16 juni 2025

Våren 2025 anordnades en heldagskurs i att använda precisionsodlingsverktyget. Responsen från kursdeltagarna har varit mycket positiv.

Bilder från kurs i markkartering.
Kursen gavs för de lantbrukare som markkarterat med Hushållningssällskapet Östergötland under 2024 i samarbete med Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering. Kursen hölls på Vreta kluster och det deltog ett 30-tal lantbrukare.

Medverkade på kursen gjorde även Knud Nissen från Yara som föreläste om kvävegödsling och Yaras digitala verktyg.

Under dagen gick kursen igenom de flesta funktioner som finns på markkartering.se, alltifrån från hur man jobbar med sin markkartering till hur styrfiler skapas.

Följande funktioner betonades:

Bilder från kurs i markkartering.

1. Kartdelning

Funktionen att dela sin markkartering kommer väl till pass när någon under en kortare tid behöver titta på din kartering. Exemlvis vid kontroll från länsstyrelsen eller kommunen, men även om du vill dela den till intressenter i samband med försäljning eller utarrendering av din gård. Eller om du vill skicka in underlag till exempelvis en växtodlingssäljare.

Bilder från kurs i markkartering.

2. Jämföra

Nästa funktionalitet är möjligheten att jämföra sina analysvärden från sin nya kartering med en gammal kartering. Eftersom Hushållningssällskapet i stor utsträckning använder GPS-koordinater från tidigare kartering vid omkartering kan man på punktnivå se skillnaden i värde. Det är även möjligt att få statistik över hur hela fältet utvecklas sedan den senaste karteringen. Om man inte har någon tidigare kartering är det möjligt att använda funktionen för att hitta samband mellan olika analyser.

Bilder från kurs i markkartering.

3. Utvärdering

Genom att använda funktionen utvärdering på markkartering.se kan användaren få en uppskattning av hur stor skördeminskning blir på grund av för låga markvärden.

Det visas både ett totalt värde och för varje enskilt värde (pH. Fosfor, Kalium, magnesium).

Utifrån dessa värden är det möjligt att göra en åtgärdsplan för vilken ordning man ska höja de enskilda värdena.

Det poängteras att alltid börja värdet som ger störst skördeförlust.

Sammanfattning

Responsen från kursdeltagarna har varit mycket positiv. På Markkartering.se
upplever många att det finns något för alla – från dem som enkelt vill få överblick över sina markvärden, till dem som arbetar med precisionsodling och använder styrfiler. Flera kursdeltagare lyfte särskilt fram programmets användarvänlighet och tydliga funktioner. Sammantaget blev det en lyckad dag med nöjda och engagerade deltagare.


Se mer om kursen här:

Markkartering.se (Hushållningssällskapet)

Skylt


Kontakt

Kunskapsnav för digitalisering inom jordbruk

Senaste nytt från LiU

Per Frankelius och Karolina Muhrman står framför en skärm och föreläser.

I Smaklabbet möts idéer om framtidens mat

Smarta traktorer som harvar och drönare som hittar ogräs. I takt med klimatförändringarna utmanas matproduktionen. Hur kan tekniken hjälpa oss, och hur kommer maten att smaka? I Smaklabbet utforskas framtidens livsmedel.

Jonas Rohdin, Steve Lien, Martin Vikblad och Chipo Ziyambe.

LiU och Stanford utvecklar drönarteknik för skogsbrandsövervakning

Studenter från Linköpings universitet och Stanford har utvecklat en drönare som kan hjälpa brandmän att bekämpa skogsbränder på ett säkrare och smartare sätt.

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Läkarprogrammet och vissa civilingenjörsprogram, tagit in fler studenter.