18 december 2024

För CETIS har året 2024, precis som för de flesta verksamheter, varit ett år av många aktiviteter med möten och flera spännande studiebesök. Dessutom har vi tittat lite extra på teknikämnet i framtiden. Bland annat arrangerade CETIS i november ett framtidssymposium med inbjudna gäster från Teknikföretagen, Skolverket, IVA, Vetenskap & Allmänhet, NTA samt TekNaD.

CETIS-gänget står utomhus i industrilandskapet.
CETIS-gänget

Under året har vi träffat vårt nationella nätverk med lärarutbildare på plats här i Norrköping och passat på att genomföra spännande studiebesök på bland annat en gymnasieskola med teknikprogram, på Nodra AB som ansvarar för reningen av vatten till hushåll samt det mycket roliga besöket på Holmens Pappersmuseum. Under året har har vi bjudit in spännande föreläsare, bland annat Niklas Rönnberg och Achmet Börütecene som berättade om sitt område "Att undervisa genom en fiktiv värld – Teknik, design, kodning och interaktion". Vi har också lyssnat på Johan Svenningsson som berättade om sin avhandling "Having an attitude towards technology".

CETIS lyssanar på hur papperstillverkning går till.

Medverkan på konferenser, studiebesök och vårt forskarseminarium

Vi har medverkat på flera av Skolverkets konferenser, bland annat "Intresseväckande undervisning i naturvetenskap och teknik" som gick av stapeln på flera platser i landet. I våras medverkade vi också på konferensen "Att leda skol- och undervisningsutveckling i naturvetenskap och teknik" för skolledare.

En nyhet i år var att vårt uppskattade "Rockelstad seminarium" genomfördes på ny plats, Blommenhof utanför Nyköping.

Tidigare i våras medverkade vi på en utbildningsdag för rektorer och förskolepedagoger i Vallentuna, 240 personer lyssnade på oss! Vi tackar Vallentuna kommun för inbjudan.

Studiebesöken och våra inbjudna gästers inspirerande föreläsningar har givit upphov till många intressanta diskussioner som på flera vis kopplar till teknikämnets kärna, bland annat om teknikämnet i framtiden, om drivkrafter som ligger bakom teknisk utveckling och mycket mera.

Framtidssymposium med inbjudna gäster
Åhörare och Claes Klasander.
CETIS framtidssymposium

Hur kommer teknik som skolämne att utvecklas framöver? Under en eftermiddag i november bjöd CETIS in till framtidssymposiet ”Hur kommer teknikämnet se ut om 15–20 år?
Då den snabba teknikutvecklingen har effekter på det teknikdidaktiska landskapet ville vi bjuda in personer från olika organisationer som på olika vis har intresse av skolans teknikämne. Här delade alla med sig av tankar och åsikter utifrån sin organisation kring framtidens utmaningar och möjligheter. Dagen avslutades med en spännande paneldebatt.

Tidskriften Teknikundervisning i skolan jubilerar

Dessutom firar vi att tidskriften "Teknikundervisning i skolan" har fyllt 30 år med en jubileumsutgåva. Där summerar Thomas Ginner och Claes Klasander åren och blickar framåt. Här hittar du också en resumé över innehållet genom åren, där hittar vi flera återkommande områden, som till exempel hållbar utveckling, vikten av utbildade lärare, att väcka intresset i tidig åler. Läs den gärna, du hittar numret under rubriken Tidskrift. Tidskrift

Nyheter på hemsidan

Hemsidan har fyllts på med texter och dokument, ett nytt Röda tråden-dokument har lagts till, "Kompetenser för hållbar utveckling", allt material från vår tidigare "Resurssida" är överflyttat till vår huvudsida. Teknik tillsammans har fått en helt ny hemsida, där hittar ni alla arbetsområden, och inte minst det senast reviderade Spara och förvara. Teknik tillsammans Cetis

Vi ser fram emot nästa år med flera aktiviteter, bland annat hittar du oss på SETT-mässan i Kista i april. Då ses vi!

Nu vill vi tacka alla för året som gått och önska dig en God Jul och Ett Gott Nytt År 2025. Vi ses nästa år!

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.