11 september 2018

När forskare inom miljöhumaniora arrangerar festival bjuds det på en del ovanliga programpunkter. Den 21-23 september kan allmänheten ta del av bland annat en psykologledd workshop om klimatångest, en paneldebatt om mat och miljö samt hur man tillagar fisk från området kring ett kärnkraftverk. Bakom festivalen står forskningsprogrammet The Seed Box vid Linköpings universitet.

maskrosForskningsprogrammet The Seed Box studerar miljöfrågor utifrån ett samhällsvetenskapligt och humanistiskt perspektiv. Det är ett område som för allmänheten ibland kan verka svårt. Därför vill forskningsprogrammet öppna upp forskningen så att fler kan ta del av vad det handlar om.

– Vi hoppas att festivalen ska engagera en publik utanför akademin. Här ska allmänhet, forskare och konstnärer gemensamt kunna diskutera vad det innebär att vara människa i en värld av storskaliga miljöförändringar, säger Anna Kaijser, forskare vid Linköpings universitet och biträdande programchef på The Seed Box.

Fredagen är vikt åt forskare, då kommer forskningsresultat från forskningsprogrammets första år att presenteras.

Lördagen bjuds allmänheten in till en mängd olika aktiviteter på Östergötlands museum. Där blir det bland annat konstutställningar, filmvisningar, stadsvandring med tema biologisk mångfald och panelsamtal om mat ur ett miljöperspektiv. En workshop utforskar vad vi kan göra för att hantera klimatångest och istället omvandla den till gemenskap och handling. I ett rollspel bjuds besökarna på ett scenario där åkrarna runt staden ligger brunbrända och ån torkat ut. Lördagskvällen avslutas med en miljöhumanistisk pub där alla som vill får tillfälle att samtala om sina hjärtefrågor. 

På söndagen, festivalens sista dag, blir det brunchsamtal samt miljöfrågesport.

Tid: 21-23 september 2018
Plats: Linköpings universitet, Campus Linköping, Key-huset, KY24 (fredag), Östergötlands museum (lördag), Café Chocolat, Storgatan 54, Linköping (söndag)
Program: Folk och frö – en miljöhumanistisk festival

Festivalen är gratis.

The Seed Box: An Environmental Humanities Collaboratory är ett fyraårigt forskningsprogram förlagt till Linköpings universitet. The Seed Box startade sin verksamhet hösten 2015 efter att ha mottagit 40 miljoner kronor av Mistra och Formas för att stärka den miljöorienterade humanioran, som hanterar natur- och kulturfrågor både i Sverige och världen över.

Fler nyheter om The Seed Box

Mer information om The Seed Box

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.