10 februari 2025

Linköpings universitet ingår i ett nytt europeiskt forskningsprojekt som siktar på att förbättra energieffektiviteten i tätorter. Projektet kommer att pågå i tre år och involverar samarbetspartners från sex länder.

Solcellspaneler, blå himmel.
Projektets tillvägagångssätt kombinerar flera tekniker för ren energi, inklusive solenergi osv., med moderna fjärrvärme-och fjärrkylsystem. Målet är att skapa sömlösa, energieffektiva tätorter där samhällen kan generera, lagra och handla med förnybar energi på ett smartare sätt.

Projektet, Optimering av positiva energidistrikt med interoperabla digitala plattformar (OPTIX), fokuserar på positiva energidistrikt – tätorter som genererar mer förnybar energi än de förbrukar. Genom att använda digitala plattformar siktar OPTIX på att optimera energiproduktion, lagring och distribution i dessa områden.

Förbättra energisystemen

OPTIX kommer att integrera olika förnybara energilösningar, såsom solpaneler, solskydd, avancerad energilagring och smarta värme- och kylsystem. Målet är att göra energiproduktionen mer effektiv och göra det möjligt för positiva energidistrikt att dela eller handla med överskottsel. LiU-forskare kommer att bidra genom att utveckla digitala tvillingar – virtuella modeller av verkliga energisystem. Dessa modeller kommer att hjälpa till att simulera prestandan hos dessa integrerade energisystem och optimera olika energiscenarier med hjälp av AI och maskininlärning.

Yang Liu står i en korridor.
Yang Liu, biträdande professor vid avdelningen Industriell miljöteknik, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI).
– Genom att skapa virtuella representationer av de fysiska energisystemen kan vi testa och optimera olika scenarier för integrering av förnybar energi, energiflexibilitet, energihandel och nätbalansering, förklarar Yang Liu, projektledare och biträdande professor vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI).

Projektet kommer också att använda Minerva-ramverket, ett system som ökar datasäkerheten samtidigt som energianvändningen optimeras. Det gör att data kan bearbetas lokalt, vilket minskar behovet av molntjänster och förbättrar effektiviteten.

Projektet finansieras av EU-kommissionen genom Clean Energy Transition Partnership (CETP) och involverar 12 partners från sex europeiska länder. OPTIX koordineras av Danmarks Tekniske Universitet. I LiU-teamet ingår flera forskare vid IEI och Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN). LiU har beviljats anslag på 2 330 300 kronor från Energimyndigheten.

Testning i sju länder

För att säkerställa att lösningarna fungerar i olika miljöer kommer OPTIX att köra pilotprojekt i sju länder: Irland, Sverige, Danmark, Turkiet, Österrike, Rumänien och Tyskland. Dessa platser valdes ut för att testa hur systemet presterar under olika klimat, regelverk och nivåer av digital utveckling.

Senaste nytt från LiU

Charlotte Löthman tittar ut genom ett fönster.

Inte självklart att förskolan underlättar integration

Förskolan har pekats ut som en viktig plats för att nyanlända barn ska integreras i det svenska samhället. Men fri lek och det traditionella sättet att undervisa främjar inte alltid integration. Den slutsatsen dras i en ny doktorsavhandling från LiU.

Hugo Wärner står inne i en stor industrilokal.

LiU-alumn med på resan mot fossilfritt stål

Sedan tre år tillbaka jobbar LiU-alumnen Hugo Wärner på SSAB i Oxelösund. Med expertis inom metallografi och forskning bidrar han till företagets resa mot fossilfritt stål.

Bianca Suanet.

Så kan vi minska ensamheten bland äldre personer

”Vi behöver förstå varför vissa individer blir ensamma och ge dem stöd på olika nivåer i samhället innan det sker”, säger Bianca Suanet som är professor vid LiU och forskar om ett inkluderande samhälle för äldre personer.