13 mars 2025

För första gången tar sig Linköpings universitet in på topplistan när brittiska Times Higher Education rankar lärosätens anseende globalt.

Blommande trädgren framför husfasad
Fotograf: Emma Busk Winquist

Det är 300 lärosäten som får vara med på listan över de som anses ha de starkaste varumärkena. LiU ligger i spannet 201–300. Överst på listan finns Harvard University och bland svenska universitet har Karolinska Institutet högst anseende med plats 73. Resultatet är baserat på världens största opinionsundersökning bland akademiker med svar från över 55 000 personer (endast inbjudna får delta).

Times Higher Education räknas som en av de tre mest betydelsefulla i världen när det gäller universitetsrankningar. De andra två är den så kallade Shanghairankningen (Academic Rankings of World Universities) och QS World University Rankings. De presenterar varje år varsin övergripande rankning och sedan flera år tillbaka placerar sig LiU bland de främsta två procenten i alla tre.

Högt rankade ämnen

Både Times Higher Education och QS har också under våren presenterat rankningar för enskilda ämnen. De ämnen på LiU som ligger högst i Times Higher Educations ämnesrankning är datavetenskap (plats 126–150 i världen), psykologi (plats 126–150) och teknik (plats 151–175).

Ämnesrankningen från QS har en annorlunda indelning och där ligger LiU högst inom materialvetenskap (plats 82 i världen) och omvårdnad (plats 101–150).

Under de senaste fem åren har LiU nått topp 300 för alla tillämpliga ämnen i Times Higher Educations ämnesrankning. I ämnesrankningen från QS har LiU sjunkit något under samma period, i anslutning till att kriterierna för rankningen gjorts om.

Mer om rankningar

Senaste nytt från LiU

En silikonliknande lapp (batteri baserat på ledande plast och lignin) som dras åt olika håll.

Batteriet som kan få vilken form som helst

Med hjälp av elektroder i vätskeform har forskare vid LiU utvecklat ett batteri som kan anta vilken form som helst. Tack vare formbarheten kan batteriet integreras på helt nya sätt i framtidens teknik. Studien är publicerad i Science Advances.

En surrande 3D-printer

Från sömnad till 3D-printing

Digimaker är en unik plats på Linköpings universitet där kreativitet och teknik möts. Här testar studenter och anställda allt från 3D-printing till programmering, lär sig mer om Excel och att skapa filmer och podcasts.

Porträtt av Jensen Huang

Nvidias vd och riksdagens talman blir hedersdoktorer

Jensen Huang, vd för elektronikföretaget Nvidia, blir hedersdoktor vid Linköpings universitet. Det blir även talmannen Andreas Norlén och de internationella forskarna Angela Woods och Gillian Einstein. De promoveras vid LiU:s akademiska högtid i maj.