13 juni 2023

Hon gjorde lite av varje hemma i Grekland, men visste hela tiden att hon egentligen ville studera djur, särskilt hundar, och deras beteende. En enkel Google-sökning ledde henne till LiU och nu är hon klar med sin drömutbildning.

Ung kvinna promenerar med hund utomhus
Una Kranzelic har studerat tillämpad etologi och djurbiologi vid Linköpings universitet. Anna Nilsen

Tänk dig att drömma om att studera, vara nära och arbeta med djur, men inte riktigt veta vägen dit. Det finns naturligtvis alltid möjligheten att bli veterinär. Men Una Kranzelic var mer intresserad av att studera hur djur gör och varför de gör det. Hon ville särskilt fokusera på sina favoriter: hundar och delfiner. Men fanns det verkligen något jobb där hon kunde göra detta? Och vilken utbildning skulle vara lämplig?

”Rätta utbildningen för mig”

Una följde en slingrande väg av olika jobb och utbildningsval tills hon, när hon närmade sig de 30, bestämde sig för att omvärdera sitt liv och göra det hon faktiskt ville göra. Hon googlade efter kurser i djurs beteende och hamnade i Sverige där hon studerade tillämpad etologi och djurbiologi vid Linköpings universitet.

– Jag visste direkt att det här var den rätta utbildningen för mig och den överträffade mina förväntningar. Så ja, jag är väldigt lycklig, skrattar Una.

Porträtt av kvinna Foto Anna Nilsen Tyvärr hade pandemin stor inverkan på Unas första utbildningsår. Hennes planerade studieresa till Sydamerika i årskurs två ställdes in men när det var dags för examensarbetet fick hon istället ett stipendium till Ungern och tillbringade nio månader på Eötvös Loránd-universitetet i Budapest.

– De har den bästa hundforskningen just nu i världen med det bästa labbet för att göra alla typer av hundexperiment. Ja, det var väldigt trevligt och intressant.

Una beskriver arbetsdagar i labbet som låter som ett himmelrike för en hundälskare. Innan testerna måste hundarna lugna ner sig och bli fokuserade, vilket kräver en hel del kelande och gos. 

– Det kan vara utmanande mentalt för dem, men generellt tycker de att det är roligt. Ingen av hundarna var stressade eller något sådant. Vi såg till att de var bekanta med allt och mådde bra. Du måste vara lugn själv och vänta ut att de lugnar sig. Men efter testet har du all tid i världen att leka och busa.

En dag på labbet i Budapest

Så, vad handlade testerna om, de som Una skrivit om i sin masteruppsats "The role of texture in object generalisation in typical dogs (Canis familliaris)"? Hur var en typisk dag på labbet i Budapest?

– Till en början handlade det om att hitta hundar, oftast genom förfrågningar på Facebook. Sedan vänta på att hundarna, eller snarare deras ägare, avslutat arbetet för dagen. De flesta testerna gjordes på kvällen eller under helgerna.

Foto Anna Nilsen De 19 hundarna som Una jobbade med släpptes en efter en in i ett 30 kvadratmeter stort rum och observerades av fyra kameror. De skulle sedan välja en av två saker att ta tillbaka till sina ägare. Föremålen hade en viss form eller struktur och testet gick ut på att se vilka föremål hundarna föredrog att välja.  De var inte bollar eller hundben, utan "neutrala" föremål skurna i olika former och täckta med olika material som hunden inte kunde associera med tidigare erfarenheter. Unas slutsatser visar att hundarna i studien, till skillnad från spädbarn, verkade förlita sig mindre på formen och mer på texturen när de väljer (det som kallas objektgeneralisering).  Men det är det möjligt att också andra faktorer, som färg och lukt, var inblandade.

– En aspekt kan också vara att materialen i sig har olika lukter, så det kan också påverka deras val. 

Una får ofta frågan vilka hundar som är mest intelligenta. De som har lättast att lära sig nya saker på kommando kallas "Gifted Word Learners" (GWL), och är vanligtvis border collies, vilket är ett svar på frågan. I Unas studie användes dock inte hundar som var klassade som GWL utan mer "typiska hundar" (T-hundar), för att användas i senare jämförande studier.  

– Hundägare liknar föräldrar på det viset att de tycker att deras barn eller hund är smartast. Men ur ett vetenskapligt perspektiv är det faktiskt inte intelligensen som är det avgörande. Du kan träna hunden väldigt bra och tänka "Åh, min hund är den smartaste", men det är egentligen ett helt annat kriterium. Vissa hundar kan plocka upp signaler mycket enkelt från sina ägare och göra vissa saker som får oss att tro att de är väldigt, låt oss säga, smarta eller intelligenta. 

Vill fortsätta arbeta med djur

Una vill, någonstans och på något sätt, fortsätta arbeta med djur, eftersom hon är så fascinerad av deras beteende. Den ökande användningen av hundar inom till exempel sjukvård och äldreomsorg kan öppna nya vägar. Det är inte bara deras överlägsna luktsinne som används för att upptäcka allt från läkemedel till cancer, deras förtroende och den känsla av trygghet de ger uppskattas också. 

Ett exempel är veterinärer som "anställer" hundar för att lugna andra hundar under besök på kliniken. Och var Una än hamnar kommer det säkert att finnas hundar.

Tyvärr, eftersom jag reser mycket, äger jag ingen hund än. Men jag planerar att göra det i framtiden. Först ska jag skaffa en hund och sedan en familj!

Saker som de flesta hundägare inte vet om sina husdjur

  • Det är viktigt att veta att vissa hundraser kan vara mer benägna att få hälsoproblem. Till exempel lider franska bulldoggar ofta av andningssvårigheter. Därför kan det vara bra att känna till olika rasers hälsoproblem innan du väljer en hund. 
  • Hundar kan uppvisa ett unikt beteende i samband med olösliga uppgifter, där de ser tillbaka på sina ägare. Detta beteende har allmänt tolkats som en indikation på deras kommunikativa förmågor och en önskan om hjälp, även i avsaknad av en direkt signal från människor. Intressant nog uppvisar vargar inte detta beteende i samma utsträckning, vilket tyder på att det kan vara ett resultat av den långsiktiga samevolutionen mellan hundar och människor. Detta band mellan människor och hundar är verkligen speciellt och är en av anledningarna till att hundar har förtjänat titeln "människans bästa vän". 
  • I likhet med barn kan hundar uppvisa svartsjuka i situationer där deras ägare uppmärksammar en annan person eller ett annat djur.

Drömmer du också om att arbeta med djur?

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.