10 april 2025

En grupp doktorander från Linköpings universitet har deltagit i ett forskningsutbytesprogram i Wien. Programmet är tvärvetenskapligt inom studier om filosofi, sociologi samt migration och stärker forskningen och de akademiska banden mellan Österrike och Sverige.

Doktorander.

I ett unikt forskningsutbytesprogram har doktorander från Linköpings universitet sammanförts med studenter från Österrike. Satsningen kallas för the Research Exchange Program for PhD Candidates Austria - Sweden 2025. Samarbetet är organiserat av professor Claudia Tazreiter vid LiU och professor Dr. Marina Gržinić från Konstakademien i Wien.

I november 2024 fick LiU besök av professor Gržinić och en grupp österrikiska doktorander. Resan från Sverige till Wien i mars 2025, var ett svar på det besöket.

Två deltagare berättar om sina upplevelser

Aruana Rosa, doktorand vid LiU, från universitet Aveiro i Portugal.

"En fantastisk möjlighet. Vi har etablerat en gemenskap där vi kan diskutera frågor som är viktiga för oss och även samverka utöver dem."

Aruna Rosa.
– Vi byggde upp en solidaritet med varandra och med grupper som ständigt marginaliseras i vårt samhälle, som flyktingar, migranter och queer-personer. Träffen i Norrköping 2024 och den här träffen i Wien 2025, är och förblir möten som betyder mycket. De har skänkt mig mycket kunskap och fått mig att tänka på framtida projekt där jag skulle kunna koppla samman konst, migration och kritiskt tänkande.

Kan du ge ett exempel på något som har varit särskilt viktigt för dig under detta program?

– Jag är tacksam för REMESO, professor Claudia Tazreiter och Konstakademien i Wien som har gjort detta möjligt. Under programmet har vi haft fantastiska dagar med bra diskussioner där jag lärt mig mycket. Om jag skulle lyfta fram ett ögonblick, skulle det faktiskt bli två:

För det första; middagen på restaurangen med jeminitisk mat där alla delade goda skratt och var imponerade av hur gott allting var. För mig har programmet gett mer än kunskap, det har även bidragit med vänskap och spritt kärlek genom kultur och mat. Våra träffar har brutit ner en vissa fördomar som kanske vi alla har. För det andra; den guidade promenaden, som Asma en doktorand från Österrike, gav oss. Hon delade med sig av muslimernas historia i staden, vilket blev ett viktigt inslag där jag lärde mig ett nytt perspektiv av historien.

Haqqi Bahram, universitetslektor, avdelningen för migration, etnicitet och samhälle (REMESO).

Hans forskning utforskar statslöshet och dess olika skärningspunkter i sammanhang av tvångsmigration och asyl samt i relation till identitetsbildning och tillhörighet.

Vad är dina tankar om resan till Wien?

– Det här var ett väldigt bra och informativt utbyte. Vi fick lära oss om forskning som utförs av kollegor vid konstakademin i Wien. Vi besökte även andra forskningscentrum och platser i staden och lyssnade på inspirerande föreläsningar och presentationer.

Du arrangerade en workshop; hur gick det?

– Min föreläsning handlade både om min doktorsavhandling och mina forskningsintressen inom statslöshet och övergångsrättvisa. Det blev ett mycket intressant utbyte av idéer med deltagarna vid Sigmund Freud Privatuniversitet. Jag uppskattar att jag fick flera frågor jag efter föreläsningen, de har hjälpt mig utveckla de teoretiska grunderna för min forskning.

Du har nyligen tagit din doktorsexamen; vad betydde detta nätverk för dig?

Haqqi.
Resan var en unik möjlighet att nätverka och att prata om min forskning kort efter att jag hade avslutat min doktorsexamen.

Vad är ditt nästa steg?

– Jag ser fram emot att hålla kontakten med kollegorna i Wien och utforska framtida möjligheter för forskningssamarbete och utbyte."

Fokus på konstteori och praktik, samhällsvetenskap och humaniora

Professor Claudia Tazreiter vid REMESO LiU, är programansvarig vid LiU

Det här programmet är ett bra att sätt att främja ett framgångsrikt tvärvetenskapligt samarbete och kunskapsutbyte inom filosofi, teori, sociologi och migrationsstudier. Det fungerar som en plattform för doktorander där de kan delta i transnationella forskningsdialoger, dela expertis och stärka sina akademiska nätverk, säger Claudia Tazreiter, professor vid REMESO, som ansvarar för det här programmet på LiU.

Utbytet stärker de akademiska banden mellan Österrike och Sverige och bidrar till en bredare akademisk gemenskap genom att det främjar innovativ forskning och ett gränsöverskridande samarbete.

Doktorander

Programmet drivs med stöd av flera prestigefyllda institut, bland annat: The International Office of the Academy of Fine Arts Vienna, Erasmus Plus Program, the Ludwig Boltzmann Gesellschaft (LBG) and the Sigmund Freud Private University, Vienna, through its Interdisciplinary Research Center on Islam and Muslims in Europe (IFIME).

Relaterad information

Senaste nytt från LiU

Porträttfoto, kvinna.

Ministern fick se högteknologi inom svenskt jordbruk

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari besökte Agtech Sweden och imponerades av alla de tekniska innovationer som nu växer fram inom svenskt jordbruk.

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.