07 december 2021

Linköpings universitet stärker sin position på flertalet områden i de globala ämnesrankningar som Times Higher Education (THE) presenterat under hösten. Högst rankad är verksamheten inom teknik, ekonomi och psykologi.

Vanya Darakchieva, professor i halvledarmaterial, är en av flera framstående forskare inom materialområdet vid LiU.

 

Linköpings universitet finns med på samtliga ämnesrankningar, förutom juridik. Med enstaka undantag har LiU förbättrat sin position sedan förra året.

Inom teknik, ekonomi och psykologi placerar sig LiU som ett av världens drygt hundra bästa lärosäten (ligger i intervallet 101-125). Det innebär rejäla lyft jämfört med ifjol. Mellan 50 och 100 lärosäten har passerats inom respektive område.

Inom datavetenskap återfinns LiU i spannet 151-175 plats i världen, även det bättre än i fjol.

Allra största klivet – vid sidan av psykologi – tas dock inom samhällsvetenskap där LiU nu återfinns bland de två hundra främsta lärosätena i världen.

Ämnesrankningarna baseras på samma underlag som THE World University Rankings, som publicerades tidigare under hösten. Indikatorerna viktas dock olika beroende på ämne. Med tanke på att LiU kraftigt förbättrade sig totala position från plats 411 till 283, så var det dock förväntat att det även skulle slå igenom i ämnesrankningarna.

THE-rankningen är en av världens tre stora och mest betydande rankningar. Totalt finns drygt 20 000 lärosäten i världen.

Läs mer: www.timeshighereducation.com/world-university-rankings


Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.