Dags för International Clinical Trials Day

Vad är det för dag som får 369 miljoner sökträffar på Google? Jo, det är den internationella forskningsdagen International Clinical Trials Day som varje år uppmärksammas den 20 maj.

Det är en dag då man lyfter vikten av klinisk forskning som leder till nya och bättre behandlingar, läkemedel och medicintekniska produkter. Helt enkelt en dag för att fira alla medicinska framgångar och nya effektiva behandlingar, men också alla läkare och patienter som bidrar till nya innovationer och förbättrad sjukvård.

Forum Sydost är Sydöstra sjukvårdsregionens nod i det nationella samarbetet Kliniska Studier Sverige. Noden representerar tre regioner, Region Östergötland, Region Kalmar Län och Region Jönköpings Län. Forum Sydost vilar på samverkan mellan regionernas FoU-organisationer samt Linköpings universitet.

Därför uppmärksammas dagen

Vet du förresten anledningen till att forskningsdagen går av stapeln just den 20 maj? Det är för att det är årsdagen för vad som anses vara den första kliniska studien. James Lind inledde då, år 1747, ett experiment för att hitta ett botemedel mot skörbjugg, vilket visade sig vara citrusfrukter!

Vill du läsa mer om dagen eller verksamheten som bedrivs hittar du mer information här nedanför.

Läs mer om International Clinic Trials Day

About Clinical Trials Day

Kliniska Studier Sverige

Om Forum Sydost

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU