09 maj 2025

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari besökte Agtech Sweden och imponerades av alla de tekniska innovationer som nu växer fram inom svenskt jordbruk.

man och kvinna föreläser.
Karolina Muhrman, från kunskapscentrumet Agtech Sweden vid LiU,  föreläser tillsammans med Per Frankelius om tekniska innovationer inom svenskt jordbruk för klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari. 

porträtt kvinna utomhus.
Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister.
Vid besöket i Östergötland kom hon till Vreta utbildningscentrum och Naturbruksgymnasiet. Skoljordbruket är också en del av Agtech Swedens innovationsgårdar där man testar prototyper och forskar fram nya lösningar inom jordbruk.

− Teknisk utveckling behövs överallt. Den är särskilt viktig för att vi ska lyckas med den stora utmaningen med miljön, klimatpåverkan och alla utsläpp. Vi vet att teknisk utveckling kommer att lösa den här utmaningen. Men vi vet också att flera av de här lösningarna kan göra det enklare för alla dem som jobbar inom jordbrukssektorn, kommenterade Romina Pourmokhtari.

Hur är det att prata med forskare om klimatfrågorna?
− Jag älskar det. De ser lösningarna. Det finns mycket hopp hos de forskare som sitter med de här frågorna dagligen. På högre nivå påpekar FN:s vetenskapspanel att vi faktiskt har lösningarna för att rädda planeten och minska uppvärmningen. Det handlar bara om att verkställa dem. Det gäller både forskare, politiker och ja, alla egentligen, sa Romina Pourmokhtari.

Högteknologiskt

Ministern fick en fullspäckad presentation om nya tekniska lösningar och forskning inom svenskt jordbruk, av Karolina Muhrman och Per Frankelius från Agtech Sweden som är ett kunskapscentrum vid Linköpings universitet.

Man och kvinna samtalar vid föreläsning. Man a
Fotograf: Ulrik Svedin
− Vi är en samarbetsinstans. När det kommer ett problem så sätter vi ihop en innovationsgrupp: Forskare, teknikföretag, jordbrukare och rådgivare. I bland leder det till nya produkter och nya tjänster, inledde Karolina Muhrman, organisationsansvarig på Agtech Sweden.

− Jordbruket är högteknologiskt i dag, fortsatte Per Frankelius, ochså från Agtech. Sverige har växlat upp innovationskraften inom jordbruk. Det har hänt något de senaste fem−sex åren, en explosion av aktivitet kopplad till vår verksamhet. Agtech Sweden är den största plattformen för innovation och utveckling inom svenskt lantbruk. Och den nära kopplingen till forskning vid universitetet är väldigt viktig.

Porträttfoto, kvinna.
Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister.Fotograf: Ulrik Svedin
Sedan presenterade de en rad exempel på hur satelliter, robotar, drönare och artificiell intelligens kan användas inom dagens jordbruk. Ogräsbekämpning med exakt precision tack vare AI, och bränsleeffektiva rutter på åkern. Eller metoder för att minska jordpackningen. Hårt packade jordar ger sämre skörd och kan leda till att marken avger stora mängder lustgas, som är en växthusgas.

Bättre skördar

Romina Pourmokhtari frågade om vilka incitament det finns för att lantbrukaren ska välja lösningar som inte packar jorden:

− Det ger bättre skördar. Mindre packning gör det också lättare att dra en plog genom jorden. Det leder till minskad bränsleförbrukning, svarade Per Frankelius.
Efter presentationen stannade ministern kvar en stund och diskuterade.

Romina Pourmokhtari, hur ska de lantbrukare som satsar på egna innovationer eller annan ny teknik snabbt nå lönsamhet?
− Vi vet att det finns många tekniska lösningar som både minskar utgifterna för jordbrukaren och samtidig minskar klimatpåverkan. Hur ska man gödsla smartare, eller minska bränsleförbrukningen? Det kan både spara pengar och förenkla. Teknisk utveckling behövs över allt. Det är särskilt viktigt tör att vi ska lyckas med de stora utmaningarna som miljö och klimatpåverkan med alla utsläpp, säger Romina Pourmokhtari.

Man och kvinna samtalar vid föreläsning. Man a
Fotograf: Ulrik Svedin

Per Frankelius är nöjd med politikermötet:

− Romina Pourmokhtari var väldigt intresserad och valde att prioritera ett besök hos oss när hon kom till Östergötland den här gången. Inom Agtech Swedens verksamhet ingår att träffa beslutsfattare och diskutera teknikutveckling. Men vi tar inte ställning politiskt. säger Per Frankelius.

Kontakt

Agtech Sweden

Senaste nytt från LiU

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.