18 juni 2021

Rektor Jan-Ingvar Jönsson har blivit invald i presidiet för European Consortium of Innovative Universities (ECIU), ett nätverk av 13 forskningsintensiva universitet.

Jan-Ingvar Jönsson, rektor.  Charlotte Perhammar

Samverkan med samhället har en central plats i de universitet som ingår i ECIU. De är också alla kända som förnyare av högre utbildning och entreprenörskap. Gemensamt för universiteten är även att de rymmer både teknik- och samhällsvetenskaper.

För Linköpings universitet är ECIU ett strategiskt viktigt nätverk, och med rektor Jan-Ingvar Jönsson i ledningen flyttar LiU fram sina positioner inom nätverket.
- Jag är mycket hedrad av uppdraget och det förtroende som jag har fått för att ta mig an den spännande framtiden för vårt konsortium, och att i partnerskap mellan våra tretton universitet leda arbetet mot ett öppet och inkluderande samarbete om ömsesidiga utmaningar inom utbildning, innovation och forskning, säger Jan-Ingvar Jönsson.

Bekräftade

Vid direktionens online-möte den 18 juni bekräftade ECIU-styrelsen det nya ECIU-presidiet under ledning av ECIU: s president Màrius Martínez (UAB). Presidiet för de närmaste tre åren består av Màrius Martínez (ECIU-ordförande), Mari Walls (ECIU-vice ordförande), Jan-Ingvar Jönsson (kassör) och Tom Veldkamp (koordinator Erasmus + ECIU-universitet).

Ett europeiskt universitet

Det nya presidiet kommer att arbeta nära tillsammans med övergången från ett nätverk av universitet mot en gemensam framtid som ett fungerande europeiskt universitet, som samverkar i ett öppet europeiskt ekosystem av industri och små och medelstora företag, icke-statliga organisationer, regioner och kommuner.

I juni 2019 fick ECIU grönt ljus från EU-kommissionen att starta ett första europeiskt och virtuellt universitet. Utbildningarna ska enligt uppdraget vara tvärvetenskapliga, utmaningsdrivna och bidra till att lösa samhällsutmaningar.
ECIU-presidiet har en avgörande roll för att förmedla ECIU University Vision 2030 internt i ECIU och externt till intressenter samt att påskynda den processen.

Utmana konventionellt tänkande

Under de följande månaderna måste ECIU-styrelsen fastställa viktiga strategiska riktningar. ECIU: s president Màrius Martínez är övertygad om att han kan lita på att ett starkt presidium leder förändringen:
- Jag är mycket hedrad att ha ombord tre stora rektorer vid våra universitet. Tillsammans kommer vi att arbeta för att bygga ett innovativt europeiskt universitet med nätverkets DNA som bas: Att utmana konventionellt tänkande och få en verklig inverkan i och utanför Europa, säger Màrius Martínez i ett uttalande från ECIU.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Exjobb om distansarbete och välmående prisades

Möte på plats, distans eller i hybridläge? I sitt examensarbete studerade Anna Eckerborn Olsson och Natalia Masri möten där inte alla är på plats. Nu har de fått Christer Giléns stipendium för uppsatsen.

Forskare diskuterar framför stor bildskärm som visar en bild av en hjärna.

Hjärnförändringar vid postcovid avslöjas med avancerad magnetkamerateknik

Forskare vid LiU har undersökt hjärnan hos 16 personer med långvariga symtom efter sjukvårdskrävande covid-19. Deras fynd kan bidra till insikter om de underliggande mekanismerna vid kvardröjande neurologiska problem efter covid-19.

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.