06 juli 2023

Möbeldesignstudenter från Malmstens har skapat möblerna till årets sommartorg i Bagarmossen. Nu står Lagaplan redo för stora och små besökare – oavsett om man vill pusta ut eller leka!

Möbler på torget i Bagarmossen.

14 möbeldesignstudenter (åk 3) från Malmstens LiU möblerar nu upp torget Lagaplan i Bagarmossen. På sommartorget samsas lekfulla utomhusmöbler i rosa, grönt och jordgubbsrött tillverkade i trä. Projektet har genomförts i samarbete med Stockholms stads satsning på offentliga rum, Levande Stockholm. Frida Erson Lundström, adjunkt på Malmstens och ansvarig för projektet, menar att vara en bra designer handlar om mycket mer än snygg formgivning:

– Vilken är målgruppen och hur tillgodoser jag dess behov med min design? Hur håller jag om ett projekt och samverkar med andra aktörer? Hur producerar vi på ett hållbart sätt? På Malmstens vill vi utmana studenterna att se komplexiteten i möbeldesign, då blir den här typen av samarbeten helt ovärderliga. Att få arbeta i skarpa projekt skapar ofta en bra energi och bidrar till ett bättre lärande. Bonusen är i det här fallet ett riktigt härligt sommartorg för Bagisborna.

Skarpt projekt från ax till limpa

Samarbetet mellan Malmstens och Levande Stockholm startade hösten 2022, uppgiften var att ta fram platsspecifika utemöbler och målet att skapa ett sommartorg med barnfokus. En brief satte ramarna för studenternas uppdrag. Bland annat har de fått förhålla sig till frågor som ”hur ska en möbel utformas för att klara väder och vind, hur bygger man stabilt och säkert för barn?” Möblerna skulle även vara platsspecifika men kunna förflyttas och sist men inte minst var det Stockholm stads färgskala som gällde.

Inspiration från bakverkens värld

Inledningsvis arbetade studenterna i grupper för att generera olika övergripande konceptförslag för platsen. Det som föll Stockholms stad mest i smaken var ”Möbelbageriet” med inspiration från Bagarmossens historia och en liten blinkning till Dan Wolgers verk ”Tårtkalaset som gick snett”, som finns alldeles i närheten. Bagarmossen kallades tidigare Bagaremossen och det sägs att en bagare redan på 1700-talet hyrde en bit mark på mossen.

Från prototyp till färdig möbel

Redan i februari ställdes studenternas egentillverkade prototyper ut i Greenhouse under Stockholm Furniture Fair. Efter lite kompletteringar och nytillverkning hos Lundaverkstaden i Spånga har de färdiga möblerna nu fått komma ut och sola sig i verkligheten.

Läs mer om Levande Stockholm

Syftet med Levande Stockholm är att skapa en levande och attraktiv stad, bland annat genom att begränsa biltrafiken med växter och möbler under sommarmånaderna.
Läs mer om Lagaplan och de andra sommarplatserna på Stockholms stads hemsida.

Läs mer om våra kandidatprogram

Malmsten Linköpings universitet

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.