23 april 2025

Läkarstudenten Melker Lundström har vunnit pris på en av Sveriges största medicinska konferenser. – Det är verkligen ett jättefint erkännande. När de ropade upp mitt namn var det nästan surrealistiskt, säger han.

Melker Lundström tar emot priset på scen
Melker Lundström, längst till höger, tar emot diplom på scenen. Foto: Privat

Det var på det 26:e Kardiovaskulära Vårmötet med 1500 deltagare och ett hundratal accepterade abstracts som Melker imponerade på juryn med sitt föredrag ”The effect of anatomical factors on amplitudes of the surface electrocardiogram - a cardiac magnetic resonance study".

- Jag måste tacka mina handledare för det är deras förtjänst att jag vann priset. Utan dem hade det här aldrig hänt, säger en väldigt stolt och glad pristagare.

Melker tog hem priset i hård konkurrens

Melker Lundström visar upp sitt diplom vid middagen
Under konferensen valdes 25 abstracts ut för en muntlig presentation. En jury utsåg sedan fem stycken som fick pris för ”Bästa Fria föredrag”. En av pristagarna var alltså Melker som inte kunde tro på att det var hans namn som ropades upp under kongressmiddagen.

- Där och då var det nästan surrealistiskt när de sa mitt namn - att jag hade vunnit! Jag som inte hade ägnat mig åt forskning över huvud taget innan termin åtta, säger Melker.

Bland de övriga presentationerna fanns både läkare och doktorander med betydligt mer erfarenhet.

- Att vara underdog är nog gynnsamt i detta sammanhang, men jag har jobbat och förfinat hela tidenockså jobbat mycket med presentationen för att det har varit kul. Dessutom försökte jag att hålla min presentation väldigt enkel och tydlig, så det var skoj att det räckte hela vägen.

Du låter fortfarande överraskad av att ha fått priset?
- Ja, absolut. På något sätt har jag alltid uppfattat forskning som något stelt och tråkigt men det har visat sig vara raka motsatsen. Jag hade aldrig hållit på med forskning innan, men å andra sidan har jag alltid varit väldigt nyfiken. Nu har jag verkligen fått lov att vara kreativ och det har inte funnits några gränser för hur mycket man kan lära sig.

Har du något råd till den som vill börja forska?
- Som läkarstudent har man gott om tid att på termin 8 verkligen djupdyka i ett ämne. Mitt råd är att ta den möjligheten och på så sätt bli en värdefull kunskapsresurs, vilket kan kännas lite exotiskt som student. Men jag skulle också tipsa om att se till att få en bra handledare. För mig har det varit avgörande tror jag.

Berätta, på vilket sätt då?
- Jag skulle säga att det är mina handledare Kristofer Hedman och Anna Carléns förtjänst att detta har hänt. De har hela tiden varit väldigt engagerade men också låtit mig göra min grej. De har varit tillgängliga och funnits till hands hela vägen. Att jag dessutom som student får följa med på en sådan här kongress betyder väldigt mycket för mig, säger Melker som flera gånger under intervjun lyfter sina handledares insats.

Vad ska du göra för pengarna som du vann?
- Jag fick rådet att unna mig något, så jag tror nog att det kan bli en ny gitarr, säger Melker och skrattar.

Han kan också konstatera att gitarrspelandet nu också fått konkurrens. För att fortsätta att forska, det kommer han garanterat att göra även i framtiden. Inom vilket område är han dock inte på det klara med.

- Jag funderar på att kanske fortsätta forska inom klinisk fysiologi i framtiden. Jag tror att det kan vara kompatibelt med att specialisera sig till allmänläkare och det är ett yrke jag skulle kunna se mig själv ha längre fram.

OM MELKERS ABSTRACT/PRESENTATION

Studien handlar om hur avståndet mellan hjärtat och bröstkorgsväggen påverkar EKG-vågornas höjd. Tidigare forskning på detta område har visat tvetydiga resultat, men vår studie visar att vågornas höjd minskar med ett ökande avstånd mellan hjärta och bröstvägg. Den visar också att EKG-vågorna blir högre när hjärtat är större, vilket är känt sedan tidigare.

OM PRISET

Kardiovaskulära Vårmötet samlar varje år framstående medicinska experter och forskare för att diskutera de senaste framstegen inom kardiovaskulär medicin. Under konferensen väljs 25 abstracts ut för muntlig presentation, där varje föredrag presenteras under 8 minuter följt av en modererad diskussion på 4 minuter. Fem vinnare får sedan diplom och 12 000 kronor.

Senaste nytt från LiU

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.

En man och en kvinna i en park.

Så kan fastighetsägare jobba för att förebygga översvämningar

Risken för kraftiga skyfall och stora översvämningar ökar i takt med klimatförändringarna. Men fastighetsägare – oavsett storlek – underskattar ofta sitt eget ansvar. Forskare vid LiU kan nu visa hur man kan gripa sig an det förebyggande arbetet.

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.