02 februari 2023

Muharrem Demirok, alumn från Linköpings universitet, har valts till ny partiledare för Centerpartiet.

En person står utomhus och tittar in i kameran.
Muharrem Demirok, alumn från Linköpings universitet, är ny partiledare för Centerpartiet. Fredrik Wennerlund

Muharrem Demirok, 46, växte upp i Stockholm och flyttade till Linköping för studier på LiU under slutet av 1990-talet. Han läste olika fristående kurser och tog ut en kandidatexamen i statsvetenskap 2004. Något år tidigare påbörjade han sin politiska bana när han blev medlem i Centerpartiet.
Muharrem Demirok blev kvar i Linköping efter studierna och gjorde snabb politisk karriär. 2007 blev han kommunalråd i Linköping, en position han hade fram till hösten 2022 när han valdes in i riksdagen.

Nu står det klart att han efterträder Annie Lööf som partiledare för Centerpartiet, efter bara ett halvår som riksdagsledamot

– Rollen som partiordförande ser jag som en lagledare. Jag vill involvera hela Centerpartiet i den resa vi måste göra och jag vill att alla ska känna sig inbjudna, sa han till det egna partiet inför extrastämman.

Den senaste LiU-alumnen som varit ledare för ett politiskt parti i Sverige innan Muharrem Demirok var Gustav Fridolin. Miljöpartiets tidigare språkrör (2011-2019) läste till folkhögskollärare i Linköping i slutet av 2000-talet.

Riksdagens nuvarande talman Andreas Norlén (M), som både studerat och doktorerat i affärsjuridik vid LiU, utsågs till Årets alumn 2019.

Relaterat innehåll

Statsvetenskap

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.