Brottsutredningar om hedersrelaterat våld och förtryck är komplicerade och förutsätter särskild kompetens hos dem som möter utsatta barn och unga. Sedan 2018 har Barnafrid på uppdrag av regeringen arbetat med att stärka kompetensen inom barnahus när det gäller att utreda misstanke om hedersrelaterat våld och förtryck. Arbetet har omfattat uttrycksformerna barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning.

Barn har inte samma möjligheter som vuxna att berätta om brott, och de vet heller inte alltid att det som de utsätts för är brottsligt. Om en person som står barnet nära är misstänkt gärningsperson kan det vara ännu svårare att berätta.

Vid utredning av brott mot barn ska det rättsliga utredningsintresset vägas mot barnets intresse av skydd, omvårdnad och integritet. Utredningar som gäller hedersrelaterat våld och förtryck är komplicerade och kräver särskild kompetens hos dem som möter utsatta barn.

Regeringen har under senaste åren arbetat för att stärka skyddet för barn och unga som är utsatta för hedersrelaterat våld. Inom ramen för den satsningen har Barnafrid fått i uppdrag att stärka barnahusens kompetens kring att utreda misstanke om hedersrelaterade brott. Under de här åren har vi genomfört insatser riktade till de aktörer som samverkar inom barnahus, bland annat webbinarier och utbildningar för barnahussamordnare, chefer och ledare. Vi har också tagit fram en handbok om hedersrelaterat våld och förtryck för yrkesverksamma inom barnahus.

Utbildningsdagar - Hedersrelaterat våld och förtryck

Illustration i grönt av en bestämd tjej som håller upp ena handen.

Är du yrkesverksam på barnahus? Välkommen att delta på Barnafrids utbildningsdagar 5-6 februari 2025 som handlar om hedersrelaterat våld och förtryck!

Dag 1 arbetar vi i olika spår; socialtjänst, rättsväsende, barnahussamordnare eller BUM/BUP/RMV. Välj det spår du tillhör i anmälan.

Notera starttiden för det spår du tillhör!
Socialtjänst och barnahussamordnare startar 09.30.
Rättsväsende och BUM/BUP/RMV startar 13.00.

Dag 2 är en gemensam programdag.

Anmäl dig här
Sista anmälningsdag är fredag 24 januari.

Läs programmet nedan eller ladda ner programmet här (PDF).

Program

Dag 1 (5 februari)

Notera att programmet är preliminärt och kan komma att ändras.

Socialtjänsten (heldag), Hemerycksalen

9.30-16.00 Bedömningsstödet HEVA
Hanne Martinek, forskare vid Socialstyrelsen.

HEVA är utvecklat för svensk socialtjänst som ett bedömningsstöd för socialtjänstens utredningar av barn som är utsatta för hedersrelaterat våld. Materialet omfattar upptäckt, kartläggning samt bedömning av nuvarande utsatthet och risken för fortsatt våld.

9.30-12.00 Information om bedömningsstödet
12.00-13.15 LUNCH på egen hand
13.15-16.00 Praktiska övningar och diskussion samt tid för reflektion och frågor

Barnahussamordnarna (heldag), Hemerycksalen (fm), Vingen 6+7 (em)

9.30-12.00 Information om bedömningsstödet
HEVA är utvecklat för svensk socialtjänst som ett bedömningsstöd för socialtjänstens utredningar av barn som är utsatta för hedersrelaterat våld. Materialet omfattar upptäckt, kartläggning samt bedömning av nuvarande utsatthet och risken för fortsatt våld. 

12.00-13.15 LUNCH på egen hand
13.15-14.00 Workshop
14.00-14.40 Arbetet med hedersrelaterat våld och förtryck i barnahus Gävleborg

Sara Johansson Kindberg, samordnare. 

Erfarenheter från Gävleborgs arbete med hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive det utvidgade utreseförbudet. Hon kommer också att reflektera över hur bedömningsstödet kan vara till hjälp för barnahussamordnarna.

15.00-16.00 Workshop 

Rättsväsendet (halvdag), Vingen 1+2

13.00-16.00

13.14.40 Mordet på gravida Saga med fokus på hedersmotivet
Statsåklagare Elisabeth Andersson, områdesteam Väst Bergslagen och Kammaråklagare Clara Åbyhammar, Åklagarkammaren i Örebro.

15.00-15.30 Hedersmotivet – utmaningar och svårigheter ur ett juridiskt perspektiv
Jenny Edin, kommissarie och processledare vid Polismyndigheten, Nationella operativa avdelningen och Åsa Hiding, vice överåklagare Åklagarmyndighetens UC.

15.30-16.00 Workshop – utmaningar och svårigheter med hedersmotiv i brottsutredningar och gemensamma diskussioner

BUM/BUP/RMV (Halvdag), Vingen 8

13.00-13.45 Kvinnlig könsstympning – ett förebyggande arbete med personal och föräldrar inom barnhälsovården i Västra Götalandsregionen
Sofia Wijk, verksamhetsutvecklare, Central Barnhälsovård och projektledare, Västra Götalandsregionen.

Föreläsning om VGR:s utvecklingsarbete för att skapa förutsättningar för att öka barnhälsovårdspersonalens kompetens om könsstympning. Presentation av projektet och framtaget material.

14.00-16.00 Hur kan sjukvården upptäcka och bemöta barn och unga i en hederskontext?
Arezo Samadi, kurator Origo, Sara Blombergsson, kurator Origo, Catharina Ahlsten, Stefan Rune, Barnskyddsteam Stockholm.

Erfarenheter av verktyg för att stärka medarbetares förmåga att upptäcka och bemöta barn och unga som lever i en hederskontext. Med utgångspunkt i konkreta fall och diskussioner fördjupar Origo och Barnskyddsteamet i Stockholm vår förståelse för de särskilda utmaningar som kan uppstå när sjukvården möter barn som är utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld.

Dag 2 (6 februari)

Notera att programmet är preliminärt och kan komma att ändras.

8.30-9.40 Ett utvidgat utreseförbud
Elin Karlsson, jurist på Socialstyrelsen.

Sedan den 1 juni 2024 gäller nya regler om utreseförbud. I samband med ikraftträdandet gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram och sprida kunskap om utreseförbud till socialtjänsten och till dem som är anmälningsskyldiga. Deltagarna kommer att få möjlighet att ge inspel till kunskapsmaterialet under föreläsningen.

9.40-10.00 PAUS med fika
10.00-10.40 Utvärdering av Origo, ett resurscentrum för unga som växer upp i en hederskontext

Linda Jonsson, socionom och docent i socialt arbete vid Marie Cederschiöld Högskola.

Resurscentrum Origo erbjuder unga samtalsstöd med fokus på hedersrelaterat våld. Mellan 2019- 2023 utvärderade forskare vid Marie Cederschiölds högskola verksamheten för att undersöka hur de som fått stöd upplevde det samt om stödet ledde till en bättre hälsa. Utvärderingen bidrog även med kunskap om de ungas bakgrund och hur de ser på sin livssituation. I den här föreläsningen får du ta del av resultaten.

10.40-10.50 PAUS
10.50-11.35 Lagstiftning om hedersrelaterade brott – idag och i en nära framtid

Jenny Edin, kommissarie och processledare hedersrelaterad brottslighet, Nationella operativa avdelningens UC Mitt och Åsa Hiding, senior åklagare, Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum.

Under de senaste åren har det skett en rad lagändringar med syfte att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum och Polismyndighetens Nationella operativa avdelning ger en överblick över hur lagstiftningen ser ut idag och vilka lagförslag som finns i en nära framtid.

11.35-11.55 Mer info kommer
11.55-13.15 LUNCH på egen hand
13.15-13.30 NCH: Resurscentra och stödtelefon för yrkesverksamma

Sanne Wessman och Jimmy Ehrnholm, handläggare på Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH).

Föreläsning om NCH:s landsomfattande arbete med resurscentra och stödtelefon för yrkesverksamma som möter barn och unga som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

13.35-14.35 Coercive control and honour-related abuse: New learning for professionals
Dr Lis Bates, Reader in Interpersonal Violence Prevention, Connect Centre for International Research to Prevent Violence and Harm. University of Central Lancashire (UCLan).

In the last decade, internationally, coercive and controlling behaviour (CCB) has increasingly been understood as a core element of intimate partner abuse.
Some countries including Sweden have for years linked honour-related abuse (HRA) to controlling behaviour, framing it as a form of ”social control” practised by families and communities. In the UK this link has not been strongly made, with the concept and language of CCB still being linked primarily to intimate partner abuse.
Presenting new research in the UK with survivors, advocates and police, Dr Bates will share emerging findings about how CCB is experienced by HRA survivors and whether there are elements of CCB that are unique to HRA. She will discuss how police understand and identify CCB in the context of HRA and make suggestions for good practice for police and other professionals to better identify and respond to this abuse.

14.35-15.25 MFD: Hedersrelaterat våld och förtryck i ett funktionshindersperspektiv
Serine Gunnarsson, utredare på Myndigheten för delaktighet, Emmanuel Galaup, utredare på Myndigheten för delaktighet och Hanna Cinthio, doktor i socialt arbete.

I en hederskontext är personer med funktionsnedsättning en särskilt sårbar målgrupp. En orsak till det är att den utsatta kan befinna sig i en beroendeställning till de som utövar våldet och förtrycket. MFD har på uppdrag av regeringen kartlagt hedersrelaterat våld och förtryck mot personer med funktionsnedsättning. Kartläggningen har bland annat omfattat en studie för att undersöka rättsväsendets arbete. Föreläsningen kommer att ha ett särskilt fokus på resultaten från den studien.

15.25-15.30 Avslutning och ta-med-fika

Handbok för barnahus om hedersrelaterat våld och förtryck 

Omslaget på Handbok om heder föreställer två händer som håller i varandra

Samverkan är A och O i ärenden som berör hedersrelaterat våld och förtryck. Med den här handboken vill Barnafrid ge yrkesverksamma ett verktyg som är användbar i det dagliga arbetet på barnahus.

Vår förhoppning är att handboken ska bidra till ökad kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck samt ge konkreta tips för arbetet med den här gruppen barn och unga. Handboken belyser också hur olika professioner på barnahus arbetar med frågorna. Vår förhoppning är dessa avsnitt ska bidra till att fördjupa förståelsen och kunskapen om varandras arbete

Ladda ner handboken, uppdaterad maj 2024 (PDF).

Lagstiftning om hedersrelaterade brott

Hand som sträcker fram ett pass vid en passkontroll
Bildtext Fotograf: hxyume

Webbinarium: Ett utvidgat reseförbud 

Den 2 maj sa riksdagen ja till ett mer omfattande utreseförbud för barn och unga. Den 25 april bjöd Barnafrid in f.d. lagman Lars Sjöström att föreläsa om utredningen och den lagstiftning om ett utvidgat utreseförbud som träder i kraft den 1 juni 2024.

Till inspelning och sammanfattning av webbinariet

Ledsen flicka sitter lutad mot vägg med händerna i ansiktet
Fotograf: Juanmonino

Webbinarium: Det särskilda hedersbrottet

Den 1 juli 2022 trädde en ny lag om ett särskilt hedersbrott i kraft. Barnafrid bjöd in den särskilda utredaren Petra Lundh för att berätta om utredningsarbetet och innebörden av det nya brottet.

Till sammanfattningen av webbinariet

Nyheter om regeringsuppdraget kompetensförstärkning hedersrelaterat våld 

Kompetensutveckling inom hedersrelaterat våld och förtryck

Slutrapporter från regeringsuppdrag om hedersrelaterat våld och förtryck

Barnafrids regeringsuppdrag 2018-2023

Första uppdraget 2018-2020

År 2018 fick Barnafrid det första regeringsuppdraget att stärka barnahusens kompetens om hedersrelaterat våld och förtryck. Inom ramen för uppdraget skulle vi även samla in och sprida erfarenheter från Barnahusverksamheternas utredningsarbete. Med anledning av covid-19 pandemin blev uppdraget förlängt. I det beslutet om förlängning tillkom uppgiften att samla in och sprida goda exempel på hur kunskap för att öka den regionala kompetensen inom området blivit omsatta i praktiken. Tillägget omfattade även att genomföra insatser som kunde ge denna kunskap genomslag i barnahusens verksamhet.  

Under uppdragstiden besökte Barnafrid samtliga 32 barnahus. Syftet var att samla in material om aktuellt kunskapsläge och få veta mer om hur barnahusen utreder misstänkt hedersbrottslighet. Vi genomförde också utbildningsinsatser via en nationell konferens som erbjöd både praktisk och mer teoretisk kunskap. Flera föreläsningar var gemensamma,  men några var anpassade för specifika professioner inom barnahusen. Den nationella konferensen följdes upp av regionala konferenser med de delar som rörde regional samverkan. För att kunna nå ut och med stöd och vägledningar tog Barnafrid fram en handbok för barnahusen.

Uppdraget, inklusive förlängning, slutredovisades 31 januari 2021.

Uppdrag perioden 2021-2022

I december 2020 beslutade riksdagen att Barnafrid i enlighet med det tidigare beslutet skulle få ett förnyat uppdrag att genomföra utbildningsinsatser om hedersrelaterat våld och förtryck. Uppdraget var en del av den nationella handlingsplanen mot könsstympning av flickor och kvinnor som regeringen beslutade om under 2018. Syftet med handlingsplanen var att förebygga och motverka könsstympning, samt förbättra stödet till redan utsatta.

Under uppdragstiden genomförde Barnafrid utbildningsinsatser riktade till barnahussamordnare, en heldagsutbildning med fokus på rättsfall, utbildningsinsatser riktade till chefer och ledare för yrkesverksamm i barnahus och ett webbinarium med en nordeuropeisk utblick. 

För att ge barnahusen verktyg att kunna genomföra tvärprofessionella diskussioner om hedersrelaterad brottslighet togs ett antal utbildningsfilmer fram inklusive en fallbeskrivning med tillhörande frågeställningar. 

Uppdraget redovisades till regeringen i januari 2022.

Uppdrag 2022–2023

I december 2021 av regeringen Barnafrid i uppdrag att samverka med Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck i kompetenshöjande insatser för landets barnahus. I uppdraget ingick att beakta det myndighetsgemensamma uppdraget att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor.

Inom ramen för detta uppdrag genomförde Barnafrid utbildningsinsatser med fokus på könsstympning samt ett webbinarium om den nya lagstiftningen om hedersförtryck. Vi bjöd också in barnahussamordnare till nationellt konsultativa samråd och tog fram utbildningsmodulen "Fallet Sara".

"Fallet Sara" omfattar sammanlagt 24 fiktiva dokument med tillhörande frågor. Syftet med Fallet Sara är att erbjuda barnahusen verktyg för att tillsammans kunna diskutera och arbeta med ett fiktivt ärende om misstänkt könsstympning. Materialet till Fallet Sara togs fram med hjälp av referensgrupp med barnahussamordnare samt Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Socialstyrelsen, Rättsmedicinalverket och Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Även Barnombudsmannen och Jämställdhetsmyndigheten bidrog med synpunkter. 

Uppdraget redovisades för regeringen den 28 september 2023. 

Uppdragen i sin helhet

Uppdrag om att stärka barnahusens kompetens om hedersrelaterat våld och förtyck
Läs uppdraget på regeringens hemsida.

Myndighetsgemensamt uppdrag om information och vägledning i arbetet mot hedersrelaterad brottslighet
Ladda ner uppdraget som pdf

Myndighetsgemensamt uppdrag att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor
Ladda ner uppdraget som pdf

Kontakt

Regeringsuppdraget om ett utvidgat utreseförbud