08 december 2022

Axel Landelius och Alfons Johansson är två kusiner som besegrat OS-mästarna Lag Edin och vunnit SM-guld i curling, både som juniorer och seniorer. Nu är de och deras två lagkamrater uttagna till landslagstruppen och ska kvala till junior-VM. Samtidigt är de studenter på LiU.

Bild på Axel Landelius och Alfons Johansson, LiU Elitidrott.
Axel Landelius och Alfons Johansson är uppvuxna på isen och började träna curling tidigt. Axel redan vid sex års ålder och Alfons i 11-års åldern. Nu är de en del av såväl LiU Elitidrott som landslagstruppen i curling. Thor Balkhed

Det är en tidig vintermorgon vi träffas i Mjölby curlinghall. Klockan har precis slagit åtta när Axel Landelius dyker upp i en landslagsjacka. Kusinen Alfons Johansson har varit här redan sen klockan sju för att preparera isen. Först har han hyvlat banan plan och sedan har han lagt på ett lager pebble, små vattendroppar som han duschat på banan för att få stenarna att glida bättre. 

Att göra i ordning isen och att testa den är viktiga delar i förberedelserna inför en match eller träning. 

– Mycket handlar om att lära känna isen, hur lång tid det tar för en sten från att man har spelat ut den till att den når boet, säger Axel Landelius. 

Uppvuxna på isen

Bild på Alfons Johansson och Axel Landelius, LiU Elitidrott.Den stora utmaningen med att kombinera idrott och studier tycker de är att få till planeringen. – Man måste ha lite tur också, så inte allt för mycket krockar, säger Axel Landelius. Foto Thor Balkhed Både han och Alfons är uppvuxna i en curlingfamilj och har hängt i curlinghallen i Mjölby sen de var små.

– Min farbror, som är Axels pappa, spelade curling och även farfar spelade längre tillbaka i tiden. Så det blev att man släpades hit när man var liten och sen har man blivit kvar, säger Alfons. 

Idag är han vice-skip i Team Landelius. Den två år yngre kusinen Axel är skip och lagkapten. Tillsammans med två lagkamrater har de vunnit junior-SM två år i rad. I våras besegrade de OS-mästarna Lag Edin i gruppspelet av senior-SM där de också gick hela vägen och vann guld. 

– Det var en häftig upplevelse och ett stort steg framåt för oss, säger Axel.

Segern resulterade i att de fick en plats i landslagstruppen, tillsammans med Lag Edin och Lag Nyman, och sponsorpengar för att täcka tävlingskostnader för kommande säsong. Något som blev mycket uppskattat då en tävling kan kosta runt 20–25 000 kronor.

Bild på Alfons Johansson och Axel Landelius, LiU Elitidrott.Curling är ett spel med mycket taktik som delvis påminner om schack. Sporten spelas på en isbana där två lag tävlar om att placera stenar i ett målområde som kallas för boet. Foto Thor Balkhed – Det blir många resor. Särskilt hösten är intensiv med mycket tävlingar. Vi spelar i elitserien och reser mycket i Sverige men även utomlands. Vi har varit på tourtävlingar i Estland, Lettland och Norge och nu närmast ska vi till Finland för att kvala till junior-VM, säger Alfons.

Samtidigt som de elitsatsar och har planer på att ta sig till både EM och VM är de båda studenter på Linköpings universitet. Alfons läser tredje året på civilingenjörsprogrammet i Datateknik och Axel läser första året på högskoleingenjörsprogrammet i Maskinteknik. 

Hur lyckas ni få ihop både studierna och satsningen på curlingen?

– Man får planera ordentligt, ta vara på all tid man får för att träna och studera och kanske festa lite mindre, skrattar Axel. 

– Ja, man får prioritera. Vissa tentor blir missade för att man har tävlingar men det är något man får ta, att skriva omtenta brukar fungera, säger Alfons som berättar att han har två tentor att ta igen nästa omtentaperiod.

Det är stor skillnad mot curlinggymnasiet, som de båda gick i Härnösand.

– Där var det mer flexibelt och lätt att flytta prov. En tävling var alltid ett giltigt skäl för frånvaro, säger Axel. 

Men visst stöd och hjälp får kusinerna även från LiU. När Alfons hade en projektredovisning som krockade med en tävling fick han göra den på distans, något som var möjligt för att han, liksom Axel, är EVL-studenter. Det innebär att de är en del av Riksidrottsförbundets satsning på elitidrottare som vill kombinera sin idrottskarriär med studier på ett elitidrottsvänligt lärosäte. Som EVL-studenter har de också fått gratis träningskort på Campushallen. 

– Där finns bra med rejäla skivstänger vilket jag gillar, säger Alfons. 

Bild på Axel Landelius och Alfons Johansson, LiU Elitidrott.De olika personerna i ett curlinglag har olika roller. En spelare som skjuter i väg stenen, två som sopar framför stenen för att styra den och en skipper/lagkapten som ger instruktioner under sopningen. Foto Thor Balkhed Men någon curlinghall finns inte att tillgå i Linköping. Därför tränar de i hemmahallen i Mjölby och ibland i Jönköping. 

– De har en bättre hall. Dessutom är en i laget från Jönköping så när vi åker dit kan vi tre träna ihop, säger Axel. 

Den fjärde lagkamraten bor i Umeå.

– Vi ses inte så ofta. Det blir på tävlingar. Då får vi spela ihop oss, säger Alfons.  

En vanlig dag åker de till campus Valla vid åtta och är där till fem. 

– Sen blir det till att åka hem och käka lite mellis innan man åker till hallen och tränar, säger Alfons.

– Har men ledig tid händer det att man åker hit och både pluggar och tränar. Så får man båda gjort, säger Axel. 

Visst blir det en hel del individuell träning på isen men både Axel och Alfons poängterar att curling är en lagsport. 

– Det är lätt att tänka att det bara är de två sista stenarna som är viktiga i en curlingmatch men alla stenar och alla spelare har lika stor betydelse, säger Axel.

– Varje sten är ett lagjobb. Man snackar dit och sopar dit stenarna tillsammans. Tydlig kommunikation är viktigt, fortsätter Alfons.

Taktik och precision

Bild på Alfons Johansson och Axel Landelius, LiU Elitidrott.Mycket istid. Axel och Alfons spenderar mycket tid i curlinghallen och har svårt att hinna med något studentliv. – Kanske att vi kan ta igen det i vår. Vi stänger av isen i mars, säger Alfons. Foto Thor Balkhed Curling är en precisionssport med mycket taktik och kan liknas vid att spela schack på is. Förutom kroppskontroll kräver det strategisk förståelse och logiskt tänkande. Förmågor de också har nytta av i sina studier. 

– Jag valde att plugga till civilingenjör i datateknik eftersom jag är intresserad av datorer. Jag tror också att jag kommer vara eftertraktad efter utbildningen, det finns gott om jobb, säger Alfons. 

Förra sommaren fick han kombinera sina två stora intressen för curling och datateknik då han utvecklade appen Figurspel och en tillhörande databas på uppdrag av Svenska Curlingförbundet. Appen underlättar protokollföring och rapportering av resultat till förbundet. 

Axel som pluggar till högskoleingenjör i maskinteknik tycker att det bästa med utbildningen är att den är praktisk. 

– Roligast är alla projektarbeten. Då får man jobba i grupp och känner att man får göra lite själv.

Vad är det bästa med curling?

– Lagspelet och lagkänslan! säger Alfons. 

– Att man får tävla och resa mycket. Inte bara till grannbyn, säger Axel. 

– Det är en liten sport så därför blir det många långa resor. Det gör också att man känner de flesta curlare i Sverige, säger Alfons. 

– Sammanhållningen är nog annorlunda jämfört med andra sporter. Vi är vänner snarare än konkurrenter och går ut och käkar ihop. Vi snackar både innan och efter tävlingar, säger Axel. 

Framöver väntar en resa till Finland och kval till junior-VM. Men resan slutar inte där.  

– Målet är att kunna leva på curlingen, säger Alfons.

Bild på Axel Landelius och Alfons Johansson, LiU Elitidrott.Att få ihop laget och ha en tydlig kommunikation är viktigt i curling och något de tar med sig in i studierna. – Alla ansvarsuppgifter är lika viktiga för att få ett bra resultat, oavsett om det gäller curling eller grupparbeten, säger Axel. Man kan lägga upp studierna och curlingen på samma sätt genom att planera och sätta upp smarta mål, säger Alfons.  Foto Thor Balkhed

Faktaruta

Axel Landelius

Skip Team Landelius

Picture of Axel Landelius, LiU ElitidrottAxel Landelius Foto Thor Balkhed Ålder: 19.
Sport: Curling.
Studerar: Högskoleingenjör i Maskinteknik.
Bästa matlådan: Currykyckling och ris.
Bästa studieplatsen: Curlinghallen. Det är skönt att vara här och både plugga, träna och luncha. På dagarna är det ofta ingen annan som är här.
Bästa boken: Kursboken ”Analys i en variabel”.

Alfons Johansson

Vice-Skip Team Landelius

Picture of Alfons Johansson, LiU ElitidrottAlfons Johansson Foto Thor Balkhed Ålder: 21 
Sport: Curling.
Studerar: Civilingenjör i Datateknik.
Bästa matlådan: Kycklingwok.
Bästa studieplatsen: Curlinghallen.
Bästa boken: Vi har en författare i klubben så jag säger den. ”Ofrivillig viking” av Olle Nåbo.

Läs mer om att kombinera elitidrott med studier

Läs mer om Alfons och Axels utbildningar

Senaste nytt från LiU

Man som står i en matbutik

Edvin pausade studierna och startade obemannad matbutikskedja

Edvin Johansson pausade studierna på civilingenjörsprogrammet i Industriell ekonomi för att starta AutoMat, en obemannad matbutikskedja. Nu är han tillbaka på campus med sin hittills största butik – belägen mitt i det myllrande studentlivet.

Person (Jie Zhou) pekar på en datorskärm.

Ny värld av 2D-material öppnas

Material som är extremt tunna får ovanliga egenskaper som gör dem lämpliga för bland annat energilagring, katalys och vattenrening. Nu har forskare vid LiU utvecklat en metod där hundratals nya 2D-material kan skapas.

Lakrits i skål och lakritsrot bredvid.

Liten mängd lakrits höjer blodtrycket

Det är känt att större mängder lakrits orsakar högt blodtryck. Nu visar en studie av forskare vid LiU att även små mängder lakrits höjer blodtrycket. De individer som reagerar kraftfullast visar också tecken på belastning av hjärtat.