18 juni 2024

Värdavtalet mellan den Nationella akademiska infrastrukturen för superdatorer i Sverige, NAISS, vid Linköpings universitet, och EuroHPC JU är signerat. Det innebär att LiU nu officiellt är värd för den europeiska superdatorn Arrhenius som blir en av världens snabbaste datorer.

Gröna lampor på baksidan av en superdator.
I och med Arrhenius kommer NAISS att bli medlem av EuroHPC, ett gemensamt initiativ mellan europeiska länder och privata partners för att göra Europa världsledande inom superdatorer. THOR BALKHED

Arrhenius kommer att ingå i EuroHPC JU:s stall av superdatorer och vara tillgänglig för forskare inom såväl akademi som industri i hela Europa. Beräkningskapaciteten landar initialt på cirka 40 petaflops vilket idag skulle göra den till en av världens 20 snabbaste superdatorer och topp fem i Europa.

Porträtt (Björn Alling)
Björn Alling, tillförordnad föreståndare vid NAISS och forskare vid Linköpings universitet.Charlotte Perhammar
– Med en utökad beräkningskapacitet kan europeiska forskare ta sig an utmaningar inom allt från materialvetenskap och medicin till logistik och AI. Sverige, NAISS och LiU får en bra möjlighet att spela en central roll i framtidens beräkningstunga forskning, säger Björn Alling, tillförordnad föreståndare vid NAISS och forskare vid Linköpings universitet.

Upphandling påbörjas

Det är the European High Performance Computing Joint Undertaking, EuroHPC JU, som har beviljat NAISS och LiUs ansökan om den nya superdatorn efter en utlysning under 2022. Finansieringen kommer till 35 procent från EuroHPC JU och resterande 65 procent från Vetenskapsrådet via NAISS.

Avtalet som nu är signerat definierar roller, rättigheter och skyldigheter för alla parter. Upphandlingsprocessen kommer att skötas av NAISS i samarbete med EuroHPC JU och inleds i den närmsta framtiden.

Den nya superdatorn är döpt efter den svenska geologen och kemisten Carl Axel Arrhenius som upptäckte mineralet gadolinit.

Läs mer om avtalet: eurohpc-ju.europa.eu

Kontakt

Nationell infrastruktur

Senaste nytt från LiU

Närbild på små bitar av lever i en petriskål.

Levern kan förutspå spridning av cancer i bukspottskörteln

Mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse hur bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig. Upptäckten kan bidra till nya sätt att förutsäga sjukdomsförloppet och förebygga spridning till andra organ.

Kvinna i trappa.

Den otekniska flickan är en myt

Flickor i årskurs 3 är fulla av självförtroende och intresse för teknik. Ett par år senare har de tappat allt. I sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet undersöker Ulrika Sultan orsakerna.

Kvinna står på väg med korsade armar.

Hon vill få robotar att uppföra sig bättre

Forskaren Hannah Pelikan tror att vi kommer att få se ökade konflikter mellan människor och robotar i framtiden. I sin forskning filmar hon vardagliga möten mellan människa och maskin för att se vad som händer.