05 maj 2025

Rektor Jan-Ingvar Jönsson är i Frankrike på inbjudan av president Emmanuel Macron och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att diskutera Europas vetenskapliga ambitioner i det nuvarande geopolitiska läget. En fråga är hur Europa kan attrahera amerikanska forskare.

Det här är mycket aktuella och angelägna frågor. Jag har länge varit en förespråkare för ett utökat europeiskt samarbete och givet situationen i USA är det viktigt att vi agerar kraftfullt och gemensamt. Vi måste ovillkorligen värna den akademiska friheten, i Sverige, Europa och globalt, säger rektor Jan-Ingvar Jönsson.

LiU:s rektor lyssnar på en konferens genom hörlurar i sällskap med andra.
Jan-Ingvar Jönsson deltar på konferensen Choose Europe.

Överläggningarna sker på Sorbonne under förmiddagen den 5 maj. Därefter följer under eftermiddagen diskussioner och workshop kring europauniversitetens framtid tillsammans med representanter från Europakommissionen på det franska ministeriet för högre utbildning och forskning.


Senaste nytt från LiU

Murat Mirata, universitetslektor, och Marianna Lena Kambanou, biträdande universitetslektor, utanför A-huset.

LiU-forskare: Stora möjligheter till ökad resurseffektivitet

Behovet av att få mer kunskap och erfarenhet av implementering av industriell symbios i Europa ledde till EU-projektet Coralis – nu är det avslutat. Forskare från LiU har ansvarat för två av dess huvudområden: utbildning och forskning inom ledning.

en man och en kvinna med frack och festklänning

Paret som var med från början förklarar LiU:s framgång

LiU gav dem först möjligheten att leva tillsammans. Sen fick de möjligheten att utvecklas och göra sina karriärer. Karin Fälth Magnusson och Karl-Eric Magnusson har sett LiU växa och lyckas.

Per Frankelius och Karolina Muhrman står framför en skärm och föreläser.

I Smaklabbet möts idéer om framtidens mat

Smarta traktorer som harvar och drönare som hittar ogräs. I takt med klimatförändringarna utmanas matproduktionen. Hur kan tekniken hjälpa oss, och hur kommer maten att smaka? I Smaklabbet utforskas framtidens livsmedel.