30 mars 2023

− Digital marknadsföring och affärer. Det kan man lära sig. Men de mjuka värdena ... att snabbt förstå kulturen i teamet, landet och den specifika marknaden. Det fick jag från SMIO vid Linköpings universitet.

Elena Shabrova
Elena Shabrova är glad över att besöka Campus Valla. Hon har nytta av utbildningen i sitt dagliga arbete på Google i Dublin. Charlotte Perhammar
Det säger Elena Shabrova. Hon är en alumn från Linköpings universitet. De senaste tio åren har hon arbetat på den globala IT-jätten Googles europeiska kontor i Dublin. Hon var en av dem som reste till Linköping och besökte SMIO-programmets 15-årsjubileum i Studenthuset den 3-4 mars 2023, tillsammans med ett 80-tal alumner från hela världen.
Foto Charlotte Perhammar

Valde Linköping

- Så kul att träffa alla igen. Vi har fortfarande lite kontakt med våra SMIO-klasskamrater. Men det här var ett väldigt trevligt tillfälle! Jag är också glad att programmet vill ha vår input och förslag på förbättringar inför framtiden. Jag skulle vilja ge något tillbaka, säger hon.

Elena Shabrova kommer från en liten stad i centrala Ryssland. Hon flyttade till storstaden för en kandidatexamen vid landets äldsta och största tekniska universitet. Men hon ville studera och arbeta utomlands.

- Jag tittade på olika ställen. Jag ville ha en magisterexamen och jag ville plugga två år på engelska. Det idealiska programmet för mig skulle vara det med ett starkt internationellt fokus. Det fanns några alternativ i Europa, men jag valde SMIO i Linköping. Jag har också fått ett Visbystipendium från Svenska Institutet, säger hon.

Masterprogrammet SMIO står för Strategy and Management in International Organisations. Det startade 2007 som en del av LiU:s satsning på internationella utbytesstudier via ERASMUS. Programmet utbildar framtida chefer, strateger och organisationsutvecklare. Majoriteten av eleverna kommer från andra länder. Internationella organisationer är en genomgående röd tråd i programmet.

- Det var perfekt för mig. Och helt annorlunda. Det fanns ett 20-tal olika nationaliteter på programmet. I mitt hemland var jag van vid att plugga ensam och göra alla uppgifter själv, till exempel tentor, uppsatser, projekt och examensarbeten. När jag kom till Linköping var det ett stort skifte för mig att engagera mig så mycket i grupparbeten och få uppdrag gjorda tillsammans med mina kamrater. Jag tror att det förberedde mig för att arbeta i team på Google, särskilt i en internationell miljö.

Drömjobbet

Efter avslutad masterexamen arbetade hon ett år med ett forskningsprojekt vid LiU, om att hantera förvärv av bolag i övergångsekonomier. Arbetet presenterades på den internationella ledarkonferensen i Estland i april 2013. Elena gick också en intensiv ettårig heltidskurs i svenska och klarade TISUS-examen.
Sedan kom ett erbjudande som hon inte kunde tacka nej till:

- Jag fick ett erbjudande från Google om att gå med i deras kundsäljteam i Dublin, på Googles europeiska huvudkontor. Det var så jag flyttade till Irland. Mina studier på LiU gav mig en möjlighet att arbeta för ett fantastiskt internationellt företag och resa runt i världen. Detta var ett stort steg i min professionella utveckling och i mitt personliga liv.

Det är en fantastisk
plats att vara på! 
Elena har arbetat med Googles annonsörer, traditionella mediebyråer, oberoende byråer och annonsteknikpartners i Ryssland. Hon har också jobbat kortvarigt på Stockholmskontoret som YouTube-specialist. 2022 flyttade hon till ett team som stödjer MENA-regionen - Mellanöstern och Nordafrika. Där arbetar hon som strategisk byråchef och bygger långsiktiga partnerskap med reklambyråer för att hjälpa dem att bli framgångsrika.

Aldrig tråkigt

- MENA-teamet består av cirka 50 personer. Mina lagkamrater kommer från olika länder i Mellanöstern och runt om i världen. Det är en fantastisk blandning av kulturer och väldigt internationellt. Jag tror att mina kunskaper från SMIO hjälpte mig att snabbare anpassa mig till en ny affärsmiljö, nya kulturer och att vara öppen för att lära mig mer om MENA-regionen.

Hur är det att jobba på Google?
- Det är en fantastisk plats att vara på! Jag gillar att vara en del av ett team med mycket professionella och roliga människor. Alla är väldigt ambitiösa och brinner för sina roller och för att hjälpa kunder. Samtidigt är tekniken en mycket utmanande och snabbrörlig miljö. Du måste vara beredd på förändringar och kunna lära dig nya saker varje dag. Åker jag på semester och kommer tillbaka känner jag att jag har missat något. Men det är aldrig tråkigt!

Vad innebär termen "Googleyness"?
- Det finns ingen definition och den kan ha flera betydelser. Det är en kvalitet som vi söker hos människor när vi anställer eller interagerar inom företaget. För mig är ”Googleyness” någon som kan arbeta effektivt i ett team, känner till företagets värderingar men också tar risker och alltid sätter kundens/användarens bästa främst. För mig är en "googlig" person en person som både bryr sig om teamet och inte är rädd för att säga ifrån när det behövs.
Cirka 5 500 personer arbetar på Googles kontor i Dublin. Säljteamen spelar viktiga roller för att stödja över 100 marknader.

- Om du letar efter fallstudier och exempel på hur du arbetar på en specifik marknad, eller behöver råd, så finns alltid någon som kan ämnet och är redo att dela med dig av sina erfarenheter.

En gigantisk after work

Hur ser en typisk Google-fika ut?
- Vi har inget som den svenska fikan. I mitt team försöker vi att samlas runt klockan 16 varje dag för att bearbeta dagen. Vi försöker också schemalägga regelbundna 1:1-kaffechattar med kollegor från olika funktionsområden för att nätverka eller dela erfarenheter.

I stället för fika finns en after work, varje vecka, för hela (!) kontoret:
- Efter pandemin har det flyttats till torsdagar eftersom vi nu kan jobba hemifrån på fredagar. Det kallas TGIT, ett "Thank God it's Thursday"-event där hela kontoret samlas för lite snacks och drinkar. Det är ett mycket bra tillfälle att träffa människor från olika delar av företaget.

Foto Charlotte Perhammar Vad är din dröm, ditt nästa steg i livet?
- Jag har många idéer, inte alltid helt realistiska. Men den senaste tiden har jag reflekterat mycket över min utbildning. Jag kom till Moskva från en mycket liten stad med en befolkning på 30 000 människor. Mina universitetsstudier har utvecklat mig akademiskt och professionellt och gett nya möjligheter i livet. Jag skulle verkligen vilja bidra till utbildningsinitiativ för underprivilegierade grupper och speciellt tjejer runt om i världen. Det skulle vara fantastiskt att se hur fler av dem kan få möjligheter att studera och göra karriär, skapa sin självständighet och nå nya höjder i sina liv.

Vilka minnen har du från Linköping?
- Det finns så många bra minnen! Ryd, där jag bodde. Och så Gamla Linköping, mitt favoritställe i stan. Jag har också fina minnen från SMIO-lärarna, som guidade oss genom programmet: Marie Bengtsson och Jörgen Ljung. Jag är väldigt tacksam mot dem och jag skulle inte vara där jag är idag utan dem, säger Elena Shabrova.


SMIO firade 15 årsjubileum

Om utbildningen

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.