13 juni 2024

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse beviljar Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, 70 miljoner kronor till ett nytt initiativ som ska främja användandet av AI-baserade metoder inom akademisk forskning i Sverige.

Anders Ynnerman.
Anders Ynnerman är programdirektör för WASP och professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet.

I och med det nya initiativet tar WASP sig an uppdraget att samordna insatser inom området, ofta kallat ”AI for Science”, i Sverige.

– Initiativet bygger på de framgångsrika samarbetena mellan WASP och Stiftelsens övriga forskningsprogram inom hållbara material och livsvetenskap, och de behov som man då har sett, säger Anders Ynnerman, WASP:s programdirektör. Och fortsätter:

– Ett av målen är att främja nya vetenskapliga genombrott genom att överbrygga klyftan mellan den senaste AI-forskningen och andra vetenskapsområden.

Ökar kunskapen om AI-användning

Utvecklingen av artificiell intelligens går framåt i extrem hastighet och nya applikationer dyker kontinuerligt upp i alla samhälls- och industrisektorer. AI blir också ett allt viktigare verktyg vid vetenskapliga arbeten inom praktiskt taget alla vetenskapsområden.

Användningen av AI är dock i de flesta vetenskapliga fält fortfarande i sin linda, och snabba insatser behövs därför för att öka kunskapen och användandet inom en mängd vetenskapliga tillämpningar.

Fakta om WASP: Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, är en satsning på grundforskning, utbildning och rekrytering inom autonoma system och mjukvaruutveckling som ska vara till nytta för svensk industri. WASP har fem partneruniversitet: Chalmers tekniska högskola, Lunds universitet, Kungliga tekniska högskolan, Umeå universitet och Linköpings universitet som också är värduniversitet.

Kontakt

Relaterade nyheter

Sveriges största forskningsprogram

Senaste nytt från LiU

En kvinna i vit blus.

Barn med NPF-diagnoser gynnas av riktad fritidsverksamhet

Barn med neuropsykiatriska diagnoser har ofta svårt att delta i öppna fritidsaktiviteter.  I en ny doktorsavhandling från LiU studeras den riktade verksamheten KFUM Funkis i Linköping. Resultatet visar på utmaningar men framförallt på möjligheter.

LiU:s rektor lyssnar på en konferens genom hörlurar i sällskap med andra.

LiU:s rektor med på konferensen Choose Europe

Rektor Jan-Ingvar Jönsson är i Frankrike på inbjudan av president Macron och EU:s ordförande Ursula von der Leyen för att diskutera Europas vetenskapliga ambitioner i det geopolitiska läget. En fråga är hur Europa kan attrahera amerikanska forskare.

Manlig forskare gestikulerar i diskussion i kontorsmiljö.

Vad rör sig i huvudet på en designer?

Allt börjar vid ritbordet. Även slöseri med resurser, miljögifter och utsläpp av växthusgaser. Den insikten gav professor Tomohiko Sakao idén till en ny studie: Han vill undersöka designers hjärnor under den kreativa processen.