Linnécentrum HEAD
Visa/dölj innehåll

Kognitiv hörselvetenskap

Vår hörsel spelar en viktig roll i kommunikationen med andra. Men vilken betydelse har kognitiva förmågor för vårt hörande? Den frågan står i fokus hos oss på Linnécentrum HEAD. Tillsammans tar vi fram ny kunskap som underlättar för personer med hörselnedsättning i deras vardag.

Detta forskningsområde fokuserar på kommunikation med särskild inriktning på hörsel och dövhet ur ett handikappvetenskapligt perspektiv.

Kognitiv hörselvetenskap är ett nytt, tvärvetenskapligt forskningsområde, som fokuserar på hur personer med dövhet eller hörselnedsättning utvecklar kognitiva resurser för att kommunicera i vardagssituationer. 

 

Centralt i vår forskning är att utforska samspelet mellan mänsklig kognition och signalbehandlingen i olika hörselhjälpmedel, som t.ex. hörapparater och cochleära implantat.

Linnécentrum HEAD består av ett tvärvetenskapligt forskarteam med seniora forskare, doktorander och nära samarbetspartners.

 

Vi hör med örat, men lyssnar och förstår med hjärnan
Visa/dölj innehåll

Filmen handlar om vår forskning om hörsel och dövhet samt hjärnans roll för vårt hörande och hur vardagen kan underlättas för personer med hörselnedsättning. Textad version.

Mekanismer och behandling vid åldersrelaterad hörselnedsättning
Visa/dölj innehåll

Målsättningen för projektet är att se om vi kan hitta nya behandlingar för åldersrelaterad hörselnedsättning och få en bättre förståelse för mekanismerna bakom sjukdomen. Det är inte bara hörselnedsättningen i sig som är ett problem, utan den kan få konsekvenser för de som drabbas. Hörselnedsättning ökar
risken för utveckling av demens, depression och social isolering. Klicka på bilden nedan för att komma till projektets sida.

Hörselnedsättning, dövhet och kognition - en konferens om aktuell forskning
Visa/dölj innehåll

Föreläsningar och samtal från Hörselnedsättning, dövhet och kognition - en konferens om aktuell forskning. Inspelat den 21 mars 2019 på Linköpings universitet. Arrangörer: Specialpedagogiska skolmyndigheten och Linnécentrum HEAD. Klicka på bilden nedan för att komma till föreläsningarna på
UR Samtidens webb.

Kalendarium
Visa/dölj innehåll

14 november
Slutseminarium, Mattias Ehn, Örebro universitet.
Titel: Work and health in people with Usher Syndrome.
Tid: 13:15 – 15:00
Lokal: P200, Prismahuset, Örebro universitet.
Granskare: Mats Granlund, Jönköping universitet och Carin Fredriksson, Örebro universitet.

Föranmälan krävs. Anmäl dig här senast 7/11

 

Öppna seminarier - Kognitiv hörselvetenskap


23 oktober
Föreläsare1: Karin Nilsson, Linköpings universitet, "Meta-analysis of cognitive and linguistic variables associated with decoding and reading comprehension in individuals with intellectual disabilities".
Föreläsare 2: Inga Holube, Jade University of Applied Sciences, "Reliability of speech test results".
Tid: 13:15-15:00
Plats: SHM61 (Studenthuset)


20 november
Föreläsare 1: Martin Eklöf, Clintec, “Cochlear implants before 9 months of age led to more natural spoken language development without increased surgical risks - how we compared children assessed longitudinally at different ages”.
Föreläsare 2: Eva Palmquist, Stockholms universitet, ”Olfactory impairment predicting cognitive decline in aging”.
Tid: 13:15-15:00
Plats: KY25


Det finns möjlighet att ta del av dessa seminarier online. Kontakta Erik Marsja för eventuella frågor och mer information.

 

Följ oss på Twitter

CHSCOM - Konferens om kognitivt hörande för kommunikation
Visa/dölj innehåll

Artiklar
Visa/dölj innehåll

Projekt
Visa/dölj innehåll

Forskare
Visa/dölj innehåll

Avhandlingar
Visa/dölj innehåll

Kontakta oss
Visa/dölj innehåll

Linnécentrum HEAD är en del av Institutet för handikappvetenskap
Visa/dölj innehåll