21 februari 2025

Hur kan världen minska utsläppen och hantera klimatförändringarna? Det är frågor som står i fokus när FN:s klimatpanel (IPCC) samlas i Kina den 24–28 februari. Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet, deltar i mötet som en av fem representanter i den svenska delegationen. 

Mathias Fridahl Fotograf: Magnus Johansson

FN:s klimatpanel (IPCC) spelar en central roll i det internationella klimatarbetet genom att sammanställa och bedöma den senaste vetenskapliga kunskapen om klimatförändringar. Vid det kommande mötet i Hangzhou ska delegaterna anta utkast till rapporter som blir vägledande för den sjunde stora klimatutvärderingen (AR7) och utvecklingen av nya riktlinjer för hur länder ska redovisa sina utsläpp och insatser för att fånga in och lagra koldioxid.

Mathias Fridahl, Biträdande professor vid Institutionen för Tema, Linköpings universitet, ingår i den svenska delegationen som leds av Camilla Andersson från SMHI. Han har ett särskilt ansvar för två centrala frågor:
– Jag kommer att arbeta med en rapport om hur länder kan bokföra innovativa metoder för att ta bort växthusgaser från atmosfären, samt en sammanställning av forskningen om hur vi kan genomföra en effektiv global klimatomställning, säger Mathias Fridahl.

Tidsplanen för klimatrapporteringen är avgörande

Besluten vid mötet har stor betydelse, inte minst för att säkerställa att IPCC:s rapporter färdigställs i tid för att kunna påverka kommande internationella klimatförhandlingar.
– Det är avgörande att rapporterna levereras i tid för att kunna bidra till nästa globala översyn av Parisavtalet 2028. Vi i den svenska delegationen kommer att arbeta för att tidplanen hålls, säger Mathias Fridahl.

Han lyfter även vikten av att försvara IPCC:s oberoende och säkerställa att forskarna får mandat att arbeta brett:
– Klimatpanelen måste få sammanställa kunskap utan att forskningen begränsas till det som är politiskt bekvämt för vissa länder. Alla relevanta aspekter av klimatomställningen måste inkluderas, även de som innebär utmaningar för ländernas klimatpolitik.

Mathias Fridahl är Biträdande professor och forskar om internationell klimatpolitik, med fokus på förhandlingspraktik, processregler processer och politiska prioriteringar i klimatomställningen.

Mer om forskningen

Senaste nytt från LiU

Fler sökande till program på LiU

När anmälan till höstterminen stängde hade 411 200 personer skickat in minst en anmälan. Det är en ökning med en procent jämfört med 2024. På LiU ökar antalet sökande till program med tre procent.

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.

Anders Persson framför röntgenbild

Bilder av ett hjärtslag kan rädda liv

LiU-forskare har tagit fram en ny metod för snabb och säker diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. När metoden är färdigutvecklad kommer den att kunna rädda liv och spara lidande och pengar över hela världen.