LiU-alumner bidrog till Pulitzerpris

Avslöjandena av de så kallade Panamadokumenten tog hem årets Pulitzerpris, världens kanske mest prestigefulla pris i journalistik. Ett par LiU-alumner spelade en nyckelroll när härvan av avancerad skatteplanering kunde nystas upp.

emil eifrem och johan svensson, neo technologyDet internationella journalistnätverket ICIJ fick på måndagskvällen ta emot Pulitzerpriset i kategorin förklarande journalistik tillsammans med tidningsutgivaren McClatchy och tidningen Miami Herald för deras arbete med Panamadokumenten.

Men det hade knappast varit möjligt utan den hjälp de fick av det svenska databasföretaget Neo Technology, med rötter på Linköpings universitet. De bidrog med en teknisk lösning för att kartlägga de 11,5 miljoner läckta dokumenten. Informationen organiserades på ett sätt som gjorde det möjligt att följa pengarna.

– Det handlar om att förstå saker som inte är uppenbara. Det gör man genom att dra kopplingar. I det här fallet kan det vara så att en statschef inte är direkt kopplad till ett skumraskbolag, men via närstående personer kan de vara det om man går två, fem eller tio steg bort, förklarade då Neo Technologys vd Emil Eifrem.

Neo Technology hade inte själva tillgång till den känsliga informationen utan byggde en databas som ICIJ:s reportrar sedan använde sig av för att hitta samband och rapportera vidare.

Emil Eifrem och Johan Svensson, Neo TechnologyFöretaget har sina rötter på Linköpings universitet. De båda grundarna Emil Eifrem och Johan Svensson är LiU-alumner och har läst till civilingenjör i datateknik respektive data-och elektronikingenjör. Under två år fanns de i företagsinkubatorn Lead i Linköping, där de bland annat fick hjälp med att skaffa riskkapital.

2011 öppnade de kontor i Silicon Valley i Kalifornien, där de nu har sitt högkvarter.

Bildtext: Emil Eifrem och Johan Svensson, LiU-alumner och grundare av Neo Technology. Fotograf: Mattias Lundblad

Senaste nytt från LiU