Första uppdraget 2018-2020
År 2018 fick Barnafrid det första regeringsuppdraget att stärka barnahusens kompetens om hedersrelaterat våld och förtryck. Inom ramen för uppdraget skulle vi även samla in och sprida erfarenheter från Barnahusverksamheternas utredningsarbete. Med anledning av covid-19 pandemin blev uppdraget förlängt. I det beslutet om förlängning tillkom uppgiften att samla in och sprida goda exempel på hur kunskap för att öka den regionala kompetensen inom området blivit omsatta i praktiken. Tillägget omfattade även att genomföra insatser som kunde ge denna kunskap genomslag i barnahusens verksamhet.
Under uppdragstiden besökte Barnafrid samtliga 32 barnahus. Syftet var att samla in material om aktuellt kunskapsläge och få veta mer om hur barnahusen utreder misstänkt hedersbrottslighet. Vi genomförde också utbildningsinsatser via en nationell konferens som erbjöd både praktisk och mer teoretisk kunskap. Flera föreläsningar var gemensamma, men några var anpassade för specifika professioner inom barnahusen. Den nationella konferensen följdes upp av regionala konferenser med de delar som rörde regional samverkan. För att kunna nå ut och med stöd och vägledningar tog Barnafrid fram en handbok för barnahusen.
Uppdraget, inklusive förlängning, slutredovisades 31 januari 2021.
Uppdrag perioden 2021-2022
I december 2020 beslutade riksdagen att Barnafrid i enlighet med det tidigare beslutet skulle få ett förnyat uppdrag att genomföra utbildningsinsatser om hedersrelaterat våld och förtryck. Uppdraget var en del av den nationella handlingsplanen mot könsstympning av flickor och kvinnor som regeringen beslutade om under 2018. Syftet med handlingsplanen var att förebygga och motverka könsstympning, samt förbättra stödet till redan utsatta.
Under uppdragstiden genomförde Barnafrid utbildningsinsatser riktade till barnahussamordnare, en heldagsutbildning med fokus på rättsfall, utbildningsinsatser riktade till chefer och ledare för yrkesverksamm i barnahus och ett webbinarium med en nordeuropeisk utblick.
För att ge barnahusen verktyg att kunna genomföra tvärprofessionella diskussioner om hedersrelaterad brottslighet togs ett antal utbildningsfilmer fram inklusive en fallbeskrivning med tillhörande frågeställningar.
Uppdraget redovisades till regeringen i januari 2022.
Uppdrag 2022–2023
I december 2021 av regeringen Barnafrid i uppdrag att samverka med Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck i kompetenshöjande insatser för landets barnahus. I uppdraget ingick att beakta det myndighetsgemensamma uppdraget att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor.
Inom ramen för detta uppdrag genomförde Barnafrid utbildningsinsatser med fokus på könsstympning samt ett webbinarium om den nya lagstiftningen om hedersförtryck. Vi bjöd också in barnahussamordnare till nationellt konsultativa samråd och tog fram utbildningsmodulen "Fallet Sara".
"Fallet Sara" omfattar sammanlagt 24 fiktiva dokument med tillhörande frågor. Syftet med Fallet Sara är att erbjuda barnahusen verktyg för att tillsammans kunna diskutera och arbeta med ett fiktivt ärende om misstänkt könsstympning. Materialet till Fallet Sara togs fram med hjälp av referensgrupp med barnahussamordnare samt Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Socialstyrelsen, Rättsmedicinalverket och Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Även Barnombudsmannen och Jämställdhetsmyndigheten bidrog med synpunkter.
Uppdraget redovisades för regeringen den 28 september 2023.