29 november 2022

En fattigdomsforskare i Sveriges unga akademi? En samhällsvetare som också är datavetare och passerar gränser mellan olika vetenskapliga discipliner? Ja, varför inte? Möt Adel Daoud – sociologen som med hjälp av AI studerar Afrikas fattigdom.

Adel Daoud.
”Jag tycker att nyttiggörande av forskning är viktigt. Ibland kan jag känna en viss frustration över att det är så många steg mellan forskning och implementering”, säger Adel Daoud. Foto: Erik Thor/ SUA Erik Thor

Oväntade gäster

Karta över Afrika.Den digitala kartan är sökbar på olika länder och tidsperioder och visar fattigdomsutvecklingen på den afrikanska kontinenten.

Först är han lite svår att få häng på, Adel Daoud, biträdande professor i sociologi vid Institutet för analytisk sociologi, IAS, och nyligen invald i sammanslutningen för yngre framstående forskare i Sverige. Under tre veckor hittar vi 45 lediga minuter för en Zoom-intervju som Adel genomför från arbetsrummet i hemmet i Uddevalla. Han delar sin tid mellan IAS i Norrköping, Chalmers i Göteborg där han är affilierad forskare, arbete på distans och resor.

När det är ett par minuter kvar av intervjutiden ansluter plötsligt två helt andra personer till det virtuella mötet.

- Hej killar, kan ni vänta lite bara? Vi är snart klara, säger Adel Daoud och förklarar sedan:

- Förlåt. Det var nästa möte med några studenter som kanske ska göra ett exjobb för oss. Mötena går i ett men jag glömde att skapa ett digitalt väntrum.

Prestigefyllt inval

I våras valdes LiU- och Chalmersforskaren in i Sveriges unga akademi, en prestigefull position för yngre forskare inom olika vetenskapliga discipliner. Akademin skapar en plattform för forskare att träffas, utbyta erfarenheter och tillsammans arbeta utåtriktat och påverka utvecklingen inom olika områden.

Urvalet av ledamöter grundar sig på excellens inom respektive forskningsområde och engagemang för kopplingen mellan forskning och samhälle.

- För mig är det en stor ära. Det ger en fantastisk möjlighet att vara med och påverka både forskningspolitik och internationella frågor, säger Adel Daoud.

Sitt eget arbete i dag beskriver han som en blandning av datavetenskap, fattigdomsforskning och mer generell samhällsforskning. Efter att ha doktorerat i sociologi 2011 leder han i dag den tvärvetenskapliga forskningsgruppen The AI and Global Development Lab som med hjälp av artificiell intelligens och satellitbilder mäter fattigdom på den afrikanska kontinenten.

Rikt på resurser

Adel Daoud.Adel Daoud vid ett möte med Sveriges unga akademi.

Forskargruppen har utvecklat digitala kartor där utvecklingen i olika afrikanska länder kan studeras och analyseras både över tid och geografiskt. Med hjälp av kartorna kan också effekterna av olika så kallade fattigdomsinterventioner, till exempel olika former av bistånd, utvärderas och jämföras.

- Hur kommer det sig att fattigdomen är så utbredd trots att vår planet kan producera ett överflöd av olika resurser? Det är en grundfråga för mig, säger Adel Daoud och konstaterar att det ännu inte finns några riktigt bra svar – trots omfattande fattigdomsforskning inom olika vetenskapsområden.

Kanske är de många vetenskapliga disciplinerna ett problem i sig? Ekonomer studerar fattigdom ur ett visst perspektiv, utvecklingsforskare ur ett annat, hälsoforskare ur ett tredje, och så vidare. Adel Daoud tar själv upp läkaren Hans Rosling, som han nämner med stor respekt men vars optimism han egentligen inte delar.

Rosling menade ju att utvecklingen, trots många bakslag och utmaningar, ganska tydligt går åt rätt håll.

- Visst har mänskligheten åstadkommit en fantastisk ekonomisk utveckling historiskt, men jag tror inte det finns en entydighet i utvecklingen. Ska vi vara ärliga kan vi faktiskt inte säga att vi finns imorgon. Klimatet hotas, narcissistiska personer som Putin startar krig – den finns en rad olika saker som hotar en positiv utveckling.

- Därför behöver vi värna det positiva vi har åstadkommit och outtröttligt förbättra oss där vi ligger efter.

Olika synvinklar

I sin egen forskning försöker Adel Daoud samla olika perspektiv på fattigdom och utnyttja kunskap och metoder från olika discipliner. Att som forskare röra sig i gränslandet mellan olika områden är både fruktbart och utmanande. Givande för att det kan öka kunskapen och bryta ny mark, men också svårt då få gjort det tidigare och erfarenheterna är begränsade.

På IAS och LiU har Adel Daoud ett särskilt uppdrag att utveckla den sociologiska forskningen med hjälp av datavetenskap. Innan han tillträdde tjänsten våren 2021 arbetade han som forskare vid det amerikanska toppuniversitetet Harvard. Den internationella erfarenheten är också givande – svenska universitet har mycket att lära av amerikanska. Men även vice versa.

- Stora egon kan komma långt, men det är viktigt att kunna samarbeta också. Jantelagen är inte bara dålig. Jag tror det gäller att skapa en miljö där vi forskare både kan konkurrera och samarbeta med varandra, precis som i sport.

  • Är du mer intresserad av Adel Daoud och hans arbete kan du lyssna på hans podd The Journeys of Scholars, som finns på Youtube och snart Spotify. Där intervjuas olika vetenskapsmän om vägen till framgång som forskare.

Fakta

Fakta: Adel Daoud

Uppdrag: Biträdande professor i analytisk sociologi vid IAS, affilierad forskare vid Chalmers, leder forskargruppen The AI and Global Development Lab

Aktuell: Valdes i våras in i Sveriges unga akademi

Familj: Hustru och två barn

Bor: Villa i Uddevalla

Intressen: Familjen och promenader tar mycket av min tid. Älskar att testa nya maträtter och laga mat. Spelar brädspel och ser gärna både klassiska och nya science fiction-filmer.

Övrigt: Mycket fotbollsintresserad och har själv spelat i juniorallsvenskan. Tittar dock inte så mycket på fotboll, sedan en skada stoppat eget spel. ”Det är som med vetenskap, det är roligast när man kan göra det själv.”

Fakta: Sveriges unga akademi

SUA är en tvärvetenskaplig akademi som består av ett antal av Sveriges mest framstående yngre forskare inom alla vetenskapsområden. Nya ledamöter väljs in årligen för en period på fem år. Akademin har mellan 35–40 ledamöter.

Akademin är en oberoende stiftelse och för samman unga forskare för att ge dem en plattform att mötas och påverka samhället. Sedan starten 2011 har SUA etablerat sig som en aktiv aktör i det nationella systemet för forskning och högre utbildning.

Akademins verksamhet vilar på fyra ben: forskningspolitik, internationalisering, tvärvetenskap och utåtriktade aktiviteter (ofta med fokus på barn och unga). Akademin har också flera internationella utbyten och samarbetar regelbundet med liknande organisationer i andra länder.

För att kunna bli invalda ska ledamöterna vara självständiga och framstående forskare i Sverige och ha disputerat de senaste två till tio åren.

Kontakt

Läs mer om IAS

Senaste nytt från LiU

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.

Kvinna i bygghjälm.

Hennes uppdrag är svårt – men kul och fullt möjligt

Vi är mitt uppe i en tuff omställningen som ska rädda vår miljö och leda till en mer hållbar utveckling. Då behövs innovationskraft och kunskap, menar Marie Trogstam, LiU-alumnen som nu är chef för hållbarhet och infrastruktur hos Svenskt Näringsliv.