Medicinsk utveckling och sjukvårdens förutsättningar spelar en stor roll i människors vardag. Det är därför angeläget att samhällsvetenskapen ställer frågor om hur medicinen påverkar människors kropp, identitet och relationer. På samma sätt är det relevant att studera hur vårdens förutsättningar i sin tur är formade av idéer om just människors kroppar, identiteter och relationer. Jag vill genom min forskning bidra med kritisk reflektion och en påminnelse om det mänskliga i medicinen.
För tillfället bygger jag upp en forskningslinje kring hur aktiva patienter formar i och formas i dagens sjukvård. Patienter ges allt fler möjligheter och uppmanas till att engagera sig i sin egen vård, i val av vårdgivare och i att uttrycka synpunkter kring hur vården ska bedrivas. Sådana möjligheter och uppmaningar förändrar inte bara sjukvården utan också vår förståelse av vad en patient är, vilket ansvar den vill och kan ta samt vad god vård är. Projektet ”Vad klagar du på?” (finansierat av Vetenskapsrådet mellan 2021–2024) är del av denna forskningslinje och studerar vårdsituationer där patienter uttrycker kritik.
Min tidigare forskning har främst varit inom två större forskningsprogram. I ”Det ständiga gisslet: Diskursiva konturer av den äldre prostata” (PI: Prof. Ericka Johnson) har jag fördjupat mig i frågor kring maskulinitet och sexualitet i samband med behandling för prostatacancer. I ett forskningsprogram kring kränkningar i sjukvården (PI: Prof. Barbro Wijma) skrev jag min doktorsavhandling utifrån patientperspektivet och gjorde sedan flera projekt med vårdgivare. I de senare projekten har jag studerat dramapedagogiska workshops om kränkningar i vården och hur de synliggör normer, relationer och föreställningar om god vård.
Jag har lång undervisningserfarenhet inom medicinsk-humanistiska ämnen på Medicinska fakulteten vid LiU. Min nuvarande undervisning är främst inom vetenskapsteori och forskningsmetodik på lärarprogrammet.