24 oktober 2023

Cybersäkerhet och AI inom undervisningen är två områden som lyfts fram när Linköpings universitet satsar på fem nya testlaboratorier. Sammanlagt 40 miljoner kronor går till initiativ som stöttar LiU:s ambition att vara nytänkande inom utbildning och forskning. 

Höst på Campus Valla.
LiU satsar 40 miljoner kronor på fem nya testlaboratorier. Fotograf: Teiksma Buseva

Att bygga upp tvärvetenskapliga forskningsmiljöer, som tar sig an samtidens utmaningar på nya och innovativa sätt, har blivit något av LiU:s signum. Nu tas nästa steg genom att fem helt nya testlaboratorier byggs upp under de närmaste tre åren.

– Det handlar om utvecklingsorienterade testlaboratorier för studenter, doktorander och forskare som stärker vår möjlighet och position att vara ledande inom digitalisering och modern pedagogik, säger rektor Jan-Ingvar Jönsson. En person står och pratar.Rektor Jan-Ingvar Jönsson menar att satsningen stärker vår möjlighet och position att vara ledande inom digitalisering och modern pedagogik. Foto Magnus Johansson

Laboratorierna kommer bedriva forskning och undervisning inom additiv tillverkning, cybersäkerhet, öppen humanvetenskap, AI och simulering i undervisningsmiljöer samt AI-lösningar för att skapa framtidens campus.

Utöver satsningar på laboratorier har rektor Jan-Ingvar Jönsson beslutat om ökade möjligheter för professorer att forska utomlands under en period på mellan sex och tolv månader. Detta för att stärka forskningen vid LiU genom internationella samarbeten men också för att lättare kunna rekrytera framtida forskningsledare.


Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.