28 november 2024

Wallenberg centrum för molekylär medicin (WCMM) Symposium 2024 hölls den 14–15 november i Hugo Theorells föreläsningssal på Campus US, Linköping, där ledande forskare samlades för att diskutera framstegen inom molekylär medicin.

Deltagare vid WCMM symposium 2024.

Evenemanget innehöll ett tvådagarsprogram med presentationer, forskningssamtal och postersession som lyfte fram globala utmaningar och innovationer inom områden som antimikrobiell resistens, avancerad sårvård och cellbaserade terapier.

Poster session.
Antimikrobiell resistens (AMR) stod i centrum den första dagen av symposiet, med en engagerande paneldiskussion med bland andra professor John Rex (USA), professor Markus Zeitlinger (Österrike) och professor Christian Giske (Sverige). Panelen diskuterade olika perspektiv på klinisk praxis, farmakologi, kliniska prövningar, antibiotikautveckling och nuvarande policys, vilket främjade ett dynamiskt utbyte av insikter och strategier för att tackla den akuta AMR-krisen.

Den första dagen avslutades med presentationer om genomregulatorer, nanopartiklar i cancerterapi och genomredigerade arter, som gav en inblick i potentialen för framtida molekylär medicin.

Dag två inkluderade föreläsningar med Rolf Saager och Ahmed Elserafy som presenterade framsteg inom cellbaserade terapier för sår och Jörg Schilcher och Anton Wiberg visade upp 3D-utskriftstekniker för höftproteskirurgi.

Huvudtalare Natascha Mesinkovska.
En viktig höjdpunkt på symposiet var huvudtalare Natasha Mesinkovska, chef för klinisk forskning och biträdande professor vid University of California, Irvine, Department of Dermatology. 2023 års igNobelpristagare som har utvecklat okonventionella undersökningsmetoder och fått internationellt erkännande, höll sitt föredrag med titeln: "The Joy of Science: From counting nose hairs to novel medicines".

Evenemanget avslutades med kommentarer från David Engblom, WCMM-direktör vid Linköpings universitet.

Symposiet är en del av WCMM:s fokus på gränssnittet mellan medicin och teknik och bygger på våra befintliga styrkor inom forskning inom molekylär medicin, medicinteknik och bioteknik.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.

Två kvinnor inomhus

Dold marknad för barnavård i nytt ljus

Under 1900-talet fanns en marknad i Sverige där barn föddes och vårdades mot betalning. Forskarna Johanna Sköld och Johanna Sjöberg avslöjar hur kommersiella förlossningshem och barnpensionat fungerade parallellt med välfärdsstatens framväxt.

Två män i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.