20 december 2023

För CETIS har året 2023, precis som för de flesta verksamheter, varit ett år av många aktiviteter med möten, flera spännande studiebesök och tankar om att hållbar utveckling är en viktig del i skolans teknikundervisning. Bland annat medverkade CETIS i en webbinarieserie om just hållbar utveckling som Skolverket arrangerade.  

Julklappar gjorda av ljusslinga mot mörk bakgrund.
Katarina Rehder
Under året har vi träffat vårt nationella nätverk med lärarutbildare på plats här i Norrköping och passat på att genomföra spännande studiebesök på teknikintensiva arbetsplatser. Ett mycket uppskattat besök på Holmens pappersbruk utanför Norrköping, kunde man läsa om i tidningen Ämnesläraren. Vi har även varit på Sjöfartsverket och Norrköping Flygplats med bland annat ett besök i flygledartornet. Flera inbjudna gäster har delat med sig av tankar från sina områden, bland andra Ellinor Hultmark, KTH, som berättade om sjöfartens historia och tekniska utmaningar och Mats Fahlman, LiU, som berättade om forskning kring trä, papper och elektronik. Studiebesök och gästernas inspirerande föreläsningar ger upphov till många intressanta diskussioner som på flera vis kopplar till teknikämnet, bland annat om AI i undervisningen, om hållbar utveckling, om drivkrafter som ligger bakom teknisk utveckling och mycket mera. 

Vår inplanerade konferensserie Hållbar teknikundervisning kunde tyvärr inte genomföras. Med ett för lågt antal deltagare valde vi att ställa in, men på vår hemsida ligger flera inspelade presentationer som några av de som anmälde sitt intresse för medverkan, delar med sig av här istället. På vår sida Lärresurser hittar du dem och andra inspelade webbinarium.

Hemsidan har fyllts på med texter och dokument, bland annat Tekniksagor för förskolan och vi arbetar aktivt med att dela med oss av intressanta områden för teknikundervisningen. Flera av våra inspirationsmaterial har tillgänglighetsanpassats och flyttats från CETIS Resursbank till vår sida För Teknikundervisning. Du hittar fortfarande Teknik tillsammans på vår Resursbank. 

Vi ser fram emot nästa år med flera aktiviteter, vi börjar med ett webbinarium den 18 januari om AI på Teknikprogrammet. 

Nu vill vi tacka alla för året som gått och önska dig en God Jul och Ett Gott Nytt År 2024. Vi ses nästa år!

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Linköpings Studentsångare går i fängelse

I tre terminer har Jakob Grubbström som frilansare lett körsång med intagna på Skänningeanstalten. Som Director Musices på LiU tar han nu Linköpings studentsångare med sig in i fängelset.

Studenter på campus.

Ökat söktryck till LiU

Intresset för att studera vid LiU ökar, i flera fall rejält. Det visar siffrorna när anmälan till höstterminen stängde vid midnatt den 15 april.

Två forskare i lab.

Ett atomlager guld – LiU-forskare skapar guldén

För första gången har forskare lyckats skapa ark av guld som endast är ett atomlager tjockt. Enligt forskarna från LiU får guldet nya egenskaper som kan göra det lämpligt för bland annat framställning av värdefulla kemikalier.