13 februari 2024

LiU-alumnen och doktoranden Ivan Martinovic bytte ut den svenska vintern mot varmare breddgrader och begav sig till Silicon Valley. Sedan november förra året representerar han LEAD-bolaget Polar Light Technologies som har fått en plats i Berkeley SkyDeck´s eftertraktade acceleratorprogram Innovation Partner Program.

En man i blå kavaj och ljusblå skjorta som sitter vid ett bord och ler
Fotograf: Charlotte Perhammar

Ivan Martinovic utstrålar en härlig energi trots påtaglig sömnbrist och jetlag när vi träffas på LEAD:s kontor i Mjärdevi. Dagen innan har han flugit i nio timmar från USA till Sverige för att fira jul innan han åker tillbaka till Kalifornien. Totalt kommer han att tillbringa tre månader i Berkeley för att nätverka och lära sig av de allra bästa.

Avgörande samverkan med LEAD

Polar Light Technologies, PLT, är ett startup-bolag inom halvledarbranschen som grundades av Per Olof Holtz på Linköpings universitet 2014. Företaget bygger på en stark forskningsgrund inom materialfysik och nu har resan från forskning till kommersialisering börjat. Bolagsutvecklingen fick en kickstart när det togs till företagsinkubatorn LEAD, som ägs av LiU via dotterbolaget LiU Holding AB.

LEAD såg, enligt Martinovic, en bra möjlighet för bolagsutvecklingen att bli framgångsrik bland annat tack vare en väl fungerande samverkan mellan forskning och det starkaEn orange mugg som det står LEAD Foto Charlotte Perhammar innovationsnätverk som finns runt Linköping.

– Tillgången till coachningen från LEAD har varit helt avgörande för att vi skulle kunna ta de första kliven för att utröna om PLT:s idé skulle kunna flyga. Stödet från LEAD har varit enormt och att vi fortfarande är kvar hos dem är ett kvitto på att det har fungerat, berättar Ivan Martinovic.

LEAD arbetar för att nya innovativa bolag ska komma ut på marknaden och bidra till samhället. En majoritet av affärsidéerna som tas in kommer från LiU.

Kvinna fotograferad stående ute mot en grå väggCatharina Sandberg, vd på LEAD. Foto Christian Ekstrand – Vårt mål är att de så snabbt som möjligt ska bli självständiga bolag som har förmåga att leva upp till sina mål och visioner. Genom att tillsätta kunskap, kompetens och nätverk under den tidiga kritiska fasen av bolagsutvecklingen hjälper vi dem att minimera riskerna, säger Catharina Sandberg, vd på LEAD och fortsätter:

– Hos Polar Light såg vi att de skulle ha nytta av att komma närmare en internationell marknad för att lyckas. När vi besökte Berkeley SkyDeck i september insåg vi att det skulle vara en perfekt match för att accelerera bolaget i den fas där de befann sig just nu.

Från LiU till Silicon Valley

Ivan Martinovic har alltid haft en passion för teknologi och därför passade civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik på LiU honom perfekt. Utbildningen marknadsförs som en av lärosätets mest krävande utbildningar, något som lockade Ivan;

– Jag var ute efter den svåraste utbildningen och den fanns på LiU. Den innehållerEn hög, svart kontorsbyggnad vid en trafikerad gataSkyDecks kontor i Berkeley. Foto Privat mycket teknologi och matematik men har fortfarande ett brett fokus som gör att det går att jobba med i stort sett vad som helst efter examen. Inte visste jag då att den skulle leda mig direkt in i startup-världen.

Och nu har Ivan Martinovic alltså fått möjlighet att tillbringa tre månader på SkyDeck i Berkeley som representant för Polar Light Technologies.

Hur ser en vanlig dag i Berkeley ut?

– En vanlig dag i Berkeley är laddad med nya lärdomar och intryck. Programmet inom acceleratorprogrammet består av såväl teori som praktik. Vi har workshops och föreläsningar, sedan är det meningen att vår nyvunna kunskap ska omsättas i praktik direkt. Det är enkelt i en innovativ miljö som Silicon Valley.

Om han vill pitcha en idé är bransch-kollegorna aldrig mer än ett telefonsamtal eller mejl bort. Alla gör sitt yttersta för att hjälpa varandra och miljön präglas av samarbetsanda. Det har dessutom visat sig att PLT:s affärsidé sticker ut på ett positivt sätt här.

En man som står i en kontorslobby och pratar i telefonKollegorna på Berkeley är aldrig mer än ett telefonsamtal eller mejl bort. Foto Sullivan Gaudreault

– Vi har fått en unik möjlighet att mäta oss med den internationella halvledarmarknaden och vi står oss väldigt bra i konkurrensen här. Att forskningen om halvledare i Linköping håller världsklass bekräftas här i Silicon Valley och SkyDeck, då PLT:s teknologi bryter ny mark, säger Martinovic.

Programmet i Berkeley avslutas i februari. Då tar Ivan med sig alla lärdomar och kontakter hem för att han och kollegorna på PLT ska kunna ta nästa steg i bolagets utveckling. En långsiktig målsättning är att bygga en halvledarindustri i Sverige.

Doktorand på LiU

Utbildningen på LiU tog inte bara Ivan till Silicon Valley utan även till en doktorandtjänst i materialmikroskopi. Ett forskningsområde som ligger helt i linje med PLT:s verksamhet. Efter den intensiva och lärorika tiden i Silicon Valley ser han fram mot att kunna ägna mer tid åt sina doktorandstudier.

En man som sitter i en soffa med blå kavaj och ljusblå skjortaProgrammet i Berkeley avslutas i februari. Då ser Ivan fram mot att fortsätta med sina doktorandstudier på LiU och att jobba vidare med PLT:s fortsatta resa mot ett framtida tillväxtbolag. Foto Charlotte Perhammar

Att forskningen om halvledare i Linköping håller världsklass bekräftas här i Silicon Valley och SkyDeck.
Ivan Martinovic

Fördjupad information

Fakta om forskningen

Polar Light Technologies utvecklar halvledarkomponenter i form av mikrolysdioder som ska möjliggöra nästa generations bildskärmar och projektorer. De kan användas i till exempel AR-applikationer som smarta glasögon och för att projicera information på vindrutan i en bil.

Teknologin bygger på pyramidformade strukturer med så kallade kvantprickar som avger ljus. Tack vare det har PLT skapat en av världens minsta lysdioder för bildskärmar. Det innebär att pixeltätheten kan vara väldigt hög på en väldigt liten skärm som samtidigt är ljusstark.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.