08 november 2021

Sju studenter från Malmstens Linköpings universitet fick medalj för sina gesällprov vid en ceremoni arrangerad av Stockholms hantverksförening nyligen. En av dem fick dessutom högsta tänkbara betyg för sitt arbete. Det var han helt ensam om.

 Video 

"Bara en början"

Studenterna på Malmstens möbelsnickeri- och möbeltapetseringsprogram kan om de vill genomföra den femte programkursen så att den även bedöms som ett gesällprov. Då är det särskilda granskningsmän som genomför bedömningen, som blir en sorts parallell examination till den vanliga, akademiska betygsättningen.

Av de Malmstensstudenter som avlade gesällprov i år belönades sju med medaljer. Medan 3 av 5 poäng räcker för att få att få godkänt, krävs det 4,5 poäng för liten förtjänstmedalj och 5 poäng, alltså maximalt antal, för stor förtjänstmedalj.

Den lilla medaljen utdelades till Fredrik Aspelin, Jacob Falk, Karl Erixon, Klara Knutson, Louise Selim och Natalia Kita. Niklas Nilsson fick stor förtjänstmedalj och maximala fem poäng för sitt arbete. Det var han ensam om bland de 180 gesäller och mästare som belönades vid arrangemanget.

- Det känns lite overkligt. Det här har varit ett mål för mig, men det är också bara en början. Nu är jag möbelsnickare och nu ska jag börja jobba, sade Niklas när han intervjuades i TV4 dagen efter utmärkelsen.

Knepigt mönster

Niklas Nilssons gesällprov är ett barskåp (eller ”finare dryckesskåp”, som hans lärare skulle säga) som tog totalt 319 timmar att göra. Skulle det säljas skulle det antagligen kosta minst 100000 kronor. Möbeln är byggd i valnöt och lönn och har fanér på insidan av dörrarna samt undersidan av klaffen i träslaget carbalho. Stommen är av lamell och fanér- konstruktion, medan benställningen är massiv.

Skåpet har döpts till ”Shio” ("tidvatten" på japanska) och är formgivet av Mikaela Falk som gick ut Möbeldesignprogrammet i våras.

- Jag tycker att det är fantastiskt att få lägga så många timmar på en möbel. Det är få förunnat, sade Niklas som i TV4-intervjun också fick frågan vad som var svårast.

- Det som jag lagt mest tid på och som var svårast, det var alla lister och att få ihop mönsterpassningen överallt. Där gällde det att hålla tungan rätt i mun.

Tre tidigare 

Gesäll- och mästarbreven delades ut vid en ceremoni i Stockholms stadshus arrangerad av Stockholms hantverksförening. Hantverkare inom 37 olika yrken - alltifrån bagare och murare till florister och möbelsnickare - fick ta emot kompetensbevisen för sina prestationer. Bland dessa fanns två Malmstensalumner som fick mästarbrev i möbelsnickeri: Robin Helgesson och Axel Wannberg.

Tidigare år har tre studenter vid Malmstens fått maximala fem poäng och stor förtjänstmedalj för sina gesällprov: Alexander Paaske Börjesson (2020), Jonas Berglund (2018) och Julia Greek (2016).

  • Se intervjun med Niklas Nilsson i TV4.
  • Läs mer om Niklas och de andra möbelsnickarnas examensarbeten: Vårutställning 2021.

Läs mer

Senaste nytt från LiU

Med kunskap att ge den rätta bilden av folkhögskolan

Som enda lärosäte i Sverige examinerar LiU folkhögskollärare. Cecilia Lindholm tog sin examen genom uppdragsutbildningarna FUD och hon tror att möjligheten att ta examen är viktig för att stärka folkhögskolan som utbildningsform.

Två kvinnliga studenter vid arbetsbänk, demonterar lampa.

Studenterna granskar Ikeas produkter

Ta isär några Ikea-produkter och dokumentera möjligheten att laga, byta ut och återbruka delarna. Det är en del av ett forskningsprojekt där LiU-studenterna får samarbeta med den svenska möbeljätten.

En man i blå kavaj och ljusblå skjorta som sitter vid ett bord och ler

Nyskapande halvledarforskning från LiU till Silicon Valley

LiU-alumnen och doktoranden Ivan Martinovic bytte ut vintern mot varmare breddgrader och reste till Silicon Valley. Han representerar LEAD-bolaget Polar Light Technologies som har fått en plats i Berkeley SkyDeck´s eftertraktade acceleratorprogram.