Avdelningen för sinnesorgan och kommunikation (SOK)

Vid avdelningen bedrivs forskning inom områdena syn, hörsel och mänsklig kommunikation.

Foto Thor Balkhed

Huvudområdena för avdelningens forskning inbegriper samtal med personer med kommunikativa funktionsnedsättningar, tal- och språkstörningar hos barn, tillämpad hörselforskning samt kliniska och ultrastrukturella studier av ögats vävnader och synen.

Kalenderhändelser vid SOK

19 december 2023

Disputation inom medicinsk vetenskap: Abbas Al-Hawasi

kl. 13.00 – 16.00 Hugo Theorell, Hus 440, Plan 9, Norra entrén

Abbas Al-Hawasi, institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper, försvarar sin doktorsavhandling “Retinal ganglion cell examination with Optical Coherence Tomography reflects physiological and pathological changes in the eye and the brain”. Opponent är professor Per Söderberg, Uppsala universitet. Disputationen äger rum i salen Hugo Theorell, Campus US, Linköping. Handledare Neil Lagali är kontaktperson för disputationen.

Kontakt

Forskning

Nyheter

Maria Xeroudaki dubbelt prisad för sin ögonavhandling

Den forskande specialistläkaren Maria Xeroudaki, före detta doktorand vid Linköpings universitet och verksam vid Ögonkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, har belönats med två priser för sin doktorsavhandling.

Närbild på öga.

Europeisk satsning på forskning om hornhinnesjukdomar

Forskare vid LiU deltar i den största europeiska satsningen hittills på forskning om sjukdomar i hornhinnan. Målet är att hitta behandlingar som återställer synen hos personer med svåra och ovanliga ögonsjukdomar.

Personer demonstrerar ett kirurgisk ingrepp i ögat.

Biokonstruerad hornhinna kan ge blinda synen åter

LiU-forskare har framställt ett implantat av kollagenprotein från grishud som efterliknar den mänskliga hornhinnan. I en pilotstudie återställde implantatet synen hos 20 personer med en sjukdom i hornhinnan, varav de flesta var blinda före åtgärden.

Utbildning vid SOK

Samverkan

Ledning och administration