07 december 2021

Linköpings universitet stärker sin position på flertalet områden i de globala ämnesrankningar som Times Higher Education (THE) presenterat under hösten. Högst rankad är verksamheten inom teknik, ekonomi och psykologi.

Vanya Darakchieva, professor i halvledarmaterial, är en av flera framstående forskare inom materialområdet vid LiU.

 

Linköpings universitet finns med på samtliga ämnesrankningar, förutom juridik. Med enstaka undantag har LiU förbättrat sin position sedan förra året.

Inom teknik, ekonomi och psykologi placerar sig LiU som ett av världens drygt hundra bästa lärosäten (ligger i intervallet 101-125). Det innebär rejäla lyft jämfört med ifjol. Mellan 50 och 100 lärosäten har passerats inom respektive område.

Inom datavetenskap återfinns LiU i spannet 151-175 plats i världen, även det bättre än i fjol.

Allra största klivet – vid sidan av psykologi – tas dock inom samhällsvetenskap där LiU nu återfinns bland de två hundra främsta lärosätena i världen.

Ämnesrankningarna baseras på samma underlag som THE World University Rankings, som publicerades tidigare under hösten. Indikatorerna viktas dock olika beroende på ämne. Med tanke på att LiU kraftigt förbättrade sig totala position från plats 411 till 283, så var det dock förväntat att det även skulle slå igenom i ämnesrankningarna.

THE-rankningen är en av världens tre stora och mest betydande rankningar. Totalt finns drygt 20 000 lärosäten i världen.

Läs mer: www.timeshighereducation.com/world-university-rankings


Senaste nytt från LiU

Kampanj mot droger blev Emmas genombrott

När Kårservice i samarbete med kårerna bestämde att tydligt ta avstånd från droger och droghandel gick uppdraget till GDK-studenten Emma Kunelius. Hennes kampanj fick stort genomslag på campus och nominerades i tävlingen Stora Kommunikationspriset.

Ola Larsmo.

En brygga mellan universitetet och samhället

Författaren Ola Larsmo sammanfattar sin tid som gästprofessor vid LiU som spännande, givande och viktig. Han menar att det i dag är viktigare än någonsin att känna till sin historia och att förstå den.

Glasskiva med droppe belyst underifrån.

Nästa generations hållbara elektronik dopas med luft

Forskare vid LiU har utvecklat en ny metod där organiska halvledare kan bli mer ledande med hjälp av luft som störämne. Enligt forskarna är det ett stort steg mot framtidens billiga och hållbara organiska halvledare.