En kurs som växte snabbt
Kursen, som är en del av ECIU University:s satsning på utmaningsbaserat lärande, var från början tänkt för åtta deltagare. Men intresset blev enormt.
– Jag planerade först för en kurs för åtta personer men när vi marknadsförde fick vi 170 sökande, varav ett 50-tal valdes ut för att delta i kursen. Det var studenter från hela Europa, från olika universitet och olika disciplinära bakgrunder, berättar Aliaksei Kazlou, universitetslektor och kursansvarig.
Studenterna arbetar i grupper med ett verkligt problem från ett startup-företag – Organic H2 – som utvecklar teknik för grön vätgas baserat på forskning inom organiska material och elektrokemi.
– Fördelen med en utmaning är att studenter möter en realistisk situation. Det är ett komplext problem där de måste identifiera vad som faktiskt behöver lösas – och vad som går att lösa, säger Aliaksei.
Ett europeiskt klassrum
Kursen samlar studenter från olika länder och ämnesområden – från miljöteknik och företagsekonomi till journalistik och statsvetenskap. Det tvärvetenskapliga och internationella upplägget är en viktig del av lärandet.
– Det är ett bra sätt att öva på att jobba i hela Europa. Alla länder har olika lagar och tillvägagångssätt. Studenterna lär sig oerhört mycket från varandra, inte bara från oss lärare, berättar Aliaksei vidare.
Olika bakgrunder stärker
Flera studenter lyfter fram hur kursen gett dem nya perspektiv – både akademiskt och personligt.
– Jag studerar miljöteknik och tyckte att det här var en fantastisk möjlighet att lära mig mer om grön vätgas, särskilt i Sverige som är ett föregångsland inom hållbarhet, säger Ryu från University of Aveiro.
– Det är spännande att arbeta med människor från olika bakgrunder. Vi har olika styrkor och kunskaper, vilket gör grupparbetet väldigt dynamiskt, säger Joana deltagare från University of Aveiro.
– Jag jobbar på ett företag som investerar i hållbarhet och ville fördjupa mina kunskaper. Det här var en perfekt kombination av lärande och internationell erfarenhet, berättar Diana från Kaunas University of Technology.
Från forskning till verklighet
Utmaningen handlar om att hjälpa Organic H2 att ta steget från forskningslabb till marknad. Studenterna fungerar som strategiska rådgivare och får insikt i hur vetenskapliga innovationer kan bli kommersiellt gångbara – med fokus på hållbarhet, lokala ekonomier och social rättvisa.