Sociologi

Inom sociologi försöker forskarna förstå samhällets karaktär, hur samhället förändras och hur det får betydelse för människor.

Vid Linköpings universitet bedrivs sociologisk forskning inom ett flertal områden, främst inom analytisk sociologi, arbetsliv och socialt arbete.

Sedan 2014 lägger vi ett stort fokus på analytisk sociologi, en tradition som förenar individers handlande på mikronivå med samhällets utveckling på makronivå. Bland annat studerar vi individers rörlighet i olika sektorer: i arbetslivet, i boendemiljön och inom skolsektorn, hur de hör samman och hur de påverkar varandra. 

Sociologi ger en grundläggande förståelse för samhällets karaktär och förändringssätt och dess betydelse för människan som samhällsvarelse.

Det är både en samhällsvetenskap och en beteendevetenskap och innefattar teorier och verktyg för att studera, beskriva, analysera och förklara samhällsförhållanden och människors handlingar.

Forskning

En cigarett på marken.

Att motverka spridningen av cigaretter och alternativa nikotinprodukter i sociala nätverk

Projektet ska undersöka hur olika nikotinprodukter sprids genom sociala nätverk och hur dessa påverkar ungdomars användning, både online och offline.

Datahall

Megabytes vs Megawatts: Att förstå infrastrukturella spänningar mellan datahallar och elnät för en hållbar digitalisering

Megabytes vs Megawatts är ett forskningsprojekt som studerar datahallar och deras miljöhållbarhet.

Person med svart jacka sitter med en mobiltelefon i handen

Man up! Open up? Tonårspojkars förståelse av budskapet om psykisk hälsa i sociala medier

Pojkar som lider av psykisk ohälsa är mer benägna att vända sig till sociala medier än till traditionella vårdgivare. Vilka budskap om psykisk hälsa möter tonårspojkar i sociala medier, och hur tolkar de innehållet?

Nyheter

En grupp unga tittar på en datorskärm

Blandad skolmiljö gynnar alla elever

Mer mångfald och mindre segregation i skolan kan höja ambitionerna för alla elever. En skola där barn med olika bakgrund går tillsammans kan också minska negativa effekter av socioekonomiska skillnader.

Kvinna framför dator med Arbetsförmedlingens hemsida..

Krock mellan anställda och ledning när Arbetsförmedlingen bytte filosofi

Arbetsförmedlingen ville bli modernare och införde ett nytt sätt att styra verksamheten. Nu har forskare vid Linköpings och Lunds universitet undersökt vad som hände. Resultatet visar på en tydlig krock mellan ledning och handläggare.

Man i kontor med händerna bakom huvudet.

De som tjänar mest är inte smartast

Personer med högre inkomster gör också bättre ifrån sig på IQ-tester – men bara till en viss gräns. Vid riktigt höga inkomster planar sambandet ut och den översta procenten klarar till och med testen något sämre än de som tjänar lite mindre.

Närliggande forskningsområden