19 maj 2023

Vad är det för dag som får 369 miljoner sökträffar på Google? Jo, det är den internationella forskningsdagen International Clinical Trials Day som varje år uppmärksammas den 20 maj.

Det är en dag då man lyfter vikten av klinisk forskning som leder till nya och bättre behandlingar, läkemedel och medicintekniska produkter. Helt enkelt en dag för att fira alla medicinska framgångar och nya effektiva behandlingar, men också alla läkare och patienter som bidrar till nya innovationer och förbättrad sjukvård.

Forum Sydost är Sydöstra sjukvårdsregionens nod i det nationella samarbetet Kliniska Studier Sverige. Noden representerar tre regioner, Region Östergötland, Region Kalmar Län och Region Jönköpings Län. Forum Sydost vilar på samverkan mellan regionernas FoU-organisationer samt Linköpings universitet.

Därför uppmärksammas dagen

Vet du förresten anledningen till att forskningsdagen går av stapeln just den 20 maj? Det är för att det är årsdagen för vad som anses vara den första kliniska studien. James Lind inledde då, år 1747, ett experiment för att hitta ett botemedel mot skörbjugg, vilket visade sig vara citrusfrukter!

Vill du läsa mer om dagen eller verksamheten som bedrivs hittar du mer information här nedanför.

Läs mer om International Clinic Trials Day

About Clinical Trials Day

Kliniska Studier Sverige

Om Forum Sydost

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Samling av bilder på uppskjutning av raket, och man i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.