Julhälsning från CETIS

För CETIS har året 2022, precis som för de flesta verksamheter, varit ett år av uppgångar och vi har träffats betydligt oftare på plats. Samtidigt har en viss osäkerhet funnits hur vi kunde agera inför våra inplanerade verksamheter. Sammanfattningsvis kan vi säga, att vi har kunnat genomföra flera av våra nätverksträffar på plats och vi har träffats på nytt. 

Julklappar gjorda av ljusslinga mot mörk bakgrund. Katarina Rehder

Vi har träffat vårt nationella nätverk med lärarutbildare via zoom-möten, men under hösten träffades vi på plats här i Norrköping. Glädjande är att deltagandet har varit stort, från Luleå till Malmö, många intressanta diskussioner har uppstått, bland annat om Ai i undervisningen, om hållbar utveckling och mycket mera. 
Fler inbjudna gäster har delat med sig av tankar från sina områden, t.ex. Uni Sallnäs som berättar från forskningsfronten i ett STI-perspektiv och Ellinor Hultmark, doktorand i teknikdidaktik vid KTH berättade om nedslag från praktiken. Cecilia Kozma, ESERO Sverige och Mariana Back, intendent, Tekniska museet, berättade om rymdtema i undervisningen. Nätverket genomförde också ett uppskattat studiebesök på Pantamera, som resulterade i spännande diskussioner kring avfallssystem. 

Vi är också mycket glada och stolta över vår medarbetare Charlotta Nordlöf som i december avlade doktorsexamen med sin avhandling Lärares transformering av teknikämnet: Om lärares attityder till ämnet och syn på teknisk kunskap i teknikundervisningen.

Vi har dessutom genomfört flera webbinarier, ett helt nytt område för oss. Tre webbinarier för förskolan och två för grundskolan. 

Hemsidan har fyllts på med texter och dokument, bl.a Röda tråden-dokument om teknikutvecklings- och konstruktionsarbete. Via Utbudet har vi distribuerat vår informationsfolder Undervisar du i Teknik? Den finns även här på vår hemsida.
Via länken CETIS arkiv hittar du våra inspirationsmaterial för vidare läsning.

Vi ser fram emot nästa år med flera aktiviteter, som att konferensserien TiS återigen dyker upp i höst. 

Nu vill vi tacka alla för året som gått och önska dig en God Jul och Ett Gott Nytt År 2023. Vi ses nästa år!

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU