Adel Daoud, biträdande professor i analytisk sociologi vid Linköpings universitet, affilierad docent, Chalmers Foto Astrid Dünkelmann
– Jag engagerar mig i Sveriges unga akademi eftersom akademin erbjuder ett unikt tillfälle att förändra, förbättra, och förädla svenska universitet och deras position globalt, säger Adel Daoud.
Adel Daoud disputerade i sociologi 2011 med avhandlingen Scarcity, Abundance, and Sufficiency – Contributions to Social and Economic Theory, vid Göteborgs universitet. Efter det hade han positioner vid Harvard University, University of Cambridge, Max Planck Institute for the Studies of Societies och Alan Turing Institute. Han började jobba på Institutet för analytisk sociologi 1 april 2021.
Passionerad fattigdomsforskare
Ungefär 900 miljoner av jordens befolkning lever i extrem fattigdom och en tredjedel av dessa lever i Afrika. Vardagen i extrem fattigdom har stora effekter både på kort och på lång sikt, eftersom den riskerar att leda människor in i en ond cirkel av otillräcklighet, och därmed fånga dem i så kallade fattigdomsfällor. Ett sätt att bryta sådana onda cirklar är att ingripa genom utvecklingsprojekt – fattigdomsinterventioner. Men på grund av brist på data så kan forskare inte utvärdera olika typer av interventioner, och besvara grundläggande frågor.
Idag är Adels forskning mycket mer tillämpad och handlar om global fattigdom. Han leder en forskargrupp som jobbar med att identifiera i vilken utsträckning afrikanska samhällen är fångade i fattigdom och att öka vår förståelse för hur olika konkurrerande fattigdomsinterventioner förändrar dessa samhällens möjligheter att ta sig ur fattigdomsfällor.
– Jag är en kombination av samhällsvetare, fattigdomsforskare och datavetare. Min grupp utvecklar artificiell intelligens-algoritmer för att mäta fattigdom från satellitbilder och för att analysera effekten av lokalbistånd, berättar Adel Daoud.