07 december 2021

Linköpings universitet stärker sin position på flertalet områden i de globala ämnesrankningar som Times Higher Education (THE) presenterat under hösten. Högst rankad är verksamheten inom teknik, ekonomi och psykologi.

Vanya Darakchieva, professor i halvledarmaterial, är en av flera framstående forskare inom materialområdet vid LiU.

 

Linköpings universitet finns med på samtliga ämnesrankningar, förutom juridik. Med enstaka undantag har LiU förbättrat sin position sedan förra året.

Inom teknik, ekonomi och psykologi placerar sig LiU som ett av världens drygt hundra bästa lärosäten (ligger i intervallet 101-125). Det innebär rejäla lyft jämfört med ifjol. Mellan 50 och 100 lärosäten har passerats inom respektive område.

Inom datavetenskap återfinns LiU i spannet 151-175 plats i världen, även det bättre än i fjol.

Allra största klivet – vid sidan av psykologi – tas dock inom samhällsvetenskap där LiU nu återfinns bland de två hundra främsta lärosätena i världen.

Ämnesrankningarna baseras på samma underlag som THE World University Rankings, som publicerades tidigare under hösten. Indikatorerna viktas dock olika beroende på ämne. Med tanke på att LiU kraftigt förbättrade sig totala position från plats 411 till 283, så var det dock förväntat att det även skulle slå igenom i ämnesrankningarna.

THE-rankningen är en av världens tre stora och mest betydande rankningar. Totalt finns drygt 20 000 lärosäten i världen.

Läs mer: www.timeshighereducation.com/world-university-rankings


Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.