25 augusti 2017

Under fredagen kom beskedet att Anna Kinberg Batra avgår som partiledare för moderaterna. Så här säger Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vid LiU, om vilken effekt det får på den kommande valrörelsen.

- För partierna så kan man säga att valrörelsen startar med nomineringsprocesserna. Det handlar om vilka de väljer som sina representanter, och dessa personer får sedan kampanja för att få stöd av oss väljare, säger Elin Wihlborg.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra valde att meddela sin avgång under en pressträff på fredagen. Det efter avgångskrav från 11 av 22 länsförbund samt ungdomsförbundet.

”Digitala flöden skapar olika verkligheter” Elin Wihlborg- Om de som är aktiva i ett parti saknar förtroende för sin ledare så kommer de självklart vilja byta ut hen, annars kan de inte jobba för att väljarna skall ha förtroende för just den ledaren. Så är det nu i Moderaterna.

Framöver kommer en extra partistämma att hållas för att välja en ny ordförande för moderaterna. Med bara ett drygt år kvar till nästa riksdagsval får den nye ledaren en tuff utmaning med att se till att få både partiets och väljarnas förtroende.

- Forskning om partier och väljare visar att väljarna alltmer byter parti mellan olika val. Därför blir valrörelsen också allt viktigare för väljarnas beslut. I dag får vi allt mer och snabbare information om politik och politiker, inte minst i sociala medier. I nya medier blir ofta också personen vi röstar på viktigare än budskapet. Det här är förändringar som sker fort, och vi följer det i vår forskning om digitalisering, politik och offentlig förvaltning, säger Elin Wihlborg.

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.

Taggar