05 december 2023

En av Linköpings Studentsångares längsta och viktigaste traditioner är julkonserterna i St Lars kyrka. I år går de av stapeln som vanligt men med en ny dirigent, Jakob Grubbström. Efter bara en månad vid LiU är det dags för hans första uppdrag med kören.

Linköpings studentsångare sjunger i kyrka Linköpings Studentsångare repar inför julkonserterna

- Det känns väldigt roligt! Det ska bli kul att se Studentsångarna ”in action”. Vi har ju haft rätt kort om tid att lära känna varandra på ett musikaliskt plan så det är det som jag ser som den största utmaningen, säger Jakob Grubbström.

Konserterna äger rum i Sankt Lars kyrka i Linköping den sjätte och sjunde december och två stycken den nionde december. Studentsångarnas julkonserter är en långtgående tradition för många Linköpingsbor. Konserten har ett varierat program där traditionella julsånger med hela kören varvas med kvartettsång och instrumentalister.

- Dessutom kan man förvänta sig en och annan överraskning, lovar Jakob Grubbström.

Jakob Gurbbström dirigerar i kyrkaJakob Grubbström dirigerar. Fotograf: Markus Grubbström

August Goldhahn är Studentsångarnas verkställande ordförande och har sjungit julkonserten i St Lars kyrka, onsdag, torsdag och två gånger under lördagen mellan första och andra advent, sedan han började i kören 2011.

- Varje år känns det både traditionsenligt och nytt. I år har vi ny dirigent och 10 nya körmedlemmar, vilket i sig också är mycket spännande. Även om programmet ska vara traditionellt och juligt går vi in för att variera repertoaren och hur julstämningen förmedlas. Men även om repertoaren ändras lite är det två stycken som vi alltid framför, Härlig är jorden och Jul, jul, strålande jul. Vi har som vanligt med en rolig avdelning och vågar utlova sceniska grepp för den absolut bästa juliga konsertupplevelsen.

När Jakob Grubbström började som ny director musices vid LiU för bara en månad sedan var programmet för årets julkonserter redan klart.

- Just nu håller vi på och lär oss att tolka varandra. Hur ser till exempel Jacobs applådsignaler ut? Jacob vet ju inte hur vi fungerar på konserter och hur samspelet mellan oss ser ut. Det finns många personligheter och alla agerar vi olika inför och under en konsert, avslutar August Godhahn.
August Goldhahn. Foto Gunilla Pravitz

LiU-ambassadörer

Linköpings Studentsångare vårdar och förnyar de traditioner som finns bland de äldre akademiska manskörerna i Norden. Repertoaren är stor och bred, från klassisk manskörsmusik till nyskrivna verk och lättsamma studentikosa upptåg. Studentsångarna är en del av Musik vid LiU och bildades 1972 med namnet Lihkören och verkar som ambassadör för Linköpings universitet i Sverige och världen.

Sedan mitten av åttiotalet räknas kören som en av Sveriges absolut bästa manskörer. Idag rekryteras sångare från universitetets samtliga fakulteter och även utanför universitetets ramar – allt för att hålla högsta möjliga musikaliska kvalitet.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Porträtt på professor Zoran Slavnic.

Bosniska flyktingar klarade sig trots ovisshet

Två grupper flydde i omgångar från kriget i Bosnien. Den ena fick snabbt permanent uppehållstillstånd i Sverige medan den andra fick leva i ovisshet. Nu har forskare vid LiU undersökt vad det fick för följder. Resultatet är oväntat.

ung man tar paus i löpningen.

Fysisk form i tonåren kopplat till åderförfettning i medelåldern

Män som var i god fysisk form som unga hade lägre risk för åderförfettning nära 40 år senare, enligt en studie ledd av LiU-forskare. Fynden pekar mot att åderförfettning är en av mekanismerna bakom sambandet mellan fysisk form och hjärt-kärlsjukdom.

Med kunskap att ge den rätta bilden av folkhögskolan

Som enda lärosäte i Sverige examinerar LiU folkhögskollärare. Cecilia Lindholm tog sin examen genom uppdragsutbildningarna FUD och hon tror att möjligheten att ta examen är viktig för att stärka folkhögskolan som utbildningsform.