25 augusti 2017

Under fredagen kom beskedet att Anna Kinberg Batra avgår som partiledare för moderaterna. Så här säger Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vid LiU, om vilken effekt det får på den kommande valrörelsen.

- För partierna så kan man säga att valrörelsen startar med nomineringsprocesserna. Det handlar om vilka de väljer som sina representanter, och dessa personer får sedan kampanja för att få stöd av oss väljare, säger Elin Wihlborg.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra valde att meddela sin avgång under en pressträff på fredagen. Det efter avgångskrav från 11 av 22 länsförbund samt ungdomsförbundet.

- Om de som är aktiva i ett parti saknar förtroende för sin ledare så kommer de självklart vilja byta ut hen, annars kan de inte jobba för att väljarna skall ha förtroende för just den ledaren. Så är det nu i Moderaterna.

Framöver kommer en extra partistämma att hållas för att välja en ny ordförande för moderaterna. Med bara ett drygt år kvar till nästa riksdagsval får den nye ledaren en tuff utmaning med att se till att få både partiets och väljarnas förtroende.

- Forskning om partier och väljare visar att väljarna alltmer byter parti mellan olika val. Därför blir valrörelsen också allt viktigare för väljarnas beslut. I dag får vi allt mer och snabbare information om politik och politiker, inte minst i sociala medier. I nya medier blir ofta också personen vi röstar på viktigare än budskapet. Det här är förändringar som sker fort, och vi följer det i vår forskning om digitalisering, politik och offentlig förvaltning, säger Elin Wihlborg.

Senaste nytt från LiU

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.

Taggar