17 februari 2025

I vår examineras de första specialistsjuksköterskorna i neurosjukvård från Linköpings universitet. En av dem är Lizette Sjöberg, som arbetar på medicinkliniken på Vrinnevisjukhuset.

Lizette porträttbild
Lizette - specialistsjuksköterska i neurosjukvård
– Jag tycker att det är fascinerade med hjärnan och hur allt hänger ihop, säger Lizette Sjöberg. Lite extra intresserad är jag av stroke.

Hon är 27 år och har arbetat som sjuksköterska i strokevården på Vrinnevisjukhuset i snart sex år. För ett och ett halvt år sedan började hon på specialistsjuksköterskeprogrammet i neurosjukvård som då var nytt vid Linköpings universitet.

– Jag kände att jag ville fördjupa mina kunskaper och vidareutvecklas i min profession, säger Lizette Sjöberg.

Utbildningen är på halvtid i två år. Lizette arbetar halvtid på medicinkliniken och studerar på halvtid. Programmet blandar tid på Medicinska fakulteten i Linköping med distansstudier. Deltagarna är i olika åldrar och en del har arbetat länge. Kurserna handlar om många olika neurologiska tillstånd och patientgrupper, om omvårdnad och personcentrerad vård. Neurologiska sjukdomar är komplexa tillstånd. Bland annat ingår diagnoserna ALS och stroke.

Utbilda och förbättra

Uppgifter för en specialistsjuksköterska är till exempel att utforma omvårdnad, hålla utbildningar och arbeta i förbättringsprojekt. På strokeenheten finns redan en specialistsjuksköterska i neurosjukvård som är utbildad i Göteborg som bedriver det arbetet.

– Som specialistsjuksköterska vill jag bli ett stöd till mina kollegor och arbeta med förbättringar tillsammans med dem, säger Lizette Sjöberg.

Att se till hela människan, både kroppen och själen, är något som hon vill göra som specialistsjuksköterska.

– Det är tufft att drabbas av en stroke; hela världen vänds upp och ner. Det räcker inte att fokusera på det akuta skedet utan alla faserna av rehabiliteringen är viktiga och behöver ges rätt förutsättningar. Vi behöver finnas där till patienten återfår sin funktion, säger Lizette Sjöberg.

Studierna är intensiva i perioder och nu genomför hon en intervjustudie kring sjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter med afasi till följd av stroke. Lizette tycker att det är en fördel att hon redan hade arbetat några år innan hon började på specialistutbildningen.

– Som grundutbildad sjuksköterska lär man sig mycket i det dagliga arbetet. Det finns mycket jag känner igen att jag har mött när jag går utbildningen. När jag studerar och arbetar samtidigt kan jag tillämpa min kunskap i praktiken.

Om utbildningen

Utbildningen leder till en specialistexamen inom ämnet neurosjukvård. Den vänder sig till sjuksköterskor som kommer från områdena neurologi, neurokirurgi, neurorehabilitering och till sjuksköterskor från kommunen som har mycket kontakt med personer som har neurologiska sjukdomar och skador och vill specialisera sig inom neurosjukvård.

Läs mer om utbildningen

Senaste nytt från LiU

Två män i en båt tar prover från havsbottnen.

Radioaktivt arv på Östersjöns botten

LiU-forskare har kartlagt radioaktiviteten i havsmiljön vid forskningsanläggningen Studsvik. Forskningen har resulterat i spridningskartor som kan användas för att bedöma riskerna vid utsläpp av radioaktiva ämnen i naturen.

Två studenter testat sin robotdamsugare

Smart teknik i studenternas händer

Hur får man en robot att tänka själv? Studenter på Linköpings universitet testar mekatronik i praktiken – och ser sina kodrader väcka maskiner till liv!

Blommande trädgren framför husfasad

LiU på global topplista för anseende

För första gången tar sig Linköpings universitet in på topplistan när brittiska Times Higher Education rankar lärosätens anseende globalt.