Gratulerar till doktorsexamen! Vad hade du för bakgrund när du påbörjade din forskarutbildning?
– Tack! Detta är min andra doktorsexamen - den första är i psykologi. Jag är legitimerad psykolog och har forskat i ämnet klinisk psykologi i cirka 15 år. Innan psykologutbildningen gick jag dock C-linjen på Linköpings universitet - en helt fantastisk utbildning som jag har haft med mig i över 25 år.
Hur är det att vara doktorand vid IDA?
– IDA är en fantastiskt inspirerande institution, jag har alltid känt mig helt hemma här. Det är fantastiskt med så pass mycket kompetens inom AI och datavetenskap å ena sidan, och samtidigt så pass mycket kunskap kring psykologi och kognitionsvetenskap. Avdelningen Människocentrerade system (HCS) som jag har tillhört tycker jag är otroligt välkomnande och har en väldigt levande seminarieverksamhet och alltid pågående intressanta diskussioner.
Du har precis disputerat. Vad vill du göra härnäst?
– Jag arbetar till vardags på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, där jag har en fast tjänst som forskare och lärare. Vi är Sveriges största psykologi-institution, så vi har väldigt mycket på gång. Nu närmast ska jag undervisa i en helt ny kurs "Maskinpsykologi" som är baserad på min avhandling - det tycker jag ska bli jättekul. I övrigt ska jag ägna år 2025 åt att fundera på vilken som är nästa utmaning jag ska hoppa på.
Robert Johanssons sammanfattning av avhandlingen
Min avhandling berör frågan om artificiell generell intelligens (AGI). Jag introducerar maskinpsykologi som ett nytt tvärvetenskapligt område för frågan om AGI där principer från inlärningspsykologi integreras med ett adaptivt datorsystem. Genom att kombinera forskning från beteendepsykologi med en formell modell för intelligens (Non-Axiomatic Reasoning System), undersöker jag i avhandlingen hur kunskap om operant betingning och så kallad relationsinramning kan användas för att driva utvecklingen av AGI framåt. I avhandlingen visar jag att maskinpsykologi tycks vara ett lovande ramverk för att vägleda AGI-forskning på ett nytt, vetenskapligt grundat sätt.