05 december 2023

En av Linköpings Studentsångares längsta och viktigaste traditioner är julkonserterna i St Lars kyrka. I år går de av stapeln som vanligt men med en ny dirigent, Jakob Grubbström. Efter bara en månad vid LiU är det dags för hans första uppdrag med kören.

Linköpings studentsångare sjunger i kyrka
Linköpings Studentsångare repar inför julkonserterna

- Det känns väldigt roligt! Det ska bli kul att se Studentsångarna ”in action”. Vi har ju haft rätt kort om tid att lära känna varandra på ett musikaliskt plan så det är det som jag ser som den största utmaningen, säger Jakob Grubbström.

Konserterna äger rum i Sankt Lars kyrka i Linköping den sjätte och sjunde december och två stycken den nionde december. Studentsångarnas julkonserter är en långtgående tradition för många Linköpingsbor. Konserten har ett varierat program där traditionella julsånger med hela kören varvas med kvartettsång och instrumentalister.

- Dessutom kan man förvänta sig en och annan överraskning, lovar Jakob Grubbström.

Jakob Gurbbström dirigerar i kyrkaJakob Grubbström dirigerar. Fotograf: Markus Grubbström

August Goldhahn är Studentsångarnas verkställande ordförande och har sjungit julkonserten i St Lars kyrka, onsdag, torsdag och två gånger under lördagen mellan första och andra advent, sedan han började i kören 2011.

- Varje år känns det både traditionsenligt och nytt. I år har vi ny dirigent och 10 nya körmedlemmar, vilket i sig också är mycket spännande. Även om programmet ska vara traditionellt och juligt går vi in för att variera repertoaren och hur julstämningen förmedlas. Men även om repertoaren ändras lite är det två stycken som vi alltid framför, Härlig är jorden och Jul, jul, strålande jul. Vi har som vanligt med en rolig avdelning och vågar utlova sceniska grepp för den absolut bästa juliga konsertupplevelsen.

När Jakob Grubbström började som ny director musices vid LiU för bara en månad sedan var programmet för årets julkonserter redan klart.

- Just nu håller vi på och lär oss att tolka varandra. Hur ser till exempel Jacobs applådsignaler ut? Jacob vet ju inte hur vi fungerar på konserter och hur samspelet mellan oss ser ut. Det finns många personligheter och alla agerar vi olika inför och under en konsert, avslutar August Godhahn.
August Goldhahn. Foto Gunilla Pravitz

LiU-ambassadörer

Linköpings Studentsångare vårdar och förnyar de traditioner som finns bland de äldre akademiska manskörerna i Norden. Repertoaren är stor och bred, från klassisk manskörsmusik till nyskrivna verk och lättsamma studentikosa upptåg. Studentsångarna är en del av Musik vid LiU och bildades 1972 med namnet Lihkören och verkar som ambassadör för Linköpings universitet i Sverige och världen.

Sedan mitten av åttiotalet räknas kören som en av Sveriges absolut bästa manskörer. Idag rekryteras sångare från universitetets samtliga fakulteter och även utanför universitetets ramar – allt för att hålla högsta möjliga musikaliska kvalitet.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Elever och lärare i ett klassrum.

Enkla metoder gjorde lärare bättre på att undervisa

Alla lärares undervisning blev betydligt bättre efter att de fått besök av och återkoppling från experter på sina insatser under lektionen. Det visar en rapport från LiU som sammanställt observationer från 30 grundskolor.

Cellodlingsflaska under ett mikroskop i labb.

De odlar näsvävnad på labbet

LiU-forskare är bland de första i världen att odla mänsklig näsvävnad från stamceller. I den studerar de hur olika virus infekterar luftvägarna. Modellen använder de nu för att undersöka hur en särskild sorts antikroppar kan skydda oss mot infektion.

WASP utökas med initiativet AI for Science

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse beviljar WASP 70 miljoner kronor till ett nytt initiativ som ska främja användandet av AI-baserade metoder inom akademisk forskning i Sverige.