13 juni 2024

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse beviljar Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, 70 miljoner kronor till ett nytt initiativ som ska främja användandet av AI-baserade metoder inom akademisk forskning i Sverige.

Anders Ynnerman.
Anders Ynnerman är programdirektör för WASP och professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet.

I och med det nya initiativet tar WASP sig an uppdraget att samordna insatser inom området, ofta kallat ”AI for Science”, i Sverige.

– Initiativet bygger på de framgångsrika samarbetena mellan WASP och Stiftelsens övriga forskningsprogram inom hållbara material och livsvetenskap, och de behov som man då har sett, säger Anders Ynnerman, WASP:s programdirektör. Och fortsätter:

– Ett av målen är att främja nya vetenskapliga genombrott genom att överbrygga klyftan mellan den senaste AI-forskningen och andra vetenskapsområden.

Ökar kunskapen om AI-användning

Utvecklingen av artificiell intelligens går framåt i extrem hastighet och nya applikationer dyker kontinuerligt upp i alla samhälls- och industrisektorer. AI blir också ett allt viktigare verktyg vid vetenskapliga arbeten inom praktiskt taget alla vetenskapsområden.

Användningen av AI är dock i de flesta vetenskapliga fält fortfarande i sin linda, och snabba insatser behövs därför för att öka kunskapen och användandet inom en mängd vetenskapliga tillämpningar.

Fakta om WASP: Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, är en satsning på grundforskning, utbildning och rekrytering inom autonoma system och mjukvaruutveckling som ska vara till nytta för svensk industri. WASP har fem partneruniversitet: Chalmers tekniska högskola, Lunds universitet, Kungliga tekniska högskolan, Umeå universitet och Linköpings universitet som också är värduniversitet.

Kontakt

Relaterade nyheter

Sveriges största forskningsprogram

Senaste nytt från LiU

Skylt som pekar mot Almedalen i Visby.

Försvarsfrågorna lyfts i Almedalen

Demokrati och politik javisst, men också AI i många olika former och innovation kopplat till vårt totalförsvar – det är det som LiU-deltagare pratar om under årets Almedalsvecka.

Simon Larsson spelar sänka skepp.

Spelet man gärna förlorar – i alla fall en solig dag

En vattentank, gamla brandsläckare, rör – och en hel del annat. Nej, det är inte delarna till ett nytt brandsläckningssystem. Studenter vid LiU har konstruerat och byggt något helt annat: Ett Sänka skepp-spel i storformat – med en twist.

Forskare och studerande presenterar i labbmiljö.

Industrin fick se det senaste inom robotforskningen

Datorer och robotar som får instruktioner på människors talade språk, och som används inom exempelvis tillverkningsindustrin. Nu visar forskarna upp de senaste projekten för LiU:s samverkanspartners.