25 augusti 2017

Under fredagen kom beskedet att Anna Kinberg Batra avgår som partiledare för moderaterna. Så här säger Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vid LiU, om vilken effekt det får på den kommande valrörelsen.

- För partierna så kan man säga att valrörelsen startar med nomineringsprocesserna. Det handlar om vilka de väljer som sina representanter, och dessa personer får sedan kampanja för att få stöd av oss väljare, säger Elin Wihlborg.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra valde att meddela sin avgång under en pressträff på fredagen. Det efter avgångskrav från 11 av 22 länsförbund samt ungdomsförbundet.

”Digitala flöden skapar olika verkligheter” Elin Wihlborg- Om de som är aktiva i ett parti saknar förtroende för sin ledare så kommer de självklart vilja byta ut hen, annars kan de inte jobba för att väljarna skall ha förtroende för just den ledaren. Så är det nu i Moderaterna.

Framöver kommer en extra partistämma att hållas för att välja en ny ordförande för moderaterna. Med bara ett drygt år kvar till nästa riksdagsval får den nye ledaren en tuff utmaning med att se till att få både partiets och väljarnas förtroende.

- Forskning om partier och väljare visar att väljarna alltmer byter parti mellan olika val. Därför blir valrörelsen också allt viktigare för väljarnas beslut. I dag får vi allt mer och snabbare information om politik och politiker, inte minst i sociala medier. I nya medier blir ofta också personen vi röstar på viktigare än budskapet. Det här är förändringar som sker fort, och vi följer det i vår forskning om digitalisering, politik och offentlig förvaltning, säger Elin Wihlborg.

Senaste nytt från LiU

WASP utökas med initiativet AI for Science

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse beviljar WASP 70 miljoner kronor till ett nytt initiativ som ska främja användandet av AI-baserade metoder inom akademisk forskning i Sverige.

Forskare håller tygbit framför ansiktet.

Snart blir dina kläder extramuskler

Textila muskler är ett ungt forskningsfält. På sikt kan tekniken byggas in i kläder som kan ge en extra boost vid tunga lyft, ge kramar på distans och hjälpa synskadade navigera i stadsmiljö.

Bidrag från Familjen Kamprads stiftelse förlänger forskningsprogram om smarta elnät

Forskningsprogrammet “Resistans och effekt - om smarta elnät för de många människorna” har fått ytterligare 19,8 miljoner kronor i bidrag från Familjen Kamprads stiftelse och fortsätter i tre år till.

Taggar