23 april 2025

Peter Schmidt, universitetslektor vid avdelningen Mekanik och hållfasthetslära, har tilldelats Gyllene Skiftnyckeln 2025 – Maskinteknologsektionens pedagogikpris.

Gyllene Skiftnyckeln.

Priset delades ut under högtidliga former av förra årets pristagare, Danyo Danev, och går till en lärare som gjort en särskilt stark insats för studenternas lärande.

Överlämning av pedagogikpriset. Från en lärare till en annan.

Motiveringen från studenterna lyfter särskilt fram hans tydlighet, struktur och förmåga att väcka engagemang:

"En exceptionell föreläsare som med tydlighet, struktur och genuint engagemang gör komplexa ämnen lättförståeliga. Han förklarar varje steg på ett pedagogiskt och effektivt sätt, med tydliga exempel och noggrant ritade figurer. Studenter beskriver honom som inspirerande, nytänkande och den mest effektiva föreläsaren de haft. Hans passion för ämnet och omtanke om studenternas lärande gör honom mycket värdig denna utmärkelse."

För Peter Schmidt var det extra speciellt att få priset just från Maskinteknologsektionen.

– Det kändes extra bra då jag själv är en gammal M-are och det är alltid kul att bli uppskattad för det man gör, säger Peter Schmidt.

När han själv reflekterar över vad som uppskattas mest i hans undervisning lyfter han vikten av att vara närvarande och inspirerande.

– Att vara tydlig samt att försöka vara en entusiastisk inspirationskälla till studenterna. Det ska vara kul att studera, och det blir det när både det matematiska och den intuitiva känslan sammanfaller vid problemlösning inom mekaniken, säger Peter Schmidt.

Passion för både ämne och student

För Peter handlar undervisning inte bara om att leverera information – det handlar om att levandegöra kunskap.

– Hängivenheten till det man studerar, lös inte bara ett problem mekaniskt, utan vänd och vrid på det så att ekvationerna och lösningen får lite liv.

Det är just denna filosofi – att skapa förståelse genom att väcka nyfikenhet – som gör honom till en så uppskattad pedagog.


Kontakt

Organisation

Senaste nytt från LiU

En kvinna sitter i en soffa.

Pristagare med intresse för hur folk klarar praktiska problem

Blod. Ingenjörer. Husmödrar. Listan på vad Boel Berner, professor emerita vid LiU, intresserat sig för kan göras lång och den växer fortfarande. Nu belönas hon med Ingemar Ingemarssons pris för tvärvetenskap.

Stadsmiljö med bilar.

Byggprojekt i städer – så kan det bli mindre störningar

Att någon har helhetsperspektivet över alla byggprojekt i en stad är den viktigaste faktorn för att störningarna ska bli så få som möjligt. Men det är lättare sagt än gjort. Det visar forskare från LiU i en ny bok.

Mikael Asplund i cybersäkerhetslabbets lokaler.

Nytt cybersäkerhetslabb vid LiU

Det nya cybersäkerhetslabbet vid Linköpings universitet är en milstolpe i satsningen på utbildning inom området. Studenterna ska känna att "wow, här är det möjligt att göra något spännande", sa vicerektor Matts Karlsson vid invigningen den 7 maj.