02 februari 2023

Muharrem Demirok, alumn från Linköpings universitet, har valts till ny partiledare för Centerpartiet.

En person står utomhus och tittar in i kameran.
Muharrem Demirok, alumn från Linköpings universitet, är ny partiledare för Centerpartiet. Fredrik Wennerlund

Muharrem Demirok, 46, växte upp i Stockholm och flyttade till Linköping för studier på LiU under slutet av 1990-talet. Han läste olika fristående kurser och tog ut en kandidatexamen i statsvetenskap 2004. Något år tidigare påbörjade han sin politiska bana när han blev medlem i Centerpartiet.
Muharrem Demirok blev kvar i Linköping efter studierna och gjorde snabb politisk karriär. 2007 blev han kommunalråd i Linköping, en position han hade fram till hösten 2022 när han valdes in i riksdagen.

Nu står det klart att han efterträder Annie Lööf som partiledare för Centerpartiet, efter bara ett halvår som riksdagsledamot

– Rollen som partiordförande ser jag som en lagledare. Jag vill involvera hela Centerpartiet i den resa vi måste göra och jag vill att alla ska känna sig inbjudna, sa han till det egna partiet inför extrastämman.

Den senaste LiU-alumnen som varit ledare för ett politiskt parti i Sverige innan Muharrem Demirok var Gustav Fridolin. Miljöpartiets tidigare språkrör (2011-2019) läste till folkhögskollärare i Linköping i slutet av 2000-talet.

Riksdagens nuvarande talman Andreas Norlén (M), som både studerat och doktorerat i affärsjuridik vid LiU, utsågs till Årets alumn 2019.

Relaterat innehåll

Statsvetenskap

Senaste nytt från LiU

En person tittar in i kameran.

Jan-Ingvar Jönsson ny ordförande för ECIU

Rektorn vid Linköpings universitet, Jan-Ingvar Jönsson, har blivit utsedd till ny ordförande för det europeiska nätverket för innovativa universitet i Europa, ECIU.

Porträtt på två tjejer som kramar varandra

Spex-SM i Linköping för första gången

I maj arrangeras SM i studentspex i Linköping för första gången. Holgerspexet och Linköpings Studentspex, universitetets två spexföreningar, laddar för tävlingen med ett gemensamt bidrag.

Lysande glasskiva med krokodilklämma.

Genombrott för nästa generations digitala skärmar

Forskare vid LiU har utvecklat en digital skärm där själva lysdioderna reagerar på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls bland annat. Resultaten kan vara starten för en helt ny generation digitala skärmar.