07 december 2021

Linköpings universitet stärker sin position på flertalet områden i de globala ämnesrankningar som Times Higher Education (THE) presenterat under hösten. Högst rankad är verksamheten inom teknik, ekonomi och psykologi.

Vanya Darakchieva, professor i halvledarmaterial, är en av flera framstående forskare inom materialområdet vid LiU.

 

Linköpings universitet finns med på samtliga ämnesrankningar, förutom juridik. Med enstaka undantag har LiU förbättrat sin position sedan förra året.

Inom teknik, ekonomi och psykologi placerar sig LiU som ett av världens drygt hundra bästa lärosäten (ligger i intervallet 101-125). Det innebär rejäla lyft jämfört med ifjol. Mellan 50 och 100 lärosäten har passerats inom respektive område.

Inom datavetenskap återfinns LiU i spannet 151-175 plats i världen, även det bättre än i fjol.

Allra största klivet – vid sidan av psykologi – tas dock inom samhällsvetenskap där LiU nu återfinns bland de två hundra främsta lärosätena i världen.

Ämnesrankningarna baseras på samma underlag som THE World University Rankings, som publicerades tidigare under hösten. Indikatorerna viktas dock olika beroende på ämne. Med tanke på att LiU kraftigt förbättrade sig totala position från plats 411 till 283, så var det dock förväntat att det även skulle slå igenom i ämnesrankningarna.

THE-rankningen är en av världens tre stora och mest betydande rankningar. Totalt finns drygt 20 000 lärosäten i världen.

Läs mer: www.timeshighereducation.com/world-university-rankings


Senaste nytt från LiU

Närbild på små bitar av lever i en petriskål.

Levern kan förutspå spridning av cancer i bukspottskörteln

Mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse hur bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig. Upptäckten kan bidra till nya sätt att förutsäga sjukdomsförloppet och förebygga spridning till andra organ.

Kvinna i trappa.

Den otekniska flickan är en myt

Flickor i årskurs 3 är fulla av självförtroende och intresse för teknik. Ett par år senare har de tappat allt. I sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet undersöker Ulrika Sultan orsakerna.

Kvinna står på väg med korsade armar.

Hon vill få robotar att uppföra sig bättre

Forskaren Hannah Pelikan tror att vi kommer att få se ökade konflikter mellan människor och robotar i framtiden. I sin forskning filmar hon vardagliga möten mellan människa och maskin för att se vad som händer.