22 november 2024

Klervie Toczé vid Institutionen för datavetenskap (IDA) försvarade den 4 oktober sin avhandling om användning av resurser och hållbarhetsperspektiv inom edge computing, även kallat kantdatorsystem. Nu gör hon en postdok i Amsterdam inom hållbar stadsodling.

Kvinna som sitter vid bord med blommor och laptop framför sig under disputationen

Gratulerar till doktorsexamen! Vad hade du för bakgrund när du påbörjade din forskarutbildning?

– Tack! Jag hade en motsvarande D-linje civilingenjörsexamen från Frankrike (Université de Technologie Compiègne) och en masterexamen i datavetenskap (Computer Science) från Linköpings universitet (LiU). Jag gick ett dubbelexamen-program mellan de två universiteten, det var så jag kom till Sverige. Efter att jag blev klar med min master och innan jag började doktorera, så jobbade jag som produktutvecklare hos Ericsson i Linköping i 2,5 år.

Hur är det att vara doktorand vid IDA?

– Det är utmanande och lärorikt. Jämfört med andra länder så har man vanligtvis väldigt bra arbetsmiljö som doktorand i Sverige. I Sverige finns det också goda möjligheter att påverka sina doktorandstudier, för den som är intresserad av det. Jag engagerade mig som doktorandrepresentant i olika instanser för att se till att det som är bra bevaras och det som är mindre bra förbättras. Det var jättekul att få se och uppleva hur ett universitet fungerar. Att vara doktorand innebär att man lätt kan fastna inom sitt eget forskningsområde, men eftersom IDA är en stor institution är det möjligt att hitta andra som kan bidra till att bredda ens forskning. Det gjorde det också möjligt att vara ett gäng doktorander, från mitt labb och andra labb i närheten, som man till exempel kunde äta lunch med och vi blev väldigt nära vänner. Det hjälper mycket att inte känna sig ensam med sina utmaningar.

Leende kvinna håller upp sin avhandling
Fotograf: Maurice Toczé
Du har precis disputerat. Vad vill du göra härnäst?

– Jag har redan börjat på en postdok-tjänst hos en professor som jag hade ett samarbete med under doktorandtiden. Den är på Vrije Universiteit i Amsterdam (Nederländerna) så jag har flyttat dit. Jag ska forska inom ett EU-projekt som handlar om hållbar stadsodling där datavetenskap på olika sätt används som stöd för de som jobbar i odlingarna. Det både relaterar till vad jag gjorde under doktorandtiden men det är också mycket nytt så det är jättespännande. Vad jag ska göra efteråt vet jag inte än men att komma tillbaka till Sverige och LiU är definitivt ett alternativ!


Klervie Toczés sammanfattning av avhandlingen

Min avhandling handlar om olika sätt att titta på resurser inom vad som kallas för edge computing. Det kan översättas till kantdatorsystem för att datorsystemet finns på utkanten av nätverket. Kantdatorsystemen är ett komplement till molntjänster, tänkta att hantera applikationer som kräver en nära koppling till användaren. Det kan vara för att tidsaspekten är viktig, som exempelvis för självkörande bilar, eller för att man vill hantera data lokalt, till exempel på grund av datasekretess. Jag har undersökt hur applikationer använder edge:n för att veta vilka resurser som krävs. Jag har också föreslagit olika metoder för att säkerställa att resurserna är tillgängliga när de behövs, i synnerhet när många vill använda edge:n samtidigt. Slutligen har jag studerat kantdatorsystem från ett hållbarhetsrelaterat perspektiv: vad finns det för utmaningar och hur kan man skapa ett system som inte använder mer resurser än vad som verkligen krävs, det vill säga är tillräckligt.

Kontakt

Mer om ämnet och forskarutbildningen

Organisation

Senaste nytt från LiU

Två män i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.