07 juli 2017

Appen Olof Palme i Almedalen 2017 är innovativast i Almedalen enligt Dagens Opinion. Appen är framtagen av East Sweden och Visual Sweden, LiU är aktiv part i båda. Appen bygger på förstärkt verklighet, augmented reality.

Med mobilen i handen och en uppladdad app, utvecklad av företaget HiQ på uppdrag av East Sweden, kliver jag iväg till Almedalsparken och fram till den just nu folktomma scenen.

Följ pilarna på skärmen, ber appen och plötsligt dyker Olof Palme upp i sin talarstol i en inspelning från 1983. I mitt fall inte precis på scenen utan under ett träd, men idén med förstärkt verklighet är ändå uppenbar. Historien är flyttad hit till nutiden.

– Att det just är Olof Palme är inget politiskt utspel, vi vill visa vad som idag är möjligt med teknikens hjälp, säger Anders Carlsson, processledare Visual Sweden – en Vinnova-finansierad tioårig satsning för att främja innovation och regional tillväxt i Östergötland inom området visualisering.

– Det känns jättekul att bli utsedd till innovativast i Almedalen. Appen är ett sätt för oss att visa möjligheten att använda det virtuella rummet på olika fysiska platser för kommunikation och upplevelser, säger han.

Juryn motiverade valet av appen Olof Palme i Almedalen 2016 så här:
”Innovativast i Almedalen 2017 går till en aktör som på ett smart och skenbart enkelt sätt kopplar samman framtiden runt hörnet med dåtiden och det på exakt rätt sätt vid exakt rätt tillfälle. Inte minst med tanke på den rådande diskussionen om vad Almedalsveckan står för och hur den ska utvecklas.”

I juryn ingick Mattias Rådström, kommunikationschef för Cramo, Elisabeth Thand Ringvist, ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen, Joakim Johansson, byråledare för Great Beyond samt, Rolf van den Brink, ansvarig utgivare för Dagens Opinion.


Fler nyheter från LiU

Porträttfoto, kvinna.

Ministern fick se högteknologi inom svenskt jordbruk

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari besökte Agtech Sweden och imponerades av alla de tekniska innovationer som nu växer fram inom svenskt jordbruk.

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.