Nationellt resurscentrum för teknikundervisning i skolan - CETIS

Teknik - ett eget skolämne

Teknik är ett eget skolämne i grundskolan som sedan 2017 omfattas av 200 undervisningstimmar. God undervisning av kompetenta lärare i alla skolår är ett löfte till eleverna och vad de förväntar sig. Det yttersta målet är en god teknisk bildning hos alla elever.

CETIS har till huvuduppgift att tillsammans med flera aktörer utveckla teknikundervisningen. Under rubrikerna ovan hittar du information om inspirationsmaterial, samarbetspartners, kompetensutveckling, tidskrift med mera.

Nyheter och tips från CETIS

Välkommen till ny termin!

Söker du inspiration inför din teknikundervisning har CETIS flera material som innehåller teman för att utveckla olika förmågor. Du kan hitta något för alla årskurser och inom olika teknikområden.

CETIS-gänget står utomhus i industrilandskapet.

Julhälsning från CETIS

Året som gått har bland annat inneburit många aktiviteter, möten och webbinarier och inte minst tankar om teknikämnets framtid. Vi hoppas vi ses nästa år och nu önskar vi alla God Jul & Gott Nytt År!

Utomhusporträtt av Jonas Jacobsson som bär en grön tröja.

Tekniklektioner och upplägg för årskurs 7-9

Teknik är allt annat än ett tort ämne. Det menar Jonas Jacobsson som arbetar på Arenaskolan. Läsprojekt, teori och praktik varvas och i slutänden menar Jonas att "hur" vi undervisar är det viktigaste.

Omslag för tidskrift från CETIS, september, 2024.

Tidskrift - september 2024

Tidskriften fyller 30 år! Läs om teknikprojekt på förskolan, hur en lärare lägger upp undervisningen i åk 7–9, om KomTeks lärarfortbildning med 200 timmar Teknik. Du hittar Forskarrutan, Skolverkets spalt, boktips, en angelägen ledare och mycket mer!


Tidskrift - september 2024
Löpbana med häcklöpare.

Snabbare, högre, starkare

I sommar kan vi följa de 33e olympiska sommarspelen som i år genomförs i Paris. År 1912 stod Stockholm värd för spelen och utvecklingen av material och idrottsliga prestationer är nu på en helt annan nivå. Hur har tekniskt kunnande bidragit?

Kärnkraftverk

Teknikhistoriska lärdomar

Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, svarar här på några frågor kring teknikhistoria, framtidens teknikutveckling, drivkrafter och konsekvenser av teknikanvändning.

Inspirationsmaterial

Två damer sitter vid ett bord och pekar på materail om 200 timmar.

200 timmar teknik för åk 1 - 9

200 timmar Teknik i grundskolan – men hur ska man tänka och välja. CETIS vill inspirera dig som undervisar i Teknik i hur man kan använda de 200 timmarna fördelat på nio årskurser.

Teknikområden för förskolan

CETIS har utarbetat ett koncept med syfte att inspirera till att ytterligare utveckla arbetet med teknik i förskolan. Att på ett naturligt sätt prata om teknik i förskolan behöver inte vara krångligt och svårt!

Person sitter och läser tidning med titel

Från ved till www - inspiration för åk 7-9

Det här är ett undervisningsmaterial som har sin grund i Jan Garnerts skrift Från ved till www – när framtiden blev elektrisk. Det riktar sig främst till lärare i Teknik för årskurs 7–9.

Person sitter och skriver på en dator om LYFTIS.

LYFTIS - för skolutveckling

Ett fritt stödmaterial för struktur i utveckling av skolans teknikämne. Långsiktigt stärker upplägget kompetens, förutsättningar och undervisning. Genom Lyftis kan skolor aktivt arbeta för att kontinuerligt utveckla sin teknikundervisning.

Teknik tillsammans - färdiga arbetsområden för F-6

Teknik tillsammans är ett webbaserat undervisningsmaterial i teknik för barn från förskola till årskurs 6. Huvudsyftet är att barn ska utveckla sina kunskaper om teknik och teknikens betydelse för människan, samhället och naturen.

Teknikinnehåll i Globala målen för åk 7-9 och gymnasiet

Mycket av innehållet i Globala målen kräver teknikkunskaper. Det här är ett inspirationsmaterial om hur teknikundervisningens kunskapsinnehåll kan vara del av Globala målen för hållbar utveckling.

Sociala medier

CETIS på Facebook

Följ oss på Facebook för nyheter och information.

CETIS på Instagram

Följ oss på Instagram för nyheter och information.

CETIS på LinkedIn

Följ oss på LinkedIn för nyheter och information.