28 november 2024

Wallenberg centrum för molekylär medicin (WCMM) Symposium 2024 hölls den 14–15 november i Hugo Theorells föreläsningssal på Campus US, Linköping, där ledande forskare samlades för att diskutera framstegen inom molekylär medicin.

Deltagare vid WCMM symposium 2024.

Evenemanget innehöll ett tvådagarsprogram med presentationer, forskningssamtal och postersession som lyfte fram globala utmaningar och innovationer inom områden som antimikrobiell resistens, avancerad sårvård och cellbaserade terapier.

Poster session.
Antimikrobiell resistens (AMR) stod i centrum den första dagen av symposiet, med en engagerande paneldiskussion med bland andra professor John Rex (USA), professor Markus Zeitlinger (Österrike) och professor Christian Giske (Sverige). Panelen diskuterade olika perspektiv på klinisk praxis, farmakologi, kliniska prövningar, antibiotikautveckling och nuvarande policys, vilket främjade ett dynamiskt utbyte av insikter och strategier för att tackla den akuta AMR-krisen.

Den första dagen avslutades med presentationer om genomregulatorer, nanopartiklar i cancerterapi och genomredigerade arter, som gav en inblick i potentialen för framtida molekylär medicin.

Dag två inkluderade föreläsningar med Rolf Saager och Ahmed Elserafy som presenterade framsteg inom cellbaserade terapier för sår och Jörg Schilcher och Anton Wiberg visade upp 3D-utskriftstekniker för höftproteskirurgi.

Huvudtalare Natascha Mesinkovska.
En viktig höjdpunkt på symposiet var huvudtalare Natasha Mesinkovska, chef för klinisk forskning och biträdande professor vid University of California, Irvine, Department of Dermatology. 2023 års igNobelpristagare som har utvecklat okonventionella undersökningsmetoder och fått internationellt erkännande, höll sitt föredrag med titeln: "The Joy of Science: From counting nose hairs to novel medicines".

Evenemanget avslutades med kommentarer från David Engblom, WCMM-direktör vid Linköpings universitet.

Symposiet är en del av WCMM:s fokus på gränssnittet mellan medicin och teknik och bygger på våra befintliga styrkor inom forskning inom molekylär medicin, medicinteknik och bioteknik.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Fler sökande till program på LiU

När anmälan till höstterminen stängde hade 411 200 personer skickat in minst en anmälan. Det är en ökning med en procent jämfört med 2024. På LiU ökar antalet sökande till program med tre procent.

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.

Anders Persson framför röntgenbild

Bilder av ett hjärtslag kan rädda liv

LiU-forskare har tagit fram en ny metod för snabb och säker diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. När metoden är färdigutvecklad kommer den att kunna rädda liv och spara lidande och pengar över hela världen.