21 februari 2025

Hur kan världen minska utsläppen och hantera klimatförändringarna? Det är frågor som står i fokus när FN:s klimatpanel (IPCC) samlas i Kina den 24–28 februari. Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet, deltar i mötet som en av fem representanter i den svenska delegationen. 

Mathias Fridahl Fotograf: Magnus Johansson

FN:s klimatpanel (IPCC) spelar en central roll i det internationella klimatarbetet genom att sammanställa och bedöma den senaste vetenskapliga kunskapen om klimatförändringar. Vid det kommande mötet i Hangzhou ska delegaterna anta utkast till rapporter som blir vägledande för den sjunde stora klimatutvärderingen (AR7) och utvecklingen av nya riktlinjer för hur länder ska redovisa sina utsläpp och insatser för att fånga in och lagra koldioxid.

Mathias Fridahl, Biträdande professor vid Institutionen för Tema, Linköpings universitet, ingår i den svenska delegationen som leds av Camilla Andersson från SMHI. Han har ett särskilt ansvar för två centrala frågor:
– Jag kommer att arbeta med en rapport om hur länder kan bokföra innovativa metoder för att ta bort växthusgaser från atmosfären, samt en sammanställning av forskningen om hur vi kan genomföra en effektiv global klimatomställning, säger Mathias Fridahl.

Tidsplanen för klimatrapporteringen är avgörande

Besluten vid mötet har stor betydelse, inte minst för att säkerställa att IPCC:s rapporter färdigställs i tid för att kunna påverka kommande internationella klimatförhandlingar.
– Det är avgörande att rapporterna levereras i tid för att kunna bidra till nästa globala översyn av Parisavtalet 2028. Vi i den svenska delegationen kommer att arbeta för att tidplanen hålls, säger Mathias Fridahl.

Han lyfter även vikten av att försvara IPCC:s oberoende och säkerställa att forskarna får mandat att arbeta brett:
– Klimatpanelen måste få sammanställa kunskap utan att forskningen begränsas till det som är politiskt bekvämt för vissa länder. Alla relevanta aspekter av klimatomställningen måste inkluderas, även de som innebär utmaningar för ländernas klimatpolitik.

Mathias Fridahl är Biträdande professor och forskar om internationell klimatpolitik, med fokus på förhandlingspraktik, processregler processer och politiska prioriteringar i klimatomställningen.

Mer om forskningen

Senaste nytt från LiU

Charlotte Löthman tittar ut genom ett fönster.

Inte självklart att förskolan underlättar integration

Förskolan har pekats ut som en viktig plats för att nyanlända barn ska integreras i det svenska samhället. Men fri lek och det traditionella sättet att undervisa främjar inte alltid integration. Den slutsatsen dras i en ny doktorsavhandling från LiU.

Hugo Wärner står inne i en stor industrilokal.

LiU-alumn med på resan mot fossilfritt stål

Sedan tre år tillbaka jobbar LiU-alumnen Hugo Wärner på SSAB i Oxelösund. Med expertis inom metallografi och forskning bidrar han till företagets resa mot fossilfritt stål.

Bianca Suanet.

Så kan vi minska ensamheten bland äldre personer

”Vi behöver förstå varför vissa individer blir ensamma och ge dem stöd på olika nivåer i samhället innan det sker”, säger Bianca Suanet som är professor vid LiU och forskar om ett inkluderande samhälle för äldre personer.