17 februari 2025

I vår examineras de första specialistsjuksköterskorna i neurosjukvård från Linköpings universitet. En av dem är Lizette Sjöberg, som arbetar på medicinkliniken på Vrinnevisjukhuset.

Lizette porträttbild
Lizette - specialistsjuksköterska i neurosjukvård
– Jag tycker att det är fascinerade med hjärnan och hur allt hänger ihop, säger Lizette Sjöberg. Lite extra intresserad är jag av stroke.

Hon är 27 år och har arbetat som sjuksköterska i strokevården på Vrinnevisjukhuset i snart sex år. För ett och ett halvt år sedan började hon på specialistsjuksköterskeprogrammet i neurosjukvård som då var nytt vid Linköpings universitet.

– Jag kände att jag ville fördjupa mina kunskaper och vidareutvecklas i min profession, säger Lizette Sjöberg.

Utbildningen är på halvtid i två år. Lizette arbetar halvtid på medicinkliniken och studerar på halvtid. Programmet blandar tid på Medicinska fakulteten i Linköping med distansstudier. Deltagarna är i olika åldrar och en del har arbetat länge. Kurserna handlar om många olika neurologiska tillstånd och patientgrupper, om omvårdnad och personcentrerad vård. Neurologiska sjukdomar är komplexa tillstånd. Bland annat ingår diagnoserna ALS och stroke.

Utbilda och förbättra

Uppgifter för en specialistsjuksköterska är till exempel att utforma omvårdnad, hålla utbildningar och arbeta i förbättringsprojekt. På strokeenheten finns redan en specialistsjuksköterska i neurosjukvård som är utbildad i Göteborg som bedriver det arbetet.

– Som specialistsjuksköterska vill jag bli ett stöd till mina kollegor och arbeta med förbättringar tillsammans med dem, säger Lizette Sjöberg.

Att se till hela människan, både kroppen och själen, är något som hon vill göra som specialistsjuksköterska.

– Det är tufft att drabbas av en stroke; hela världen vänds upp och ner. Det räcker inte att fokusera på det akuta skedet utan alla faserna av rehabiliteringen är viktiga och behöver ges rätt förutsättningar. Vi behöver finnas där till patienten återfår sin funktion, säger Lizette Sjöberg.

Studierna är intensiva i perioder och nu genomför hon en intervjustudie kring sjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter med afasi till följd av stroke. Lizette tycker att det är en fördel att hon redan hade arbetat några år innan hon började på specialistutbildningen.

– Som grundutbildad sjuksköterska lär man sig mycket i det dagliga arbetet. Det finns mycket jag känner igen att jag har mött när jag går utbildningen. När jag studerar och arbetar samtidigt kan jag tillämpa min kunskap i praktiken.

Om utbildningen

Utbildningen leder till en specialistexamen inom ämnet neurosjukvård. Den vänder sig till sjuksköterskor som kommer från områdena neurologi, neurokirurgi, neurorehabilitering och till sjuksköterskor från kommunen som har mycket kontakt med personer som har neurologiska sjukdomar och skador och vill specialisera sig inom neurosjukvård.

Läs mer om utbildningen

Senaste nytt från LiU

Anders Persson framför röntgenbild

Bilder av ett hjärtslag kan rädda liv

LiU-forskare har tagit fram en ny metod för snabb och säker diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. När metoden är färdigutvecklad kommer den att kunna rädda liv och spara lidande och pengar över hela världen.

Forskare håller i lysande lampa.

Magnus Klofsten - professor i lysande idéer

Tusentals verksamhetsidéer och innovationer har passerat Magnus Klofsten under hans över 30 år som forskare inom innovation och entreprenörskap samt som ledare för Entreprenörskapsprogrammet. LiU finns med i många framgångssagor i svenskt näringsliv.

Personer med ansiktsmasker

Framtidens krisberedskap bör bygga på öppenhet och transparens

En forskargrupp vid Linköpings universitet har undersökt pandemihanteringen i nordiska kommuner. Resultatet sammanfattas i boken Crisis Management, Governance and COVID-19, som belyser lärdomar för framtida kriser.