Vid LiU bedriver vi ekonomisk forskning på flera olika områden. Psykologiska och neurologiska grunder för mänskligt beslutsfattande, diskriminering på arbets- och bostadsmarknaden, institutionell ekonomi, företagens internationalisering, miljö, transport och hållbar utveckling och finansiella bubblor och kriser är bara några exempel på forskningsområden. Vi arbetar med främst empirisk forskning genom att tillämpa kvalificerade ekonometriska(statistiska) metoder på tillgängliga data och genom laboratorie- och fältexperiment. Vi har ett väl fungerande laboratorium, JEDI-lab, för att utföra ekonomiska experiment.
Traditionellt delas vårt ämne upp i två perspektiv makroekonomi och mikroekonomi. Inom makroekonomi studeras hur ekonomin som helhet fungerar och utvecklas och behandlar begrepp som arbetslöshet, inflation, ränta, tillväxt och hur dessa fenomen uppstår. Inom mikroekonomi studeras enskilda aktörers förutsättningar och beteenden, och hur de samverkar på olika marknader.
Det som utmärker den ekonomiska forskningen vid Linköpings universitet är att vi utöver traditionella forskningsområden även bedriver forskning inom neuroekonomi – en forskningsinriktning som kombinerar beteendevetenskap, rationell beslutsteori och neuromedicin.