell landslagsidrottare, i Sverige eller utomlands. Det stöd man kan få som elitidrottsstudent är betalt träningskort på Campushallen i Linköping eller på ett gym i Norrköping och möjlighet att anpassa sina studier till idrotten. Som exempel kan det handla om att få möjlighet till senare inlämning av uppgifter och byte av laborationstider.

– Jag är jättetacksam för att jag kan träna gratis på Campushallen och gymmar där varje dag. Ibland spelar jag även badminton. 

CkricketspelareDet bästa med cricket tycker Sai Shivani Devata är samhörigheten med sin kultur och att hon träffar många nya och duktiga människor. – Jag bara älskar sporten. Foto THOR BALKHED Cricketspelare LiU ElitidrottEn cricketplan ligger i ofta i ett naturskönt område, vilket också Linköping Cricket Ground gör som ligger i Vidingsjö motionsområde. Foto THOR BALKHED En till två gånger i månaden åker hon till Malmö eller Stockholm för att träna med sin klubb eller med landslaget. Resorna kostar en del men som tur är sponsrar Svenska Cricketförbundet ibland. Nyligen har hon dessutom börjat träna med herrlaget i Linköping Cricket Club.

– De är jätteduktiga och har spelat mycket längre. Damcricket är fortfarande en ganska ny sport. Så genom att träna med herrarna kan jag lära mig och utvecklas mycket. 

Det finns idag 12 cricketklubbar med aktiv damverksamhet i Sverige. För herrar finns 75 aktiva klubbar. Och sporten är på frammarsch. 

– Cricket växer mer och mer i Sverige och speciellt damcricket. Det är jättekul och jag är så stolt över att se så många tjejer spela cricket. 

Varför valde du att plugga biomedicin på Linköpings universitet?

– Jag läste ett internationellt program på gymnasiet och ville fortsätta plugga något internationellt. Jag är också intresserad av life science och hur naturvetenskap och teknik kan hjälpa människor må bättre och bidra till läkemedels- och sjukdomsforskning. Och jag tyckte om att det var mycket labbarbete i utbildningen.

Cricketspelare LiU ElitidrottSai Shivani Devata har siktet är inställt framåt. – Jag vill spela fler matcher för landslaget och jag vill spela för andra klubbar i andra länder som Nederländerna, Frankrike eller England. Foto THOR BALKHED Fast Sai Shivani Devata har mycket att göra med både träningen och studierna har hon aldrig behövt skjuta upp någon inlämning.

– Hittills har jag alltid varit i tid med mina tentor, men det är skönt att veta att möjligheten finns. 

Vill verka för sjukvård för alla

Hon hinner även dansa bollywood (indisk filmdans) varje fredag och vara aktiv i flera studentorganisationer.

– Jag älskar att göra studentlivet bättre. Jag är engagerad i både International Students Association (ISA) och den biomedicinska sektionen och ansvarar för att ordna olika evenemang för en så bra studietid som möjligt.

– Jag tycker om att hjälpa människor. Ler någon i slutet av dagen tack vare mig blir jag den gladaste människan i världen. 

Hon drömmer om att bidra till värdefull forskning inom cancerbiologi och att starta en ideell organisation i Indien som verkar för jämställdhet och sjukvård till alla. 

Men först är siktet inställt på att ta hennes cricketspelande till nästa nivå. 

– Jag vill fortsätta utveckla min teknik och förbättra min fitness. Jag vill få fler chanser att spela för landslaget och jag vill spela för andra klubbar i andra länder som Nederländerna, Frankrike eller England. Det kommer kräva mycket träning och att jag behåller ett positivt tankesätt. Men för att lyckas måste man satsa 100 procent. If you want to dip your foot, dip your whole foot, not just the toe.

Faktaruta

Sai Shivani Devata

Cricket

Cricketspelare LiU ElitidrottNär Sai Shivani Devata inte spelar cricket studerar hon biomedicin på Linköpings universitet. Foto THOR BALKHED Ålder: 20
Bästa matlådan: Något med kyckling och ris som har blivit tillagat på indiskt vis, med mycket grönsaker för att få fibrer.
Bästa studieplatsen: Medicinska biblioteket på Campus US och Studenthuset på Campus Valla.
Bästa boken: Just nu läser jag en bok som heter "Know the Game: Complete skills: Cricket" av Luke Sellers. Jag älskar cricketböcker och brukar läsa självbiografier av personer som spelar för England och Indien. Jag blir inspirerad av dem. 

En vanlig studiedag

Kandidatprogrammet i Experimentell och industriell biomedicin

Cricketspelare LiU ElitidrottCricket är en världsidrott som ofta beskrivs som den näst populäraste efter fotboll. Foto THOR BALKHED En vanlig studiedag vaknar Sai Shivani Devata vid sex-halv sju. Sedan kollar hon schemat, packar sin väska och stretchar. Till universitetet åker hon vid åtta och är där till fem. Lektionerna brukar sluta vid tre men efter det stannar hon kvar för att plugga på bibblan eller ha möten med studentföreningarna hon är aktiv i. Sedan åker hon till gymmet för att träna ben och överkropp. Ibland springer hon även fem kilometer. När dagen är slut har hon gått cirka 12 000 steg. – Jag älskar att vara aktiv och gå runt, det är jätteviktigt för mig, och mitt mål är att gå minst 10 000 steg varje dag. 

Läs mer om hur du kan kombinera elitidrott med studier

Läs mer om kandidatprogrammet i Experimentell och Industriell biomedicin

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.