22 december 2021

Hållbara förpackningar, återvinningskärl som hindrar panttjuvar och förpackningsmaterial som kan ersätta plast. Det var några av de idéer som nyligen pitchades av studenter på InGeniouskursen vid Linköpings universitet.

Sam Anlér, 35, Danae Diaz Escalante, 28, Oskar Johansson, 25, Linnea Tjernberg, 23, och Klara Gustafsson, 24.
CompAct hade lösningen för att minska pantstölderna: Sam Anlér, 35, Danae Diaz Escalante, 28, Oskar Johansson, 25, Linnea Tjernberg, 23, och Klara Gustafsson, 24.

Tvärdisciplinärt

Inför nyfikna besökare intog sex grupper med studenter från olika utbildningar och olika fakulteter på Linköpings Universitet (LiU) scenen i Lövverket, Studenthuset. Med några dagar kvar till jullov presenterade de sina innovativa lösningar som de jobbat med under den tvärdisciplinära åttapoängskursen InGenious. Det var dags för Graduation Event, själva avslutningen på kursen. Några av studenterna som inte kunde närvara på plats fick framföra sina pitchar online.

CompACt hade presenterat ett stöldsäkert pantkärl.CompACt hade presenterat ett stöldsäkert pantkärl med en modul där pantflaskor kan krossas vilket ska stoppa panttjuvar.

Lösningarna som består både av produkter, tjänster och idéer baseras på utmaningar som lokala aktörer och företag i Östergötland, som samarbetar med utbildningen, velat ha hjälp med. En av aktörerna är Pantamera som ägs av Returpack AB. Pantameras problem är att deras pantkärl som ställs upp på skidorter, campingplatser och liknande platser utsätts för stölder.

Det var ett problem de fem studenterna som står bakom projektet ”CompAct” tog sig an.

— Vår lösning är att ta bort incitamentet att stjäla, det vill säga att man tar bort möjligheten att panta panten, berättar Oskar Johansson, 25, som studerar till civilekonom.

Stöldsäker pant

Returpack AB har ett hållbarhetssamarbete med vissa skidorter som handlar om att både skänka pantpengar till välgörande ändamål och skapa klimatsmarta lösningar för ökad återvinning. Genom att skidbesökare skänker sin pant till skidanläggningen kan denna i sin tur skänka pantpengarna till välgörande ändamål. Men miljontals kronor hamnar varje i år i någon annans ficka, berättar Oskar Johansson.

— Vår lösning är att uppmana besökarna att krossa panten i en modul i en stöldsäker panthållare, säger han och visar den blå prototypen i form av ett pantkärl i iglooform som snurrar på dataskärmen på bordet.

Ana Hassiel Rios Chavez, 32, Kristoffer Haglund, 25, Fatama Sornaly, 24, and Usain Daneshvar, 40.Ana Hassiel Rios Chavez, 32, Kristoffer Haglund, 25, Fatama Sornaly, 24, and Usain Daneshvar, 40.

På plats fanns även studenter som arbetet med ett projekt från företaget Sofidel Sweden AB som verkar inom pappersindustrin och tillverkar mjukpapper. Företaget vill kraftigt minska – eller utesluta helt – sin plastanvändning vad gäller sekundärförpackningar, det vill säga själva inpackningen av pallarna före transport.

Studenternas lösning låg ihopvikt på bordet – en specialplast som ska vara en naturprodukt. Den har tillverkats med material som utvunnits från plantan jute som bland annat odlas i Bangladesh, Kina och Thailand. Därav valde projektgruppen också att kalla sig för Jute Planet.

— Den kan helt ersätta konventionell plats och är en väldigt flexibel produkt beroende på användningsbehov. Den är komposterbar och återvinningsbar och är en och en halv gånger starkare än plast. Den är även ofarlig för djur om de skulle råka äta den, säger Usain Daneshvar, 40 år, som är en av de fyra studenter som står bakom Jute Planet.

Bästa presentationen

Projektet The Mush Have Company. Projektet The Mush Have Company använder mycel, rotstrukturen hos svampar, för att odla material som ersätter plast och hade skapat förpackningar, små krukor och dekorationer.

Deras presentation gick hem hos den jury som var kopplad till eventet som utsåg Jute Planets presentation till den ”bästa pitchen”. Det som får extra beröm är presentation och paketering. I juryn ingick Norrköping Science Park, Linköping Science Park och Lead.

— Det var väldigt roligt, säger Fatama Sornaly, 24, som berättade att deras produkt även kan tillverkas för att få en anpassad levnadslängd och användas för att ersätta plats i påsar, skedar med mera.

På kursen är det tvärvetenskapliga viktigt, likaså att kunna kommunicera med andra, både muntligt och skriftligt. Detta praktiseras i projektgrupperna, som består av studenter från olika fakulteter och program, men också genom presentationstillfällen då studenterna pitchar sina lösningar för deltagande företag men också andra intressenter.

Andra viktiga delar i kursen är själva grupprocessen samt att tänka hållbart och ansvarsfullt när man utvecklar en idé och lösning. Projekten har en tydlig koppling till klimatmålen enligt Agenda 2030. Genom att ha i åtanke att de beslut man tar och det material man använder i en lösning/produkt/tjänst kan påverka miljön, ekonomi eller livet för andra människor, kan man göra hållbara val som inte påverkar världen negativt.

Challenge-based learning – eller utmaningsbaserat lärande – är en pedagogisk metod som används i kursen och som kursansvarig Charlotte Norrman hoppas att fler lärare och programansvariga vill använda.

Ägs av studenter

Cia Lundvall.Cia Lundvall, en av facilitatorerna på InGenious-kursen fanns på plats vid scenen i Lövverket i Studenthuset vid Linköpings universitet.

På plats fanns även Cia A Lundvall, en av kursens facilitatorer som berättar att utbildningen är unik i sitt slag.

—De lösningar som studenterna presenterar äger de själva. Dessutom förbereder vi dem för framtiden genom att jobba i team och jobba med discipliner som de inte har jobbat med innan. Det är få kurser och ännu färre program och lärosäten som erbjuder detta.

Hon berättar att InGeniouskursen nästan varje gång har resulterat i att ett företag vill köpa lösningen som studenterna har presenterat. Prislappen varierar mellan 5000 och 50 000 kronor. Vissa företag har önskat att studenterna själva startar företag och på så vis fortsätter samarbetet kring produkten/lösningen som de presenterat.

—Det har även hänt att företag har uppmuntrat studenterna att starta företag för att utveckla sin lösning vidare och på så vis fortsätta samarbetet kring produkten eller lösningen som de presenterat. Det har även hänt att företag erbjudit sig att starta ett dotterbolag där studenterna skulle äga halva bolaget, men i det fallet ville studenterna plugga vidare, säger Cia A Lundvall.

Språkträning

Kursen ger också bra möjligheter att träna engelska. Det finns alltid någon eller några utbytesstudenter som går kursen varje termin.

InGenious ägs av Almi i Östergötland och har länge haft ett samarbete med LiU. De har även ett uppdrag att hjälpa små och medelstora företag att bli innovativa och komma i kontakt med LiU samt att visa studenterna att det finns en spännande arbetsmarknad i regionen.

InGenious-kursen erbjuds i första hand LiU-studenter men också studenter inom ECIU, som LiU ingår i. ECIU, the European Consortium of Innovative Universities, är ett nätverk bestående av 13 forskningsintensiva universitet i Europa som profilerat sig på entreprenörskap, högre utbildning och en gemensam faktor är att de rymmer både teknik- och samhällsvetenskaper.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.