09 november 2022

Linköpings universitet har beslutat ge årets förtjänstmedaljer till Robert Forchheimer och Karin Fält-Magnusson. Medaljerna delas ut vid den Akademiska högtiden den 12 november.

Bland professorshattar och hedersdoktorstitlar sticker ändå förtjänstmedaljerna ut under den Akademiska högtiden. Det är att likna vid Honorary Awards vid Oscarsgalan som delas ut för livslång gärning och exceptionella bidrag till filmen. I LiU:s fall, som ett fortfarande ungt universitet, handlar det ofta om en pionjärgärning och starka bidrag till att bygga upp LiU:s anseende.

Årets förtjänstmedaljörer är båda professor emeritus/emerita och har inom sina områden betytt mycket för LiU. Så här lyder motiveringarna:

Foto David Einar ”Robert Forchheimer tilldelas Linköpings universitets förtjänstmedalj för sin kombination av framgångsrik forskare, lärare, förebild och mentor för generationer av studenter och förmåga att föra in samhällsnytta och entreprenörskap inom sitt ämnesområde bildkodning. Han är en samhällsbyggare som genom sina internationella forskningsbaserade företag, bland andra Sectra och IVP, skapat många nya arbetstillfällen och haft en viktig roll i samarbetet mellan LiU och det omgivande samhället som till exempel Science Park Mjärdevi. Robert är en genuin kunskapssökare som drivs av nyfikenhet och att hela tiden förstå nya kunskapsområden.”

”Professor emerita Karin Fälth-Magnusson tilldelas Linköpings universitets förtjänstmedalj för sitt outsläckliga engagemang under flera decennier och i många olika roller; som barnläkare, lärare och handledare inom medicinska fakulteten, forskare inom barnallergologi, professor i pediatrik, centrumchef för Barn- och kvinnocentrum och som prorektor och tf rektor.

Karins klokskap och finurliga personlighet gjorde henne till en uppskattad ledare som rakryggad och med kraft bland annat företrädde studenterna och deras behov av den absolut bästa utbildningen. Karin har förmågan att vid varje möte få de människor hon möter att känna sig uppmärksammade.”

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Personer med ansiktsmasker

Framtidens krisberedskap bör bygga på öppenhet och transparens

En forskargrupp vid Linköpings universitet har undersökt pandemihanteringen i nordiska kommuner. Resultatet sammanfattas i boken Crisis Management, Governance and COVID-19, som belyser lärdomar för framtida kriser.

En silikonliknande lapp (batteri baserat på ledande plast och lignin) som dras åt olika håll.

Batteriet som kan få vilken form som helst

Med hjälp av elektroder i vätskeform har forskare vid LiU utvecklat ett batteri som kan anta vilken form som helst. Tack vare formbarheten kan batteriet integreras på helt nya sätt i framtidens teknik. Studien är publicerad i Science Advances.

En surrande 3D-printer

Från sömnad till 3D-printing

Digimaker är en unik plats på Linköpings universitet där kreativitet och teknik möts. Här testar studenter och anställda allt från 3D-printing till programmering, lär sig mer om Excel och att skapa filmer och podcasts.