20 december 2023

För CETIS har året 2023, precis som för de flesta verksamheter, varit ett år av många aktiviteter med möten, flera spännande studiebesök och tankar om att hållbar utveckling är en viktig del i skolans teknikundervisning. Bland annat medverkade CETIS i en webbinarieserie om just hållbar utveckling som Skolverket arrangerade.  

Julklappar gjorda av ljusslinga mot mörk bakgrund.
Katarina Rehder
Under året har vi träffat vårt nationella nätverk med lärarutbildare på plats här i Norrköping och passat på att genomföra spännande studiebesök på teknikintensiva arbetsplatser. Ett mycket uppskattat besök på Holmens pappersbruk utanför Norrköping, kunde man läsa om i tidningen Ämnesläraren. Vi har även varit på Sjöfartsverket och Norrköping Flygplats med bland annat ett besök i flygledartornet. Flera inbjudna gäster har delat med sig av tankar från sina områden, bland andra Ellinor Hultmark, KTH, som berättade om sjöfartens historia och tekniska utmaningar och Mats Fahlman, LiU, som berättade om forskning kring trä, papper och elektronik. Studiebesök och gästernas inspirerande föreläsningar ger upphov till många intressanta diskussioner som på flera vis kopplar till teknikämnet, bland annat om AI i undervisningen, om hållbar utveckling, om drivkrafter som ligger bakom teknisk utveckling och mycket mera. 

Vår inplanerade konferensserie Hållbar teknikundervisning kunde tyvärr inte genomföras. Med ett för lågt antal deltagare valde vi att ställa in, men på vår hemsida ligger flera inspelade presentationer som några av de som anmälde sitt intresse för medverkan, delar med sig av här istället. På vår sida Lärresurser hittar du dem och andra inspelade webbinarium.

Hemsidan har fyllts på med texter och dokument, bland annat Tekniksagor för förskolan och vi arbetar aktivt med att dela med oss av intressanta områden för teknikundervisningen. Flera av våra inspirationsmaterial har tillgänglighetsanpassats och flyttats från CETIS Resursbank till vår sida För Teknikundervisning. Du hittar fortfarande Teknik tillsammans på vår Resursbank. 

Vi ser fram emot nästa år med flera aktiviteter, vi börjar med ett webbinarium den 18 januari om AI på Teknikprogrammet. 

Nu vill vi tacka alla för året som gått och önska dig en God Jul och Ett Gott Nytt År 2024. Vi ses nästa år!

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.