Barnafrid erbjuder på uppdrag av regeringen riktade insatser till barnahusverksamheterna för att stärka deras kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck. Uppdraget omfattar uttrycksformerna barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning.
– Vår förhoppning är att stödja processen att omsätta teoretiska kunskaper till praktik. Ytterst handlar det om förmågan att omvandla kompetens som finns hos våra målgrupper, till den kapacitet samhället behöver för att kunna förebygga våld, upptäcka barn som blivit utsatta för våld, ge dem stöd och behandling samt en barnvänlig brottsutredning, säger Sandra Skoog, utredare och ansvarig för programområde rättsväsende på Barnafrid.
Barnahus erbjuder ett samordnat och professionellt stöd från olika myndigheter, såsom socialtjänst, polis, åklagare samt hälso- och sjukvård under ett och samma tak.
Yrkesspecifika utbildningsspår för barnahusens verksamhet
Den första utbildningsdagen består av skräddarsydda kunskapsspår för alla yrkesverksamma som samverkar på barnahus. Spåret för rättsväsende kommer att ha fokus på att utreda hedersmotivet, spår hälso- och sjukvård på bemötande av barn och unga i en hederskontext och spår socialtjänst och barnahussamordnare på det nya bedömningsstödet Heva.
Bedömningsstödet Heva riktar sig till socialsekreterare som utreder barn (12–17 år) som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Socialstyrelsen lanserar stödet i månadsskiftet januari-februari.
– Socialsekreterare är den största yrkesgruppen under våra utbildningsdagar och vi är mycket glada att kunna erbjuda ett första utbildningstillfälle för det här efterfrågade bedömningsstödet, säger Sandra Skoog.
– Många socialsekreterare som vi har pratat med tycker att ärenden som rör barn som är utsatta för hedersvåld är särskilt svåra att utreda. Heva kommer att stödja deras arbete på ett väldigt konkret sätt, säger Hanne Martinek.
Gemensamt föreläsningsspår för att främja samverkan
Ökad förståelse för olika myndigheters uppdrag kan underlätta samverkan mellan olika myndigheter på barnahus. För att ge deltagarna flera möjligheter att utbyta erfarenheter med varandra kommer programmet för den andra utbildningsdagen att vara gemensamt.
Barnafrid har bjudit in företrädare för Socialstyrelsen, Myndigheten för delaktighet, Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, Polisens nationella operativa avdelning (Noa), Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum och Marie Cederschiölds högskola som alla kommer att bidra med angelägna perspektiv på hedersrelaterat våld och förtryck.
Dr. Aisha K. Gill, professor i kriminologi och chef för Centre for Gender and Violence Research vid University of Bristol medverkar som huvudtalare. Dr. Gills föreläsning kommer att belysa hur man i England arbetar med hedersrelaterat våld och förtryck, med ett särskilt fokus på äktenskapstvång och de arbetsmetoder man använder för att bekämpa det.
Arbetar du på eller samverkar du med ett barnahus?
Då är du välkommen att anmäla dig till Barnafrids utbildningsdagar om hedersrelaterat våld och förtryck. Sista anmälningsdag är 24 januari.
Ta del av det fullständiga programmet för utbildningsdagarna.