Nationalekonomi

Mänsklig tillvaro kan präglas av att tiden eller pengarna inte räcker till för det vi skulle vilja göra. Nationalekonomi brukar beskrivas som läran om "hushållning med begränsade resurser". 

Trots att namnet antyder att forskningsområdet bara gäller nationens ekonomi handlar forskningsområdet om så mycket mer. Det handlar om vilka användningssätt enskilda individer, familjer, organisationer och nationer väljer för att med hjälp av sina resurser uppnå olika syften, och sedan vilka konsekvenser detta får.

Vid LiU bedriver vi ekonomisk forskning på flera olika områden. Psykologiska och neurologiska grunder för mänskligt beslutsfattande, diskriminering på arbets- och bostadsmarknaden, institutionell ekonomi, företagens internationalisering, miljö, transport och hållbar utveckling och finansiella bubblor och kriser är bara några exempel på forskningsområden. Vi arbetar med främst empirisk forskning genom att tillämpa kvalificerade ekonometriska(statistiska) metoder på tillgängliga data och genom laboratorie- och fältexperiment. Vi har ett väl fungerande laboratorium, JEDI-lab, för att utföra ekonomiska experiment.


Traditionellt delas vårt ämne upp i två perspektiv makroekonomi och mikroekonomi. Inom makroekonomi studeras hur ekonomin som helhet fungerar och utvecklas och behandlar begrepp som arbetslöshet, inflation, ränta, tillväxt och hur dessa fenomen uppstår. Inom mikroekonomi studeras enskilda aktörers förutsättningar och beteenden, och hur de samverkar på olika marknader.

Det som utmärker den ekonomiska forskningen vid Linköpings universitet är att vi utöver traditionella forskningsområden även bedriver forskning inom neuroekonomi – en forskningsinriktning som kombinerar beteendevetenskap, rationell beslutsteori och neuromedicin.

Forskning

Nyheter

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Fyra personer i fåtöljer på scen.

AI kan boosta bättre ekonomiska beslut

Har du ingen större finansiell kunskap – eller är ekonomiska frågor något du gärna blundar för? Då finns det stora möjligheter att AI kan vara till hjälp, menar LiU-forskaren Kinga Barrafrem.

Kinga Barrafrem.

Ny forskning om hur sociala medier påverkar din privatekonomi

LiU-forskare leder ett nytt projekt för att undersöka hur vår identitet påverkar de ekonomiska beslut vi tar – särskilt när sociala medier spelar en allt större roll för finansiell information.

Närliggande forskningsområden