29 augusti 2023

För tredje året i rad träffades norska och svenska akademiker för att diskutera forskning kring prioriteringar i hälso- och sjukvården. I år var även det danska perspektivet representerat när 14 doktorander och 6 seniora forskare möttes utanför Oslo i augusti.

Deltagare vid sommarskola för doktorander.
Samtal vid sommarskolan för doktorander som hölls för tredje året i rad. Fotograf: Liam Strand.
Sommarskolan för doktorander startades genom ett samarbete kring svårighetsgrad mellan det norska projektet Severity and Priority Setting in Health Care (SEVPRI) som drivs av forskare från Akershus universitetssjukhus, Oslo universitet och Bergen universitet, och svenska JUST SEVERITY där Prioriteringscentrum och forskare från Uppsala universitet ingår. De tre dagarna gav utrymme för fördjupande diskussioner om bland annat doktorandernas forskningsprojekt.

Anton Klockhoff är ny doktorand knuten till Prioriteringscentrum och Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi (CMT). Han studerar vad som utgör rättvisa läkemedelspriser i system med offentligt finansierad sjukvård och begränsade resurser, där kostnaden av läkemedel i slutändan inte mäts i pengar utan hälsa. Han beskriver dagarna som mycket givande och intressanta.

Anton Klockhoff.
Anton Klockhoff.Fotograf: Liam Strand.
– För mig som ny doktorand var det otroligt värdefullt att tidigt få input från andra doktorander och professorer på idéerna för min första artikel. Jag är dock mest tacksam bara för att få ha träffat forskare från våra grannländer och de spännande samarbeten det öppnat upp för, säger Anton Klockhoff.

Även Michaela Eklund, doktorand knuten till CMT, uppskattade det tvärvetenskapliga utbytet och chansen att få höra fler perspektiv på hennes doktorandprojekt. Hon forskar om behandlingsmönster och faktorer som kan påverka spridning och implementering av behandlingsriktlinjer för hjärtsvikt.

Michaela Eklund.
Michaela Eklund.Fotograf: Liam Strand.
– Det var väldigt kul att presentera och få respons från andra infallsvinklar, såsom filosofiska, etiska och kliniska. De var ett öppet klimat med många bra diskussioner om saker jag själv inte tänkt eller reflekterat kring tidigare. Väldigt givande och utvecklande!, säger Michaela Eklund.

Nytt för 2024 var att även Danmark var representerat på sommarskolan. Forskaren Didde Boisen Andersen talade om den danska utvecklingen på prioriteringsområdet. Hon beskrev bland annat hur Danmark tog de första prioriteringsinitiativen för cirka 10 år sedan. Detta till skillnad från Norge och Sverige som började arbeta med frågorna redan på 1980/90-talet.

Lars Sandman.
Lars Sandman.Fotograf: Emma Busk Winquist.

– Samtidigt verkar det i nuläget hända relativt mycket i Danmark. Idéer väcktes under sommarskolan om framtida samarbeten eftersom de också arbetar med frågor kring prioritering utifrån svårighetsgrad och av sällsynta tillstånd, säger professor Lars Sandman, föreståndare för Prioriteringscentrum.

Under de tre år som sommarskolan hållits beskriver Lars Sandman att en personlig och fruktbar samverkan mellan deltagarna skapats.

– Även om det varje år tillkommer ett flertal nya doktorander har vi hittat en avslappnad form där jag uppfattar det som att man känner sig hemma och där det sker mycket utbyte även mellan de strukturerade sessionerna. Nu börjar det också utkristallisera sig mer konkreta idéer om fortsatt forskningssamverkan, framför allt mellan de mer seniora deltagarna, säger Lars Sandman.

Deltagare vid sommarskola för doktorander.
Deltagare vid sommarskolan för doktorander.Fotograf: Liam Strand.

Mer om Prioriteringscentrum

Senaste nytt från LiU

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Målvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.