27 juni 2022

Ett basår som ger grunderna inför fortsatta universitetsstudier inom teknikområdet och som du kan läsa på kommunala lärcentra – det hoppas Linköpings universitet kunna erbjuda med start höstterminen 2023.

Sex studenter står runt ett bord och tittar på en robot de byggt
Fotograf: Thor Balkhed
LiU erbjuder sedan tidigare ett uppskattat tekniskt/naturvetenskapligt basår vid campus Valla och campus Norrköping. Basårsutbildningarna fyller en viktig uppgift för de som vill läsa en naturvetenskaplig eller teknisk utbildning men som saknar behörighet för att göra det.
Den nya utbildningen är i stort den samma som det tekniskt/naturvetenskapliga basåret men med den viktiga skillnaden att undervisningen kommer att ske på hemmaplan i tre olika kommuner i LiU:s närområde. Ett samarbete med kommunala lärcentra i Nyköping, Västervik och Katrineholm finns sedan tidigare och förstärks med denna satsning.
– Vi har en god erfarenhet och kompetens i att undervisa på distans. I den här utbildningen pluggar man dessutom tillsammans eftersom studenterna samlas på lärcentrat. Vi vill locka fler studenter bland de som ännu inte riktigt är beredda att lämna sina hemorter för att börja plugga på universitet, säger dekan Johan Ölvander vid tekniska fakulteten på Linköpings universitet.
Det tekniska basåret kommer att ge behörighet till ingenjörsutbildningarna.

Senaste nytt från LiU

Nätverk för att mäta enighet bland forskare växer

2023 gick LiU med i ett världsomspännande försöksprojekt för att mäta hur eniga forskare är i brännande vetenskapliga frågor. Efter ett lyckat test har antalet lärosäten som anmält intresse mer än fördubblats. Samtidigt har projektet sina kritiker.

Jonatan Forslund och Emma Lundberg står vid ett bord och tittar på materialprover.

Hundratals material – i ett och samma rum

I Linköpings universitets eget materialbibliotek finns möjlighet att lära sig mer om olika material, dess egenskaper – och hur de känns. Med över 1500 prover samlade i ett och samma rum ger det LiU:s studenter en stor fördel.

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.