27 juni 2022

Ett basår som ger grunderna inför fortsatta universitetsstudier inom teknikområdet och som du kan läsa på kommunala lärcentra – det hoppas Linköpings universitet kunna erbjuda med start höstterminen 2023.

Sex studenter står runt ett bord och tittar på en robot de byggt
Thor Balkhed
LiU erbjuder sedan tidigare ett uppskattat tekniskt/naturvetenskapligt basår vid campus Valla och campus Norrköping. Basårsutbildningarna fyller en viktig uppgift för de som vill läsa en naturvetenskaplig eller teknisk utbildning men som saknar behörighet för att göra det.
Den nya utbildningen är i stort den samma som det tekniskt/naturvetenskapliga basåret men med den viktiga skillnaden att undervisningen kommer att ske på hemmaplan i tre olika kommuner i LiU:s närområde. Ett samarbete med kommunala lärcentra i Nyköping, Västervik och Katrineholm finns sedan tidigare och förstärks med denna satsning.
– Vi har en god erfarenhet och kompetens i att undervisa på distans. I den här utbildningen pluggar man dessutom tillsammans eftersom studenterna samlas på lärcentrat. Vi vill locka fler studenter bland de som ännu inte riktigt är beredda att lämna sina hemorter för att börja plugga på universitet, säger dekan Johan Ölvander vid tekniska fakulteten på Linköpings universitet.
Det tekniska basåret kommer att ge behörighet till ingenjörsutbildningarna.

Senaste nytt från LiU

Närbild på små bitar av lever i en petriskål.

Levern kan förutspå spridning av cancer i bukspottskörteln

Mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse hur bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig. Upptäckten kan bidra till nya sätt att förutsäga sjukdomsförloppet och förebygga spridning till andra organ.

Kvinna i trappa.

Den otekniska flickan är en myt

Flickor i årskurs 3 är fulla av självförtroende och intresse för teknik. Ett par år senare har de tappat allt. I sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet undersöker Ulrika Sultan orsakerna.

Kvinna står på väg med korsade armar.

Hon vill få robotar att uppföra sig bättre

Forskaren Hannah Pelikan tror att vi kommer att få se ökade konflikter mellan människor och robotar i framtiden. I sin forskning filmar hon vardagliga möten mellan människa och maskin för att se vad som händer.