04 mars 2020

”Vi har märkt ett starkt ökande intresse från studenterna för kvantdatorer och kvantkryptering, optik och fotonik”, säger Jan-Åke Larsson, initiativtagare till en ny profil på civilingenjör teknisk fysik och elektroteknik.

Jonathan Jogenfors och Niklas Johansson arbetar i Informationskodnings labb
Jonathan Jogenfors och Niklas Johansson i kvantkryptolabbet. Thor Balkhed
Stora förhoppningar ställs till kvantdatorer och deras enorma beräkningskapacitet, för svåra optimeringsproblem, forskning kring veckning av proteiner, biomedicinska tillämpningar, tänkande datorer - ja mycket kan bli möjligt med framtidens kvantteknik.
Att bygga en kvantdator är ett av EU:s flagskeppsprojekt där de tävlar med de stora IT-jättarna som satsar stora resurser för att komma först. En närliggande teknik är kvantkryptering som av många anses som den ultimata datasäkerhetsmetoden.

Spjutspetsteknik

För de studenter som läser till civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, Y-programmet vid LiU, har det länge funnits profiler inom både teknisk fysik och elektroteknik. Men från och med hösten 2020 finns det även en profil, fotonik och kvantteknologi, som kombinerar kunskaper inom teknisk fysik och elektroteknik.

Jan-Åke Larsson Foto Thor Balkhed– Det är en framtidsinriktad spjutspetsteknik där vi möter ett allt ökande intresse från de nuvarande studenterna, samtidigt som efterfrågan på kunskap inom fotonik och kvantteknologi blir allt större i högteknikföretagen, säger Jan-Åke Larsson, professor i Informationskodning.

Studierna löper tvärs igenom de två kunskaps- och forskningsområden som ligger som grund för dagens Y-program och är valbar för såväl nuvarande som nya studenter.

– Utbildningen kommer att ha stort fokus på modern optik och optoelektronik, men också på kvantmekanik, kvantkommunikation och experimentell fysik. Som på övriga civilingenjörsutbildningar vid LiU ingår också ett större projektarbete, säger Kenneth Järrendahl, professor i tillämpad optik.

Användbara kunskaper

Datasäkerhet och internetteknik är andra viktiga områden.
– Det här är en utbildning som en civilingenjör kommer att ha nytta av i flera branscher, som exempelvis inom datasäkerhet och kommunikation, men också om man arbetar med sensorteknik eller maskininlärning, säger Jan-Åke Larsson.

Vid LiU finns ett antal fullutrustade laboratorier, öppna för studenterna, exempelvis ett optiklabb, labb för kvantkryptering och optisk kommunikation liksom utrustning för beräkningar på en kvantdator.

– Vid två institutioner arbetar vi nu med att gå igenom våra respektive kurser i teknisk fysik och elektroteknik för att se vad som behöver uppdateras och ensas och några kurser kommer också att nyutvecklas. När två närliggande men separerade områden möts händer det mycket intressant, konstaterar Kenneth Järrendahl.

Kontakt

Läs mer

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.