I en tid då klimatförändringarna ökar risken för omfattande skogsbränder behövs nya innovativa lösningar. Det var just denna utmaning som ett internationellt studentteam från Linköpings universitet och Stanford University tog sig an — och resultatet blev FireFly, ett drönarsystem som ska ge brandmän bättre överblick över bränder i svår terräng.
Ett globalt problem som kräver nytänkande
– Det gör att insatser kan planeras mer effektivt och att riskerna minskar både för brandmän och för miljön, säger Jonas Rohdin, en av LiU-studenterna som deltog i projektet och som nu arbetar som chef för Geodataenheten i Linköpings kommun.
Projektet genomfördes i samarbete med Saab, som var industriell partner och bidrog med både expertstöd och värdefull feedback under utvecklingen.
Tvärvetenskapligt och internationellt samarbete
Projektgruppen bestod av sju personer: tre studenter från Stanford och fyra från LiU, där de svenska studenterna kom från masterprogrammen Strategic Management in International Organizations (SMIO) och Aeronautical Engineering.
Samarbetet skedde inom en kurs där studenter från olika ämnen och länder jobbar tillsammans för att lösa verkliga samhällsproblem. Kursen bygger på ett praktiskt och kreativt arbetssätt där man fokuserar på användarnas behov och utvecklar idéer i grupp.
– Samarbetet mellan LiU och Stanford var över förväntan. Det finns mycket att lära av personer från olika delar av världen. Man får ett bredare perspektiv på problem och lösningar, vilket är otroligt värdefullt både professionellt och personligt, berättar Martin Vikblad, en av LiU-studenterna som deltog i projektet. Idag arbetar han som konsult mot Saab Aeronautics, där han jobbar med test och verifiering av Gripen.
"Tufft, men otroligt lärorikt"
Att arbeta i ett internationellt team ställde höga krav — inte minst med tanke på tidsskillnader och distansarbete. Jonas Rohdin beskriver det som både utmanande och utvecklande:
– I en miljö där många håller världsklass kan det uppstå ett tävlingsinriktat klimat. Det var tufft men också otroligt lärorikt. Jag växte både som ingenjör och som person och lärde mig hantera olika typer av människor och situationer.
– Projektet gav mig insikt i hur viktigt det är att rama in och avgränsa ett problem ordentligt. Det har hjälpt mig mycket i arbetslivet, där jag idag jobbar som skrovkonstruktör och designer på Saab.
Chipo Ziyambe, som idag är doktorand inom industriell marknadsföring, beskriver hur projektet stärkte henne personligen:
– Det var en utmaning eftersom projektet var mer tekniskt i början. Jag fick hitta min roll och insåg att mitt bidrag i att definiera problemområdet var viktigt. Erfarenheten stärkte mitt självförtroende och lärde mig att hitta min röst i ett internationellt team.
Internationell uppmärksamhet
FireFly-projektet väckte stor uppmärksamhet när det presenterades vid Stanford University under deras 100-årsjubileum för School of Engineering. Bland annat uppmärksammades projektet av Reuters, vilket ledde till att nyheten spreds internationellt.
Projektet är nu på väg in i en patentprocess, finansierad av Stanford. Det handlar inte om att patentera själva drönartekniken eller sensorerna, eftersom dessa redan finns. Istället gäller patentet själva processen och hur tekniken används på ett nytt sätt för att stödja brandmän i fält. Det är alltså kombinationen av befintliga komponenter och hur de integreras i en specifik arbetsmetod som är unik.
– Det känns fantastiskt att något vi skapade som studenter faktiskt kan bidra till att skydda skogar och kanske till och med rädda liv, säger Chipo Ziyambe. Dessutom har projektet gett mig en unik berättelse som ofta leder till spännande samtal och nya kontakter.
Se inslaget om projektet i Reuters.