27 juni 2022

Ett basår som ger grunderna inför fortsatta universitetsstudier inom teknikområdet och som du kan läsa på kommunala lärcentra – det hoppas Linköpings universitet kunna erbjuda med start höstterminen 2023.

Sex studenter står runt ett bord och tittar på en robot de byggt
Thor Balkhed
LiU erbjuder sedan tidigare ett uppskattat tekniskt/naturvetenskapligt basår vid campus Valla och campus Norrköping. Basårsutbildningarna fyller en viktig uppgift för de som vill läsa en naturvetenskaplig eller teknisk utbildning men som saknar behörighet för att göra det.
Den nya utbildningen är i stort den samma som det tekniskt/naturvetenskapliga basåret men med den viktiga skillnaden att undervisningen kommer att ske på hemmaplan i tre olika kommuner i LiU:s närområde. Ett samarbete med kommunala lärcentra i Nyköping, Västervik och Katrineholm finns sedan tidigare och förstärks med denna satsning.
– Vi har en god erfarenhet och kompetens i att undervisa på distans. I den här utbildningen pluggar man dessutom tillsammans eftersom studenterna samlas på lärcentrat. Vi vill locka fler studenter bland de som ännu inte riktigt är beredda att lämna sina hemorter för att börja plugga på universitet, säger dekan Johan Ölvander vid tekniska fakulteten på Linköpings universitet.
Det tekniska basåret kommer att ge behörighet till ingenjörsutbildningarna.

Senaste nytt från LiU

Kampanj mot droger blev Emmas genombrott

När Kårservice i samarbete med kårerna bestämde att tydligt ta avstånd från droger och droghandel gick uppdraget till GDK-studenten Emma Kunelius. Hennes kampanj fick stort genomslag på campus och nominerades i tävlingen Stora Kommunikationspriset.

Ola Larsmo.

En brygga mellan universitetet och samhället

Författaren Ola Larsmo sammanfattar sin tid som gästprofessor vid LiU som spännande, givande och viktig. Han menar att det i dag är viktigare än någonsin att känna till sin historia och att förstå den.

Glasskiva med droppe belyst underifrån.

Nästa generations hållbara elektronik dopas med luft

Forskare vid LiU har utvecklat en ny metod där organiska halvledare kan bli mer ledande med hjälp av luft som störämne. Enligt forskarna är det ett stort steg mot framtidens billiga och hållbara organiska halvledare.