28 november 2024

Wallenberg centrum för molekylär medicin (WCMM) Symposium 2024 hölls den 14–15 november i Hugo Theorells föreläsningssal på Campus US, Linköping, där ledande forskare samlades för att diskutera framstegen inom molekylär medicin.

Deltagare vid WCMM symposium 2024.

Evenemanget innehöll ett tvådagarsprogram med presentationer, forskningssamtal och postersession som lyfte fram globala utmaningar och innovationer inom områden som antimikrobiell resistens, avancerad sårvård och cellbaserade terapier.

Poster session.
Antimikrobiell resistens (AMR) stod i centrum den första dagen av symposiet, med en engagerande paneldiskussion med bland andra professor John Rex (USA), professor Markus Zeitlinger (Österrike) och professor Christian Giske (Sverige). Panelen diskuterade olika perspektiv på klinisk praxis, farmakologi, kliniska prövningar, antibiotikautveckling och nuvarande policys, vilket främjade ett dynamiskt utbyte av insikter och strategier för att tackla den akuta AMR-krisen.

Den första dagen avslutades med presentationer om genomregulatorer, nanopartiklar i cancerterapi och genomredigerade arter, som gav en inblick i potentialen för framtida molekylär medicin.

Dag två inkluderade föreläsningar med Rolf Saager och Ahmed Elserafy som presenterade framsteg inom cellbaserade terapier för sår och Jörg Schilcher och Anton Wiberg visade upp 3D-utskriftstekniker för höftproteskirurgi.

Huvudtalare Natascha Mesinkovska.
En viktig höjdpunkt på symposiet var huvudtalare Natasha Mesinkovska, chef för klinisk forskning och biträdande professor vid University of California, Irvine, Department of Dermatology. 2023 års igNobelpristagare som har utvecklat okonventionella undersökningsmetoder och fått internationellt erkännande, höll sitt föredrag med titeln: "The Joy of Science: From counting nose hairs to novel medicines".

Evenemanget avslutades med kommentarer från David Engblom, WCMM-direktör vid Linköpings universitet.

Symposiet är en del av WCMM:s fokus på gränssnittet mellan medicin och teknik och bygger på våra befintliga styrkor inom forskning inom molekylär medicin, medicinteknik och bioteknik.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

En man och en kvinna i en park.

Så kan fastighetsägare jobba för att förebygga översvämningar

Risken för kraftiga skyfall och stora översvämningar ökar i takt med klimatförändringarna. Men fastighetsägare – oavsett storlek – underskattar ofta sitt eget ansvar. Forskare vid LiU kan nu visa hur man kan gripa sig an det förebyggande arbetet.

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.